Az AFP-ről

Az AFP Fact Check az Agence France-Presse (AFP) egyik részlege, amely egy többnyelvű, multikulturális hírügynökség. Az AFP küldetése, hogy folyamatosan pontos, kiegyensúlyozott és pártatlan tudósítást nyújtson a hírekről, bárhol és bármikor is történjenek a Unlinkvilágban.

Alapító okiratának megfelelően az AFP politikai, kereskedelmi vagy ideológiai befolyástól mentes, független hangon szólal meg. Ezeket a kötelezettségvállalásokat az AFP alapszabálya és szerkesztési normái tükrözik, amelyeket itt részletezünk. 

Menedzsment és irányítás

Az AFP a francia törvények értelmében egyedülálló státusszal rendelkezik, amely megköveteli, hogy az ügynökség soha ne kompromittálja az általa szolgáltatott információk pontosságát és objektivitását, és ne kerüljön semmilyen ideológiai, politikai vagy gazdasági csoportosulás ellenőrzése alá. Az AFP alapító okiratában részletezettek szerint a Felső Tanács nevű felügyeleti szerv feladata, hogy biztosítsa az Ügynökség folyamatosságát és ellenőrizze, hogy az Ügynökség megfelel-e ezen alapvető kötelezettségeknek.

Az AFP-nek van egy igazgatótanácsa is, amely az Ügynökség igazgatásáért felelős, és megválasztja a vezérigazgatót. Az igazgatótanácsban helyet foglal Fabrice Fries elnök-vezérigazgató, valamint a francia sajtó öt képviselője, a francia kulturális, külügyi és gazdasági minisztérium három kormányzati képviselője, a francia audiovizuális ágazat két tagja, az AFP munkatársai által választott három tag, valamint az ügynökség felső tanácsa által választott öt külső szakértő.

Az AFP éves bevételi és kiadási előrejelzését egy pénzügyi bizottság vizsgálja felül, amelynek feladata annak ellenőrzése, hogy az előre jelzett számadatok várhatóan kiegyensúlyozott költségvetést eredményeznek-e.

A Felső Tanács, az Igazgatótanács és a Pénzügyi Bizottság tagjai itt találhatók.

Az AFP végrehajtó bizottságát, amely az ügynökség napi működését irányítja, az elnök-vezérigazgató (jelenleg Fabrice Fries), a globális hírigazgató (jelenleg Phil Chetwynd) és az ügyvezető igazgató (jelenleg Dalila Zein) vezeti. A végrehajtó bizottság teljes szervezeti felépítése itt található.

Szerkesztőségi vezetés

Az AFP szerkesztőségi tudósításait Phil Chetwynd globális hírigazgató, Sophie Huet-Trupheme globális főszerkesztő és Richard Carter globális főszerkesztő-helyettes vezeti.

Az AFP-nél a tényellenőrzést az ügynökség párizsi központjában működő digitális tényellenőrző szolgálat főszerkesztői felügyelik, a regionális szerkesztők pedig Bejrútban, Hongkongban, Johannesburgban, Montevideóban és Washingtonban dolgoznak. A szerkesztők közé tartoznak:

Digitális tényellenőrző szolgálat vezetője, globális főszerkesztő-helyettes: Gregoire Lemarchand

Főszerkesztő-helyettesek: Sophie Nicholson és Julie Charpentrat

Regionális vezetők: Leila Macor (Latin-Amerika és Spanyolország), Nina Lamparski (Afrika), Bronwen Roberts (Európa), Khaled Soubeih (Közel-Kelet és Észak-Afrika) és Arthur MacMillan (USA és Kanada).

A szerkesztőkről és az AFP Fact Check teljes csapatáról itt olvashat bővebben.

Partnerségek és finanszírozás

Az AFP különböző forrásokból, például médiaügyfelektől, online platformoktól és a francia államtól szerez bevételt.

Az AFP 2021-ben 309,5 millió eurós forgalmat jelentett. További részletek itt találhatók.

Az alábbiakban az AFP főbb finanszírozási forrásainak bontása következik. Az AFP szigorú szerkesztői függetlenséget gyakorol az összes szerződés feltételeinek teljesítése során.

Francia állami finanszírozás

Az AFP pénzügyi szerződést kötött a francia állammal, amely a francia kormányhivatalok és a külföldi missziók számára nyújtott AFP-szolgáltatásokról szóló kereskedelmi szerződés, valamint az ügynökség közérdekű feladatainak költségeinek ellentételezése között oszlik meg. Ezt az 1957-es alapszabály részletezi, amely garantálja az AFP állami vagy egyéb befolyásoktól való függetlenségét.

Médiaügyfelek

Az AFP világszerte több ezer médiaügyféltől kap bevételt, akik előfizetnek az AFP különböző szöveges, multimédiás, fényképes, videós és grafikus hírcsatornáira.

Az európai ügyfelek között olyan médiaszervezetek szerepelnek, mint a BBC, a Brut, a Deutsche Welle, a France Télévisions, a Funke Mediengruppe, a Le Monde, a Rai, a Tamedia, a The Times és az Unidad Editorial. Amerikában az AFP hírügynökség ügyfelei közé tartozik többek között a Caracol TV, az Infobae, az El Comercio, a The New York Times és a Radio-Canada. A közel-keleti régióban az Al Jazeera, az Al Arabiya, az Al-Nahar és a Sky News Arabia, míg Afrikában a Radiodiffusion Télévision Ivoirienne, a Nation Media Group és az Arise News az AFP ügyfelei közé tartozik. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az AFP médiaügyfelei közé tartozik többek között a South China Morning Post, az SPH Media, a Mediacorp, a The Times of India, az NHK és a News Corp, hogy csak néhányat említsünk.

Google

Az AFP 2021 végén öt évre szóló megállapodást kötött a Google-lal a szomszédos jogokról (neighbouring rights), amelynek értelmében az internetes óriáscég fizet a hírügynökség tartalmainak felhasználásáért.

Az AFP két másik szerződést is kötött a platformmal öt évre. Az egyik a "mobilsztorik" - okostelefonokra szánt vertikális vizuális formátumok - fejlesztését finanszírozza, míg a másik szerződés keretében újságírókat és újságíróhallgatókat képeznek világszerte digitális tényfeltáró technikákra.

Az AFP az utóbbi érdekében online tanfolyamot hozott létre újságírók számára a digitális nyomozásról, és rövid oktatóvideókat töltött fel, hogy az online oknyomozással kapcsolatos tippeket osszon meg. A Google News Initiative-vel folytatott munka részeként az AFP tényellenőrzéseket és médiakollaborációkat is végzett, amik a 2022-es francia választások körüli félretájékoztatás elleni küzdelemre összpontosítottak.

Meta

Az AFP kereskedelmi megállapodást kötött a Metával a Third Party Fact-Checking programon keresztül, amelynek keretében a Meta fizet azért, hogy az AFP által készített tényellenőrzéseket használhassa a közösségi médiaplatformjain. Partnerként az AFP tényellenőrző csoportja a Facebookon és az Instagramon megjelölt, potenciálisan hamis vagy félrevezető tartalmakat vizsgálja.

Az AFP együttműködik a Meta tulajdonában lévő WhatsApp-pal az online dezinformáció elleni küzdelemben Brazíliában, Mexikóban, az Egyesült Államokban (spanyolul), Franciaországban, Németországban és Indiában működő tippvonalakon is.

TikTok

Az AFP-nek több mint egy tucat tényellenőrző szervezettel együtt a TikTok több ázsiai és óceániai, európai, közel-keleti és spanyol nyelvű latin-amerikai országban fizet azért, hogy belső moderálás céljából ellenőrizze az esetlegesen hamis információkat tartalmazó videókat. A videókat a TikTok eltávolítja, ha az AFP csapatai hamisnak bizonyítják az információt.

Twitter

Az AFP-nek a Twitter fizet az Egyesült Államokban azért, hogy segítsen értékelni a Community Notes (korábban Birdwatch) felületen megjelenő, a közösség által javasolt megjegyzések pontosságát. A Community Notes a potenciálisan félrevezető tweetek kontextusának kiegészítésére szolgál. Az AFP értékelései csak arra szolgának, hogy nyomon lehessen követni, ki mennyire hiteles javaslatokat tesz, de közveltenül nem befolyásolja a megjelenő közösségi megjegyzés értékelését vagy státusát.

Európai Unió

2021 óta az AFP egyre intenzívebben részt vesz az európai média, kutatók és más szakértők közötti, az Európai Bizottság és más európai intézmények által társfinanszírozott együttműködési projektekben, amelyek célja a dezinformáció elleni küzdelem. Az AFP különösen az Európai Digitális Médiafigyelőközpont (EDMO) hálózatához tartozó több tényellenőrző és kutatási központban való részvételére kap uniós támogatást, ilyenek a  DE FACTO (Franciaország), CEDMO a (Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia), EDMO BELUX (Belgium és Luxemburg), HDMO-Lakmusz (Magyarország), GADMO (Németország és Ausztria), BROD (Románia és Bulgária), ADMO (Horvátország és Szlovénia), valamint MedMO (Görögország, Ciprus és Málta).

Az AFP a következő, az Európai Unió által finanszírozott projektekhez is hozzájárul:

Az AFP az Austria Press Agency (APA)-vel közösen részt vett egy, az Európai Média- és Információs Alap (EMIF) által finanszírozott projektben is, amelynek célja az ukrán Ukrinform nemzeti hírügynökség számára tényellenőrzési képzések biztosítása. Az EMIF-et az Európai Egyetemi Intézet és a Calouste Gulbenkian Alapítvány hozta létre.

Factstory

A Factstory az AFP leányvállalata, amely vállalatok és intézmények számára nyújt testre szabott tartalmakat. Az AFP anyavállalatától különálló egységként működik, és a Factstory márkanevet viseli.

Jogi információk

Az Agence France-Presse önálló civil szervezet, amely a kereskedelmi szabályok szerint működik. A párizsi kereskedelmi és cégjegyzékben 775 658 354 számon van bejegyezve.