A szakértők szerint az ujjak megszúrása tűvel egy stroke során nem segít és veszélyes is lehet

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezren osztottak meg egy magyar nyelvű cikket  a Facebookon az elmúlt években. A cikk azt állítja, hogy ha egy ember ujjaiból tűvel vért fakasztunk, miközben éppen stroke-on esik át, az jótékony hatással lehet, és átmenetileg segíthet a stroke-os betegnek, amíg megérkezik a segítség. Ez nem igaz. Egy stroke-kezeléséhez különleges eszközök és szaktudás kell, mondták el szakértők az AFP-nek. A tűvel szurkálós módszer "teljesen alaptalan" és még veszélyes is lehet, a szakértők szerint a legfontosabb a mentők mihamarabbi értesítése, mivel egy stroke esetén az időnek kulcsszerepe van.  

"Egy kínai természetgyógyász írta le a következő módszert, ami életmentő lehet, ha nincs orvos a közelben. Agyvérzés esetén megpattannak az erek az agyban. Ezt enyhítendő a kínaiak egy fertőtlenített tűvel mind a tíz ujjbegyét megszúrják a betegnek" – írja egy magyar cikk, amit már több mint 4200 alkalommal osztottak meg a Crowdtangle közösségi média elemző oldal adatai szerint. A cikkben a közlés dátumánál 2021. március 20. szerepel, de a Crowdtangle szerint a cikk hivatkozását már 2018-ban is megosztották a Facebookon. 

Szakértők elmondták az AFP-nek, hogy ez a módszer nem alkalmas arra, hogy valaki olyat kezeljenek vele, aki egy stroke jeleit mutatja, sőt, veszélyes is lehet, mivel késleltetheti a szakszerű segítség érkezését, és így értékes időt veszíthet a beteg. 

Egy Facebook-poszt a hamis állításra mutató linkkel. Az áthúzást az AFP tette hozzá, de a piros kör az eredeti előnézet része. A képernyőkép 2021. október 18-án készült.

A szakértők szerint a módszer megalapozatlan és nem szabad alkalmazni egy stroke során

Az AFP angol nyelvű tényellenőrző szolgálata már 2018-ban megcáfolta ezt az állítást. A 2018-as cikk megjegyzi, hogy a legenda több mint egy évtizede kering az interneten, eredetileg még körlevelekben kezdett terjedni, ahogyan arról a New York Times is beszámolt 2006-ban. 

Az AFP Ténykérdés megkereste a témával a Magyar Neurológiai Társaságot is. A társaság elnöke, Prof. Dr. Csiba László neurológus szakorvos, a Magyar Stroke Társaság elnökségi tagja azt írta az AFP-nek 2021. október 15-én, hogy az állítás "teljesen alaptalan".

Csiba elmondta, hogy voltak korábban próbálkozások arra, hogy vérlebocsátással kezeljék a stroke-ot, de ezek hatástalannak bizonyultak. A szakértő szerint speciális felszerelésre van szükség egy stroke-os eset kezeléséhez. 

"Egyetlen hatásos módszer az elzáródott ér megnyitása vérrögoldással, vagy ha nagy ér dugult el, akkor egy dugóhúzószerű minikatéterrel. A vérrögoldás időablaka általában 4,5 óra a stroke kezdetétől, speciális módszerekkel (speciális MRI, speciális CT) 'kihalászható' még néhány beteg 9 óráig. Nagyérelzáródásnál a dugóhúzó általában 6 óráig jön szóba, speciális MRI, speciális CT-vel 'kihalászható' még néhány beteg 24 óráig."

2018-ban Dr. Dilraj Singh Sokhi neurológus, az Aga Khan Egyetemi Kórház stroke-osztályának vezetője Nairobiban, Nigériában szintén azt mondta az AFP kérdésére, hogy a tűvel szurkálás veszélyes lehet. A szakértő szerint az interneten terjedő módszer "totális nonszensz". 

"Az idő kulcsfontosságú" – mondta el Sokhi az AFP-nek. "Minden egyes perccel, ami eltelik, milliónyi idegsejt hal meg az agyban egy stroke során. Tudjuk, hogy minél hamarabb kerülsz a megfelelő orvosi intézménybe, annál jobb lesz a dolog kimenetele, mivel a kezelés csak a stroke első pár órájában lehetséges."

A szakértő szerint a szurkálós módszer akár veszélyes is lehet. "A fájdalom, amit a test egyik legérzékenyebb részének a megsértése okoz, megnövelheti a páciens vérnyomását, és ezzel súlyosbíthatja a stroke-ot. Ráadásul, ha a tű nem tiszta, a fertőzés kockázata is fennáll."

Hogyan ismerjük fel a stroke-ot

Egy akkut stroke jeleit az úgynevezett "FAST" módszerrel ismerhetjük fel. A Nemzeti Stroke Liga leírása alapján ez a következő: Face (arc): Kérjük meg a személyt, hogy mosolyogjon. Lefittyed az arca fél oldala? Arms (karok): Kérjük meg a személyt, hogy emelje fel a karjait. Nehézséget okoz neki mindkét karját felemelve tartani? Speech (beszéd): Kérjük meg a személyt, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot. Nehézséget okoz neki a beszéd? Time (idő): ha ezen tünetek bármelyike felmerül, azonnal értesítsük a mentőket (112), hogy minél hamarabb kórházba kerüljön a beteg. 

A FAST módszer ( Nemzeti Stroke Liga / Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház / )