Nincs nyoma, hogy Hermann Göring ezt az idézetet mondta volna az emberek félelemmel való irányításáról a nürnbergi per során

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezren osztottak már meg egy szöveget a Facebookon, amely azt állítja, hogy a náci háborús bűnös, Hermann Göring a nürnbergi per során azt mondta, hogy "az egyetlen dolog, amire a kormánynak szüksége van ahhoz, hogy az embereket rabszolgává tegye, az a félelem." De nincs nyoma ennek a szövegnek a per leirataiban. Egy náci vallomásokat gyűjtő pszichológus feljegyzett egy hasonló idézetet, de ott a háborúról, és nem a félelemről volt szó.

"75 évvel ezelőtt megkérdezték Hermann Göringet a nürnbergi tárgyalás során, hogy a németek hogyan egyezhettek bele ezekbe a szörnyűségekbe? Azt válaszolta: 'Nagyon egyszerű, és semmi köze a nácizmushoz; köze van az emberi természethez.'" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 11 ezer alkalommal osztottak meg december 4-e óta.

A bejegyzés szövege szerint az állítólagos Göring-idézet így folytatódik: "Ezt meg lehet csinálni náci, szocialista, kommunista, monarchia vagy demokráciában: az egyetlen dolog, amire a kormánynak szüksége van ahhoz, hogy az embereket rabszolgává tegye, az a félelem."

A szöveg széles körben terjed az olyan Facebook-csoportokban, amelyek a koronavírus elleni oltás ellen vannak, mint például ez a csoport. Egyes felhasználók a hozzászólások között az állítólagos idézetben felvázolt helyzetet a jelen eseményekkel helyezik párhuzamba. "A történelem ismétli önmagát MOST UGYANEZ VAN" – írta például valaki.

Az állítólagos idézet szövege terjedni kezdett már németül, franciául, lengyelül is, de sokan megosztották az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is. Az AFP lengyel tényellenőrző csapata arra jutott, hogy nincs bizonyíték rá, hogy Göring ilyet mondott volna a nürnbergi per során. Van egy hasonló idézet Göringtől, amelyet egy interjúkötetben idéznek, de ott sem mond olyanokat, hogy az embereket félelemmel rabszolgaságba lehetne taszítani, ahogyan azt a félrevezető bejegyzés állítja.

A Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőmentés 2021. december 10-én készült.

Nincs nyoma annak, hogy Göring ilyet mondott volna a nürnbergi per során

Az AFP nem találta nyomát az állítólagos idézetnek a nürnbergi per archívumaiban, amelyek elérhetőek angolul és németül is.

A megtévesztő idézet 2020-ban lett virális angolul és németül, amikor Robert Kennedy Jr., a volt amerikai elnök, John F. Kennedy unokaöccse, aki rendszeresen terjeszt összeesküvés-elméleteket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, egy 2020 augusztusában tartott járványkezelés ellenes berlini tüntetésen egy hasonló félrevezető idézetet tulajdonított Göringnek.

Akkor Robert Kennedy Jr. a következőt mondta: "Herman Göringet megkérdezte az ügyész: 'Hogyan vették rá a németeket az együttműködésre?' Erre Göring azt mondta: 'Nem csak Németországról van szó. Ez bármelyik országban működik. Legyen az egy fasiszta ország, kommunista ország, monarchia vagy demokrácia. A lényeg, hogy mutass a félelmük forrására. És azt fogják csinálni az emberek, amit csak akarsz. Birkaként vezetheted őket a vágóhídra. Engedelmeskedni fognak.'"

Van egy hasonló idézet, de a félelemmel általi rabszolgaságba taszításról szóló rész nélkül

Az interneten terjedő félelemről szóló idézetre a Google-ön rákeresve egy Nürnbergi napló című könyvet találhatunk, amelyet G.M. Gilbert amerikai pszichológus írt, aki náci vezetők vallomásait gyűjtötte. (Az idézetek a mű 1995-ös második magyar kiadásából származnak Halász Zoltán fordításában.) Az interjúra 1946 április 18-án került sor, Gilbert leírása szerint Göring a következőket mondta:

"Hát a nép, természetesen, nem akart háborút [...] Az egyszerű emberek természetesen nem akarnak háborút, sem Oroszországban, sem Angliában, sem Amerikában, sem pedig Németországban. Ez nyilvánvaló. Azonban egy ország politikáját végül is a vezetők szabják meg; az embereket pedig mindig roppant egyszerű belevinni a dologba, akár demokrácia van, akár fasiszta diktatúra; akár parlamentáris rendszer, akár kommunista diktatúra."

Mire Gilbert a következő közbevetést tette: "A demokráciában a népnek némi beleszólása van az államügyekbe, választott képviselői útján. Az Egyesült Államokban csak a Kongresszus üzenhet hadat."

Erre Göring: "Hát ez mind így van, valóban, de akár van beleszólása, akár nem, a népet mindig rá lehet venni, hogy azt tegye, amit a vezetői akarnak. Nagyon könnyen. Csak azt kell mondani a népnek, hogy megtámadták az országot... ezután meg kell bélyegezni a pacifistákat, hogy nincs bennük hazafiság, és veszélybe sodorják a hazát. A recept minden országban egyaránt hatásos."

Miután Adolf Hitler, Joseph Goebbels és Heinrich Himmler már nem voltak életben, a nürnbergi perek 1945-ös kezdetekor Hermann Göring volt a legmagasabb rangú még élő funkcionáriusa a náci Németországnak. Göring egykor Hitler jobbkezének számított, ő volt a német légierő, a Luftwaffe parancsnoka, a Porosz Szabadállam miniszterelnöke, és a "négyéves tervnek" nevezett gazdasági terv feje.

A perek 1945. november 20-án kezdődtek, de Göring vallomására 1946. március 13-áig kellett várni. Göringet kötél általi halálra ítélték, de pár órával a kivégzése előtt, 1946. október 15-én öngyilkosságot követett el.

Fordítás és adaptáció: