Tényellenőrzés az AFP-nél

A tényellenőrzés az AFP munkájának egyik kulcseleme azóta, hogy több mint 180 éve megkezdte a működését mint nemzetközi hírügynökség. 

A vállalat egy  francia törvény értelmében különleges besorolás alá esik. Az említett törvény előírja, hogy az AFP semmilyen körülmények között nem kerülhet olyan befolyás alá, amely kompromittálhatná a pontos és objektív információkat. Az AFP semmilyen körülmények között nem kerülhet egy ideológiai, politikai vagy gazdasági csoport irányítása alá. A törvény azt is előírja, hogy az AFP-nek törekednie kell rá, hogy precíz, elfogulatlan, és megbízható információkat szolgáltasson a francia és a külföldi felhasználóknak, és hogy rendszeres jelleggel, megszakítás nélkül tegy ezt. 

AZ AFP menedzsmentjének az élén egy vezérigazgató (jelenleg Fabrice Fries), egy nemzetközi hírigazgató (jelenleg Phil Chetwynd), és egy ügyvezető igazgató (jelenleg Dalila Zein) áll. A teljes szervezeti felépítést itt lehet megnézni. 

Az AFP-nek emellett van egy igazgatótanácsa is, amelyet a média képviselői, közszolgálati szervek (köztük kormányzati szervek), alkalmazottak, és öt független tag alkotnak, utóbbiakat az AFP tanácsa választja ki a tapasztalatuk és tudásuk alapján. A teljes igazgatótanács és az AFP tanácsának a nevei itt olvashatóak. 

Azért indítottuk el a tényellenőrzésre koncentráló blogunkat, hogy reagáljunk az interneten egyre inkább terjedő téves, valamint szándékosan félrevezető információkra. Az inspirációt a díjnyertes CrossCheck projekt adta, amely a 2017-es francia választások köré szerveződött. 

Arra törekszünk, hogy a közvélemény és a szerkesztőségek a megfelelő tudás birtokában tudjanak dönteni azokról az információkról, amelyeket az interneten találnak, legyenek azok közösségi média bejegyzések, hírek, videók vagy közlemények. 

A munkát tényellenőrző szerkesztők és újságírók egy világméretű hálózata végzi az AFP nemzetközi hírügynökség szerkesztői standardjainak és alapvető irányelveinek megfelelően. 

Ezek az irányelvek kimondják, hogy “az AFP újságírói számára elvárás, hogy pontos, kiegyensúlyozott és elfogulatlan híradást szolgáltassanak, a hibákat pedig gyorsan és transzparensen javítsák”. Az irányelvek azt is kimondják, hogy “az AFP újságíróinak független hangot kell megütniük, előítéletektől, elfogultságtól és külső befolyástól mentesen.” Akinek nem sikerül tiszteletben tartani ezeket az irányelveket, azokat szankcionálhatják. 

Az AFP tényellenőrző munkáját a digitális verifikációért felelős főszerkesztők felügyelik az ügynökség párizsi központjából, valamint a regionális főszerkesztők Hongkongban, Washington DC-ben, Bejrútban, Johannesburgban és Montevideóban. 

Főszerkesztő, digitális ellenőrzés: Gregoire Lemarchand.

Főszerkesztő-helyettesek: Sophie Nicholson és Pauline Talagrand.

Főszerkesztő-helyettesek: Cat Barton (Ázsia és a Csendes-óceáni térség), Elodie Martinez (Latin-Amerika), Nina Lamparski (Afrika), Bronwen Roberts (Európa), Khaled Soubeih (Közel-Kelet és Észak-Amerika) and Arthur MacMillan (Észak-Amerika).

Arra törekszünk, hogy mindenhol segítsünk másokat is a tényellenőrzésben javaslatokkal és eszközökkel. 

A tényellenőrzésre szánt anyagokat az alapján választjuk ki, hogy mennyire széles körben terjedt el valami, és hogy bekerült-e a közbeszédbe. 

Különös figyelmet fordítunk az olyan téves információkra, amelyek veszélynek teheti ki az emberek életét vagy egészségét, károsítják a demokratikus folyamatokat, valamint a potenciálisan veszélyes, rasszista vagy gyűlöletkeltő anyagokra. 

Az AFP részt vesz a Facebook külsős partnereket alkalmazó tényellenőrző programjában. A Facebookon megjelölt tartalmakat is a részét képezik azoknak az anyagoknak, amelyeket ellenőrzünk. Azok a tartalmak, amelyeket a tényellenőrzők “hamis”-nak jelöltek meg leminősítésre kerülnek a Facebook hírfolyamában, így kevesebb ember látja őket. Az AFP tényellenőrző szolgálata direkt támogatásban részesül a Facebook programján keresztül.

Az AFP aláírta az IFCN alapelveit. Ezzel az AFP elkötelezte magát az elfogulatlanság, a fair eljárás, a transzparens források, a transzparens pénzügyi források és szervezeti felépítés, a transzparens módszertan, és a hibák nyílt és őszinte javítása mellett.

Ha ön úgy gondolja, hogy az AFP nem tartotta be az IFCN alapelveit, ezen a linken közvetlenül is értesítheti a szervezetet.