A La Palma-i vulkánkitörésből származó kén-dioxid nem jelent veszélyt a magyar lakosságra

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Elkezdett terjedni a magyar felhasználók között egy Facebook-bejegyzés egy "veszélyes" kén-dioxid felhőről. A bejegyzések szerint egy, a közelmúltban La Palma szigetén aktívvá vált vulkánból származó kén-dioxid felhő érte el Európát. Bár az igaz, hogy a kontinens fölött a légkörben megnőtt a kén-dioxid jelenléte, de ez csak a magasabb légrétegeket érinti. A felszín közelében a veszélyes gáz jelenléte az egészségügyi határérték alatt van és nem jelent közvetlen veszély a lakosságra, erősítette meg több szakértő is. 

Október 19-én terjedni kezdett a magyar Facebook-felhasználók között egy kép egy térképről, amelyen egy vörös felhőt látni Európa fölött. A bejegyzések szerint egy kén-dioxid (SO2) felhő terjed a kontinens fölött. A bejegyzések arra buzdítják az embereket, hogy maradjanak otthon és zárják be az ablakaikat a veszélyes gáz miatt. Van olyan bejegyzés, amelyet 24 óra alatt több mint százan osztottak meg, egy másikat pedig több mint tízezren, de utóbbit törölték. A legtöbb poszt egy magyar Telegram-csatornát jelöl meg forrásként, a csatornán különböző meg nem erősített állításokat olvasni, például a koronavírusról. 

De ahogyan azt az Országos Meteorológiai Szolgálat elmagyarázta, a bejegyzésekhez csatolt kép erősen félrevezető, és az Európát elérő kén-dioxid felhő nem érinti a felszínt. A szomszédos Ausztriában is azt mondták a szakértők, hogy a felhő nem veszélyes a lakosságra. 

Az egyik félrevezető bejegyzés, a képernyőmentés 2021. október 20-án készült.

A kén-dioxid szint jelenleg az egészségügyi határérték alatt van Magyarországon

A bejegyzések azt állították, hogy a kén-dioxid mennyisége 2021. október 20-án át fogja lépni az egészségügyi határértéket. De ez nem történt meg. Bár az interneten terjedő kép tényleg fenyegetően néz ki, egyes kulcsinformációkat fontos megérteni ahhoz, hogy az ember helyesen értelmezni tudja azt. 

A térkép a windy.com-ról származik, egy interaktív weboldalról, amelyik meteorológiai adatokat közöl. Egyéb lehetőségek mellett az oldalon a kén-dioxid szintekről is lehet informálódni. De a Windy kén-dioxid térképe a különböző légrétegekben megtalálható SO2 összegét mutatja, tehát nem azt, hogy a felszín közelében mennyi található a gázból, ahol annak relevanciája van az emberek egészsége szempontjából. Az interneten terjedő történetre reagálva az OMSZ megosztott pár képet a Facebookon a különböző légrétegekben található SO2-mennyiségről. 

Az OMSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy ha megnézzük Magyarország légszennyezettségi térképét, akkor láthatjuk, hogy a kén-dioxid szintek a "kiváló" tartományba ( 0–100 μg/m3) esnek a teljes országban. A térképen mindegyik pötty egy mérőállomást jelöl, ahonnan az OMSZ különböző meteorológiai adatokat gyűjt. 

Az SO2 szintek Magyarországon, 2021. október 21-én készült képernyőkép. ( https://legszennyezettseg.met.hu/ / )

Az OMSZ a Copernicus weblapjára is felhívja a figyelmet, az Európai Unió földmegfigyelő programjának oldalán meg lehet nézni a különböző légköri nyomáshoz tartozó kén-dioxid szinteket. (A légnyomás a magasabb tengerszint feletti magasságokban jellemzően alacsonyabb, például 500 hPA nyomás nagyjából 5 km magasságnak felel meg.) Az 500 hPa-on és a felszín közelében (nagyjából 1000 hPa) mért kén-dioxid szinteket összehasonlítva láthatjuk, hogy a gáz túlnyomórészt a magasabb légrétegekben összpontosult, és nem érintette a felszínt, ahol a lakosság él. 

A kén-dioxid mennyisége a levegőben Európa felett 500 hPa-on (balra) és a felszínen (jobbra), 2021. október 20-án készült képernyőképek. ( https://atmosphere.copernicus.eu/ / )

A szakértők szerint a lakosság nincs veszélyben

Az AFP kérdésére Vaszkó András az OMSZ veszélyjelző osztályának veszélyjelző meteorológusa 2021. október 20-án azt mondta, hogy a La Palma-ról érkező kén-dioxid felhő nem jelent veszélyt a lakosságra. Egyes esetekben a kén-dioxid szerepet játszhat a savas eső kialakulásában, de ebben az esetben nincs erről szó Vaszkó szerint. "Az igaz, hogy a kén-dioxid közvetve felelős lehet egyes esetekben a savas eső kialakulásáért, ugyanakkor ahhoz, hogy komolyabb károkat is okozzon, a mostanihoz képest sokkal nagyobb mennyiségben van jelen ilyen alkalommal a légkörben a felszín közelében is."

"Az előrejelzések szerint ugyan csütörtökön érkezik egy hidegfront, amely hatására délután, este már több helyen is eshet, ugyanakkor addigra a magasban is jelentősen csökken a kén-dioxid koncentrációja: ez azt jelenti, hogy a kezdeti szakaszban átmenetileg kis eséllyel picikét ugyan magasabb lehet a csapadék savtartalma, de még így is elhanyagolható lenne ahhoz képest, mint ami már problémákhoz tudna vezetni."

Harangi Szabolcs professzor az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Tűzhányó Blog Facebook-oldalon közzétett bejegyzésében szintén arról ír, hogy a La Palma-i kitörésből származó kén-dioxid nem veszélyes, és a klímára sincs hatása (bizonyos esetekben ugyanis a kén-dioxid közvetve befolyásolhatja az éghajlatot is). 

A szomszédos Ausztriában a szakértők szintén azt mondták el, hogy a vulkánból származó felhő nem jelent veszélyt. "Ausztriában semmiféle egészségügyi kockázat nem áll fenn. A vulkáni felhő Európába tartva nagyon erősen felhígul, és a fennmaradó részecskék sem a légáramlatok, sem a csapadék révén nem jutnak el Ausztria alacsonyabban fekvő részeire" – mondta el Kathrin Baumann-Stanzer a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) környezeti meteorológiai osztályának vezetője a felhő miatt aggódó polgárok hívásait követően. 

Kén-dioxid és a La Palma-i vulkánkitörés

A kén-dioxid színtelen, szúrós szagú gáz.  Belélegezve erősen mérgező, és irritálhatja a szemet és a nyálkahártyát is. A levegőben lévő kén-dioxid főként olyan tevékenységekből származik, mint a szén és olaj égetése az erőművekben, vagy a rézkohászat. Természetesen úton vulkánkitörések során kerül főleg kén-dioxid a levegőbe. 

A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-én lépett kitörési fázisba La Palmán, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken,  Marokkó partjaitól nyugatra. A Cumbre Vieja naponta nagyjából 10 000 tonna kén-dioxidot bocsát ki, mondta el a sajtónak október 19-én David Calvo, a Kanári-szigeteki Vulkanológiai Intézet (Involcan) szóvivője. A szakértők nem tudják megjósolni, hogy a jelenlegi vulkáni tevékenység meddig fog tartani.