Ezen a képen egy vadrezervátumi alkalmazottat látni munka közben, és nem egy bajbajutott geológust

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezren osztottak meg egy magyar Facebook bejegyzést egy képpel, amelyen egy orangutánt látni, ahogyan látszólag segíteni próbál egy sáros vízben álló embernek. A bejegyzés azt állítja, hogy a képen látható férfi egy geológus, aki beleesett a vízbe, és az állat segíteni próbált neki. A valóságban a képen látható férfi annak az indonéziai vadrezervátumnak a dolgozója, ahol a kép készült, és éppen karbantartást végzett, azért ment be a vízbe. A rezervátum vezetése elmondta az AFP kérdésére, hogy az állat ismerte a park alkalmazottját, és valószínűleg enni kért tőle.

"Egy fotó, amely halhatatlan marad a történelemben. . . Anil Prabhakar fényképész készítette Indonézia erdeiben. A képen látható orangután egy geológusnak próbál segíteni, aki kutatása során sárpocsolyába zuhant" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet már több mint 800 ember osztott meg szeptember 8-a óta, a bejegyzés egy másik változatát pedig február óta több mint 2800 alkalommal osztották meg.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető képpel, a képernyőmentés 2021. szeptember 27-én készült

A képet tényleg egy Anil Prabhakar nevű amatőr fotós készítette. A fotós 2020. január 23-án töltötte fel a képet az Instagramra, és azóta több mint 90 ezer ember kedvelte azt. Prabhakar tényleg azt írta a képhez, hogy: "Segíthetek? Mikor az emberség kihalóban van az emberiségben, olykor az állatok vezetnek minket vissza az alapjainkhoz" – ahogyan azt a Facebook-bejegyzések is írják.

De a kép története eltér attól, ami a magyar Facebook-bejegyzésekben szerepel. A kép egy kis mesterséges szigeten készült, a képen látható ember pedig a vadrezervátum alkalmazottja, és éppen karbantartást végzett, nem esett csapdába a vízben. Az orangután pedig, aki ismerte a férfit, több mint valószínű, hogy enni kért tőle, mondta el a vadrezervátum vezetése az AFP-nek.

Miután a kép virális lett, Prabhakar elmondta a CNN-nek 2020 februárjában, hogy a kép Borneon készült, ahol kirándulni volt a barátaival egy rezervátumban.

Jamartin Sihite a BOSF vadrezervátum igazgatója (ahol a kép készült) szeptember 29-én azt mondta az AFP-nek telefonon, hogy a képen látható orangutánt Anihnak hívják és egy kis mesterséges szigeten lakik, hogy ne egy ketrecben kelljen élnie, Anih ugyanis nem térhet vissza a vadonba.

"A képet a BOSF egyik orangutánrehabilitációs-központjában készítették, Samboja Lestariban, Kelet-Kalimantanban" – mondta el Jamartin Sihite az AFP-nek. Kelet-Kalimantan Indonézia egyik tartománya. Jamartin Sihite azt is hozzátette, hogy Anih az orangután ismeri az alkalmazottat, akit Syahrulnak hívnak. Aniht a BOSF látja el táplálékkal, így lehet az állat azt gondolta, hogy a gondozó eledelt vitt neki, amikor meglátta.

"Aniht nem lehet visszaengedni a vadonba. Nem fejlődtek ki a képességei, hogy vissza lehessen engedni. Anih azt hitte, hogy Syahrul ételt vitt neki, és azt kérte. Syahrul éppen karbantartást végzett, a növényzetet irtotta, és nem egy csapdába esett geológus."

Miután a kép virális lett az interneten, a rezervátum feltöltött egy videót az Instagram-csatornájára, amelyben elmagyarázták, mi is történt valójában.

A BOSF és a helyi kormány a nemzetközi közösséggel közösen azért küzdenek, hogy megelőzzék az orangutánok kihalását, és megóvják az állatokat a természetes környezetükben Borneón, olvasható a rezervátum honlapján.

A veszélyeztetett fajokat felsoroló IUCN adatbázis szerint a klímaváltozás és az emberi aktivitás miatt a borneói orangután élettere és egyedszáma drasztikusan lecsökkent. Az elmúlt négy évtizedben a borneói orangután populáció felét kiirtották, ez olyan 44 170 - 66 570 egyedet jelent. Jelenleg az állat rendkívül veszélyeztetett fajnak számít.