Az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú pusztult el 2018-ban, de az orrszarvúk nem haltak ki

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.
 

Több mint ezer felhasználó osztotta meg azt a magyar Facebook-bejegyzést július közepe óta, amely azt állítja, hogy meghalt az utolsó hím orrszarvú. Ez azonban nem igaz. Egy Sudan nevű orrszarvú tényleg elpusztult 2018-ban, de nem ő volt az utolsó hím orrszarvú, csak egy ritka alfajnak, az északi szélesszájú orrszarvúnak az utolsó hím példánya. Még mindig élnek orrszarvúk vadrezervátumokban és állatkertekben, és még arra is van remény, hogy sikerül megmenteni az északi szélesszájú orrszarvút, bár az orvvadászok továbbra is komoly fenyegetést jelentenek az állatokra. 

"Kenyában meghalt az utolsó hím orrszarvú. Ez a faj 55 millió éven át élt a Föld nevű bolygón. Túlélte a jégkorszakot, de nem élte túl az univerzum legrosszabb, legkártékonyabb faját, az EMBERT!" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 1200 felhasználó osztott meg július 18-a óta. Más bejegyzések ezzel a szöveggel még azt is hozzáteszik, hogy az eset 2018-ban történt. 

Az egyik bejegyzés a megtévesztő szöveggel, a képernyőmentés 2021. július 21-én készült.

Míg az igaz, hogy 2018-ban elpusztult az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú, és csak két nőstény maradt, vannak más orrszarvúfajok, amelyek még mindig megtalálhatóak a vadrezervátumokban vagy az állatkertekben, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert.  

Öt fajtája él jelenleg az orrszarvúknak, köztük a szélesszájú orrszarvú Afrikában, amelynek két alfaja van, az északi, valamint a déli szélesszájú orrszarvú. 

Az életkorával járó egészségügyi komplikációk miatt Sudant 2018 márciusában, 45 éves korában elaltatták a kenyai Ol Pejeta rezervátumban. Az állat Kenyában született, de később egy cseh állatkertbe került, és 2009-ben térhetett vissza Kenyába. 

Sudan halála után csak két nőstény maradt az északi szélesszájú orrszarvúból, Najin és Fatu. A kép, amit a közösségi médiában terjedő bejegyzéseknél használnak Najint ábrázolja élve 2018-ban, és nem Sudant. 

Nem halt ki az orrszarvú, de veszélyben van

Még tartanak az erőfeszítések, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút, mesterséges megtermékenyítési technikák segítségével embriókat hoznak létre, hogy azokat béranyaként szolgáló déli szélesszájú orrszarvúkba ültessék, mivel Fatu és Najin nem borjazhatnak egészségügyi problémák miatt. 

A 19 éves Fatu (B) anyja, a 30 éves Najin mögött az Ol Pejeta rezervátumban, Kenyában, 2019. augusztus 23-án. ( AFP / TONY KARUMBA)

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2020-as adatai szerint jelenleg nagyjából 10 ezer kifejlett déli szélesszájú orrszarvú él a vadonban. Az állat a 19. század végén a kihalás szélére került, de a vadvédelmi programoknak hála sikerült megmenteni. 

De az orvvadászok továbbra is fenyegetik az orrszarvúkat, ráadásul a koronavírus miatt visszaesett turizmus csak kedvez azoknak, akik a szarvukért vadásszák az állatokat. Más orrszarvúfajták még inkább veszélyben vannak, a jávai orrszarvúból jelenleg kevesebb mint száz egyed él Indonéziában. 

Ahogyan azt ez a zimbabwei orvvadászok elleni harcról készült AFP-riport is megmutatja, az illegális vadászat elleni küzdelem nehéz és veszélyes.