Rólunk

Az AFP 2017-ben indította el a digitális tényellenőrző szolgáltatását Franciaországban, és azóta globálisan vezető tényellenőrző szervezetté nőtte ki magát elkötelezett újságírókkal a világ nyolcvan országában. Újságíróink követik az online tartalmakat a helyi nyelveken, az amharától a németig, hindiig, lengyelig, vagy éppen a magyarig. Munkatársaink figyelembe veszik a kulturális, nyelvi és politikai sajátosságokat, és az AFP hírszolgálatával közösen azon dolgoznak, hogy felderítsék és megcáfolják a hamis információkat, különös tekintettel azokra, amelyek ártalmasak, vagy különösen manipulatívak lehetnek. Az anyagok szerkesztését a régiós irodák végzik, a globális működést pedig az AFP párizsi központja fogja össze.

2021 márciusában  kezdtük meg a digitális tényellenőrzést Magyarországon. Helyi munkatársunk Záborszky Ede, magyar újságíró. Korábban az Index.hu-nál dolgozott, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi online híroldalánál, valamint szabadúszóként a Szabad Európa (RFE/RL) magyar hírszolgálatánál. 

Munkatársunk a következő európai szerkesztőkkel dolgozik együtt:

Bronwen Roberts: 1998-ban csatlakozott az AFP-hez, kezdetben újságíróként, majd szerkesztőként és irodavezetőként dolgozott Dél-Afrikában, Hongkongban, Párizsban és Afganisztánban. 2020 márciusában csatlakozott a tényellenőrző csapathoz. 

Juliette Montesse: 2010 óta az AFP munkatársa, Lille városában dolgozott az ügynökség tudósítójaként, a Párizs külvárosát érintő ügyekkel foglalkozott. Mielőtt 2020 júliusában csatlakozott a tényellenőrző csapathoz, tárgyalótermi tudósításokat írt a legnagyobb párizsi bíróságokról.

Estelle Péard: 2010 óta dolgozik az AFP-nél. Éveken keresztül Németországban dolgozott riporterként, elsősorban gazdasági témákról írt. Mielőtt 2021 szeptemberében csatlakozott volna a tényellenőrzéshez, az  AFP TV munkatársa volt, szociális ügyekről tudósított Franciaországban, és az AFP hírszolgálat anyagait szerkesztette. 

Sally Mairs: 2016-ban csatlakozott az AFP-hez, a hírügynökség dél-kelet ázsiai tudósítója volt Bangkokban. Később Belgrádba költözött, ahol az ügynökség nyugat-balkáni irodájának volt a főszerkesztő-helyettese. 2021 áprilisa óta dolgozik az európai tényellenőrző csapatban mint szerkesztő.

Jastinder Khera: 2018-ban csatlakozott az AFP-hez, kezdetben riporterként és szerkesztőként dolgozott a bécsi irodában, ahol az osztrák és a régiós ügyekkel foglalkozott. Korábban a BBC munkatársa volt, producerként dolgozott a csatorna rádiós hírprogramjain, valamint a BBC World TV adásán. 2021 áprilisában csatlakozott az AFP európai tényellenőrző csapatához.