Ez a mexikói politikus egy törvény, és nem a korrupció ellen tiltakozott félmeztelenül

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Terjedni kezdett egy kép 2021 októberében egy mexikói politikusról azzal a történettel, hogy a politikus alsónadrágra vetkőzve tiltakozott a parlamentben a korrupció és a szegénység ellen. Ez félrevezető, a politikus a valóságban egy energetikai törvény ellen tiltakozott 2013 decemberében, amelyről azt mondta, hogy az "lemeztelenítené a nemzetet". A megszólalása során nem hangzott el az az idézet, amelyet a bejegyzések neki tulajdonítanak.

A képet a Facebookon 2021. október 19-én tették közzé és három nap alatt több mint 800 ember osztotta meg. A képhez a következő állítólagos idézetet csatolták: "Szégyellsz meztelenül látni engem, de nem szégyelled, hogy meztelenül, cipő nélkül, elkeseredetten, munkanélkülien és éhesen láthatod a népedet az utcákon, miután elloptad az összes vagyonukat, de mindenekelőtt a jövőt."

Sokan párhuzamot vontak az állítólagos történet és a magyar politika között. "Ez nálunk is helytálló lenne, mert mi is így állunk csak nem sokan mondják ki!!" – írta például valaki a magyar bejegyzés alatt.

Ugyanez a hamis történet más országokban, köztük Bulgáriában és Thaiföldön is terjedni kezdett már. Az AFP kutatása azonban arra jutott, hogy a képet más kontextusban készítették, mint ahogyan azt a Facebook-bejegyzések állítják.

Az egyik Facebook-bejegyzés a megtévesztő történettel. A képernyőmentés 2021. október 22-én készült.

A politikus egy törvény és nem a korrupció ellen tiltakozott

A kép Antonio García Conejot mutatja, miután levetkőzött, hogy így tiltakozzon egy energetikai törvény ellen 2013-ban. Antonio García Conejo, aki ekkoriban kongresszusi képviselő volt, nem mondott a tiltakozása során olyat, mint amit a Facebook-bejegyzések állítanak.

Egy fordított képkereséssel sikerült egy hasonló képet találni, amelyet 2013. december 13-án ebben a BBC-tudósításban használtak fel.

A cikk címe:"A mexikói kongresszus elfogadta a vitatott olaj- és gáztörvényt." A kép aláírása pedig a következő: "Antonio García képviselő levette a ruháit a Kongresszusban, hogy Mexikó olajvagyonának lecsupaszítása ellen tiltakozzon."

García a tudósítás szerint a következőt mondta: "Így csupaszítjátok le a nemzetet. Mi ennek a haszna? Én nem szégyellem magam, amit maguk csinálnak, az a szégyen!"

Alább látható a félrevezető Facebook-bejegyzésekben használt kép (bal) és a BBC-cikkben használt fotó (jobb) összevetése:

A félrevezető Facebook-bejegyzésekben használt kép (bal) és a BBC-cikkben használt fotó (jobb), a képernyőmentés 2021. szeptemberében készült.

A politikus nem mondott olyat, amit a bejegyzések állítanak

Egy kulcsszavas kereséssel sikerült megtalálni ezt a videót, amelyet 2013. december 12-én töltött fel a a mexikói képviselőház a hivatalos Youtube-csatornájára.

A videóban meg lehet hallgatni García teljes beszédét az energetikai törvény ellen. A politikus 11 perc 35 másodpercnél kezd el levetkőzni.

Mind a BBC, mind az ABC News idézte García szavait, miszerint a törvény olyan, mintha "lemeztelenítenék a nemzetet".

Az AFP egyik spanyol nyelvű újságírója megerősítette, hogy García nem mond olyat a videóban, mint amit a bejegyzések állítanak.

A politikus a következőket mondta: "A mexikói alkotmányt szemérmetlenül megsértették. Ugyanúgy, képviselőtársaim, ahogyan lecsupaszították a nemzetet, amikor privatizálták a Teléfonos de México-t. Lecsupaszítják a nemzetet. Ezt teszik. Privatizálták a Teléfonos de México-t, és hol ebből a haszon?."

"Ugyanezt tették a Ferrocarriles de México-val is. Igen, már csak ez maradt. Ettől nem foszthatnak meg, nem tudnak. Nem szégyellem magam, maguknak is van teste."

Antonio García továbbra is politizál (2021 októberében), és a Szenátus idegenforgalmi bizottságának elnöke. Rendszeresen posztol hivatalos Facebook-oldalán, például szeptember 27-én egy videót, amelyben egy, a Nemzetközi Turizmus Napjára szervezett rendezvényt mutatott be.

Fordítás és adaptáció: