Nincs hiteles forrás, amely alátámasztaná ezt az állítólagos Novák Katalin-idézetet az országot elhagyó fiatalokról

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Sok Facebook-felhasználó megosztott egy állítólagos idézetet, amely szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter "árulónak" nevezte a Magyarországot elhagyó fiatalokat. De nincs hiteles forrás, amely bizonyítaná, hogy a miniszter tényleg ilyet mondott, és Novák maga is tagadta, hogy az idézet tőle származna. 

Mindössze négy óra alatt 2021. szeptember 24-én több mint 270 Facebook-felhasználó megosztott egy posztot, amely azt állítja, hogy Novák Katalin miniszter szerint azok a fiatalok, akik elhagyják Magyarországot, miután "ennyi segítség"-et kaptak, "elárulják" az országot. A bejegyzés akkor kezdett el terjedni, amikor több lap is megírta, hogy Orbán Viktor legidősebb lánya, Orbán Ráhel, a családjával külföldre költözik. 

De nincs rá bizonyíték, hogy a miniszter ilyet mondott volna. Novák a Facebookon "hamis, valótlan állítás"-nak nevezte az idézetet. 

Az egyik bejegyzés a forrás nélküli idézettel, a képernyőmentés 2021. szeptember 24-én készült.

Nincs megbízható forrás az idézetre

Az AFP Ténykérdés megpróbálta megtalálni az állítólagos idézetet az "áruló" és más kulcsszavak segítségével, és talált egy 2019. április 5-ei bejegyzést ezen az oldalon. Az oldal híroldalnak tűnik kinézetében, de nincs az ismert magyar híroldalak között. Nincs szabályos impresszuma sem, amely követelmény lenne egy híroldalnál. A cikk nyelvezete nagyon alacsony minőségű: egyes mondatok kétszer szerepelnek, más mondatoknak nincs vége. 

A cikk részben egy valódi Novák Katalin nyilatkozatot idéz, amelyről az MTI állami hírügynökség is beszámolt 2019. március 16-án. Utóbbi, valódi megszólalásban Novák tényleg dicséri a kormány családpolitikáját és kritizálja az előző kormányok intézkedéseit. A teljes 2019-es interjú itt olvasható el, abban a miniszter részletesen beszámol a kormány azon törekvéseiről, hogy Magyarországot "családbarátabbá" tegye, de nem kritizálja azokat, akik el akarnak menni.

"Egy ma Magyarországon élő fiatalnak vagy családnak számos lehetősége van. Soha annyi segítségük nem volt, mint most" – mondta akkor a miniszter. De a nyilatkozatban sehol nem kritizálja a külföldre költöző fiatalokat, vagy nevezi őket "árulónak". 

A Google-ben nem sikerült hiteles forrást találni az idézetre. Az MTI-ben sem találni olyan idézetet, ahol árulónak nevezné Novák Katalin a külföldre költöző fiatalokat. A Magyar Nemzet weboldalán –  ahol az idézet állítólag elhangzott –  szintén nem találni hasonlót.  

A miniszter tagadja, hogy ilyet mondott volna 

2021. szeptember 24-én Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnökjelölt-jelöltje szintén megosztotta az idézetet egy Orbán Ráhel költözéséről szóló cikk mellett. 

A Népszava rákérdezett Novák Katalinnál az idézetre, mivel az nyelvezetében eltér a miniszter szokásos nyilatkozataitól és nincs valódi forrása. Erre Novák nyilatkozatot adott ki Facebookon és hamisnak nevezte az idézetet.

Ezt követően Fekete-Győr eltávolította az idézetet a Facebook-bejegyzéséből, és azt mondta a Népszavának, hogy az "hiba" volt. A bejegyzés korábbi változata még elérhető a Facebookon a szerkesztési változatok között.