Egy utasszállító repülőgép kondenzcsíkot húz Szingapúr fölött 2020. október 29-én. ( AFP / Roslan RAHMAN)

Ezt a magyar "chemtrail-pilótáról" szóló történetet eredetileg szatírának szánták

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint kétezren osztottak már meg egy cikket Facebookon, ami egy állítólagos interjút idéz egy magyar "chemtrail-pilótával" 2014-ből. De az idézett interjú eredetileg szatírának készült, és pont hogy viccet csinált az összeesküvés-elméletekből, erősítette meg az AFP-nek a szatirikus anyagot közlő újság akkori főszerkesztője. A "chemtrail" egy régi összeesküvés-elmélet, amely azt állítja, hogy rendszeresen különféle ártalmas anyagokat permeteznek a levegőbe a repülőkről. Az összeesküvést már számos alkalommal cáfolták. 

"Hihetetlen történet látott napvilágot annak idején, valamikor 2014-ben, amikor állítólagosan megszólalt egy neve elhallgatását kérő magyar pilóta a chemtrail ügyben" – írja egy magyar cikk, amelyet már több mint 1500 alkalommal osztottak meg a Facebookon a Crowdtangle közösségi média elemző platform szerint. 

A cikk hosszan idéz egy állítólagos interjút egy magyar pilótával, aki a történet szerint része volt a magyar "chemtrail programnak" és olyan gépeket vezetett, amelyek ártalmas vegyi anyagokat juttattak a légkörbe. A cikk egy 2014-ben megjelent anyagot idéz, amelyik a népszerű híroldalon, az Indexen jelent meg. Bár az igaz, hogy az Indexen tényleg megjelent egy "interjú" egy "chemtrail pilótával", de a cikk szatirikus volt és az összeesküvés-elméletekből csinált viccet, tehát nem egy valódi interjúról volt szó, erősítette meg az AFP-nek az újság akkori főszerkesztője. 

Annak ellenére, hogy eredetileg nem gondolták komolyan az írást, a Facebookon a kommentekből arra lehet következtetni, hogy vannak, akik komolyan veszik a neten keringő történetet. "És kb harminc esztendeje csinálják [ezt]" – írta például valaki az egyik megosztás alatt. 

Egy Facebook-poszt, amely a félrevezető cikk szövegét idézi. A képernyőkép 2021. október 27-én készült.

A történet forrása egy szatirikus szöveg

A Facebookon terjedő cikkek nem említik, hogy a forrásként megadott Index-cikk egy figyelmeztető szöveggel kezdődik, amelyből kiderül, hogy a "chem trail pilótával" készült interjú nem valódi. A cikk elején le van írva, hogy azt az úgynevezett "összeesküvés-elméleti nap" alkalmából írták, ami egy tematikus nap volt az Indexen, amikor különböző szatirikus cikkek jelentek meg az oldalon, ezek az írások az összeesküvés-elméletekből csináltak viccet. 

Dudás Gergely, az Index akkori főszerkesztője, jelenleg a European Climate Foundation munkatársa, megerősítette az AFP-nek telefonon, hogy a cikk egy szatirikus anyag volt, amit az újság az  “összeesküvés-elméleti nap” nevű tematikus nap keretében jelentetett meg,  nem pedig egy valódi interjú. A tematikus napon más olyan humoros írások is megjelentek az Indexen, amik különböző összeesküvés-elméleteket figuráztak ki. Dudás elmondta, hogy az összeesküvés-elméletek ekkoriban a közösségi média növekvő népszerűsége miatt különösen terjedni kezdtek, és így jött az ötlet, hogy legyen egy összeesküvés-elmélet nap, ahogyan máskor is voltak egyes napok az újságnál az éppen népszerű vagy aktuális témáknak szentelve.

Nem ez az első eset, hogy a "chemtrail pilótáról" szóló szatirikus cikk kontextusából kiragadva terjedni kezd. 2015-ben egy reggeli beszélgetős showműsorban a TV2 adásában Pataky Attila magyar énekes azt állította, hogy ismeri a történetben szereplő "pilótát" – ami nem lehet igaz, hiszen ahogyan azt fentebb is kifejtettük, az interjút az Index találta ki. Miután a történetet több helyi újság is elővette anélkül, hogy megemlítették volna, azt eredetileg viccnek szánták, az Index írt egy újabb cikket, amelyben elismételték, hogy az interjú teljes kitaláció volt. 

A "chemtrail" egy régi összeesküvés, amelyet már sokszor megcáfoltak

Az eredeti szatirikus cikkhez illusztrációnak a szerkesztőség egyik tagjának a képeit használta az Index kikockázva, de az új, félrevezető cikkek közül az egyikben különböző tartályokat látni egy repülőgép fedélzetén. Hasonló képeket gyakran használnak "bizonyítékként" a chemtrail összeesküvésre. A valóságban azonban ezeket a ballaszttartályokat repülőgépek tesztelésére használják. A tartályok használata részletesen el van magyarázva ebben a videóban.  Egy fordított képkereséssel megtaláltuk az alábbi képet, amely egy légi közlekedéssel kapcsolatos képeket gyűjtő oldalról származik. 

A félrevezető cikkben "vegyianyag-tartályként" bemutatott ballaszttartályok. A képernyőkép 2021. október 27-én készült. A képen egy Boeing 747-8JK belseje látható.

A chemtrail a gyűjtőneve az olyan összeesküvés-elméleteknek, amelyek szerint káros anyagokat permeteznek repülőgépekből (például, hogy betegségeket okozzanak, vagy befolyásolják az éghajlatot). 

A chemtrail elméletét már számos kutató és környezetvédelmi szervezet megcáfolta az évek során, például a Greenpeace is. 

“Ha tényleg lenne egy ilyen nagyszabású program arra, hogy anyagokat szórjanak szét repülőkből, olyan léptékben, ahogyan azt állítják, akkor komoly szervezésre lenne szükség a gyártáshoz, a szállításhoz és a szétszóráshoz. Ha lenne ilyen program, olyan mértékben, amely megmagyarázná az állítólagos chemtrailek mennyiségét, ahhoz több ezer, talán több tízezer ember kéne. Rendkívül nehéz lenne egy ilyen programot titokban tartani, mivel könnyű lenne egyetlen embernek felfednie a programot kiszivárogtatott dokumentumokkal, fotókkal vagy alkatrészekkel” – írta egy harvardi kutatócsoport, a Keith Group a témáról a weboldalán.