Ismerje meg a csapatot 

Az AFP tényellenőrző szolgálatáról

Az AFP Fact Check az Agence France-Presse egyik részlege. Az AFP egy többnyelvű, multikulturális hírügynökség, amelynek küldetése, hogy folyamatosan pontos, kiegyensúlyozott és pártatlan tudósítást nyújtson a világ eseményeiről, bárhol és bármikor is történjenek. 

A félretájékoztatás és a dezinformáció online terjedése elleni küzdelem érdekében az AFP 2017-ben létrehozott egy külön tényellenőrző és digitális tényfeltáró csapatot, amelyet a díjnyertes CrossCheck együttműködési projekt tapasztalatai inspiráltak a 2017-es francia választások alkalmából.

Azóta az AFP Fact Check a világ vezető tényellenőrző szervezetévé nőtte ki magát, több mint 100 elkötelezett újságíróval a világ több tucatnyi országában.

Az AFP tényellenőrző csapatának újságírói 26 nyelven ellenőrzik az online tartalmakat, és az ügynökség helyi irodáival együttműködve biztosítják a mélyreható és pontos tudósításokat, amelyek a releváns kulturális és politikai kontextust is figyelembe veszik. A tényellenőrzés angol, arab, bahasa indonéz, bahasa malajziai, bengáli, bolgár, burmai, cseh, finn, francia, görög, hindi, holland, horvátkatalán, koreai, lengyel, magyar, német, portugál, román, spanyol, svédszerb, szlovák, thai nyelveken történik. A cikkeket a regionális központokban szerkesztik, a globális csapatot pedig az AFP párizsi központja irányítja.

Munkatársaink

Globális produkció

Phil Chetwynd, globális hírigazgató, Franciaország

Phil Chetwynd általános felelősséget visel az AFP szerkesztési stratégiájáért és az ügynökség 1700 újságírójáért. Mióta 1996-ban csatlakozott az ügynökséghez, mintegy 20 országból tudósított, és többek között globális főszerkesztői és az ázsiai-csendes-óceáni régió főszerkesztői posztját töltötte be.

Grégoire Lemarchand, a digitális tényellenőrző szolgálat vezetője, globális főszerkesztő-helyettes, Franciaország

Grégoire Lemarchand 2017 óta vezeti az AFP globális digitális tényellenőrző-hálózatát, 2012 óta pedig a cég közösségi média stratégiáját. Korábban sportriporterként és római tudósítóként dolgozott.

Sophie Nicholson, a digitális tényellenőrző szolgálat főszerkesztő-helyettese, Franciaország 

Sophie Nicholson vezeti a globális digitális tényellenőrző-hálózatatot, valamint az AFP online képzési platformjának és videósorozatának fejlesztését. Nicholson korábban tudósítóként dolgozott Mexikóvárosban, ahol Latin-Amerikáról tudósított. Pályafutását a londoni BBC-nél kezdte rádiós és televíziós újságíróként.

Julie Charpentrat, a digitális tényellenőrző szolgálat főszerkesztő-helyettese, Franciaország

Julie Charpentrat 2022-ben lett a digitális tényellenőrzés főszerkesztő-helyettese, miután több mint két évig foglalkozott gyógyászati és a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos téves/félrevezető tartalmakkal. Az AFP újságírójaként különböző témákról tudósított, többek között üzleti, gazdasági, munka- és családügyi témákkal kapcsolatban. San Franciscóban és New Yorkban volt tudósító, és videóújságíróként is dolgozott.

Elodie Martinez, a globális digitális tényellenőrzés képzési koordinátora, Franciaország

Elodie Martinez 2022-ben lett a digitális tényellenőrzés globális képzési koordinátora. Korábban a latin-amerikai és spanyolországi digitális tényellenőrzést vezette, előtte pedig az AFP spanyol online hírekkel és közösségi médiával foglalkozó csapatának vezetője volt.

Natalie Handel, a digitális tényellenőrzés videó-koordinátora, Franciaország

Natalie Handel felügyeli a digitális tényellenőrző videók készítését. 2009-ben csatlakozott az AFP-hez, ahol először egy évtizeden át videóriporterként dolgozott az Egyesült Államokban és Franciaországban, majd a tudományos, egészségügyi és környezetvédelmi tudósításokra váltott. A digitális nyomozói csapathoz 2021-ben csatlakozott.

Cristina Abellan-Matamoros, digitális tényellenőrzéssel foglalkozó videóújságíró, Franciaország

Cristina Abellan-Matamoros a digitális tényellenőrző csapat videóújságírójaként dolgozik. Elsősorban spanyol és portugál nyelvű videókat készít, de angol és francia nyelvű produkciókban is közreműködik. Az AFP-hez 2019-ben csatlakozott, mint az AFPTV Live producere. Ezt megelőzően az Euronewsnak és a Storyfulnak dolgozott. A digitális nyomozó tényellenőrző csapathoz 2023-ban csatlakozott.

Myriam Adam, digitális tényellenőrző videóújságíró, Franciaország

Myriam Adam a párizsi digitális tényellenőrző csapat videós újságírója. Korábban videóújságíróként dolgozott Franciaországban, ahol olyan eseményekről tudósított, mint a Covid-19 járvány, a sárgamellényes tüntetések. Ezeken felül Nicosiában is dolgozott, ahonnan a közel-keleti és az észak-afrikai régió híreiről tudósított.

Jacqueline Pietsch, műszaki projektmenedzser, digitális tényellenőrzés, Franciaország

Jacqueline Pietsch felügyeli a csapat technikai fejlesztéseit. Mióta 1996-ban csatlakozott az AFP-hez, számtalan szerepkörben, szakterületen és országban dolgozott, többek között az AFP angol nyelvű televíziós produkciójának vezetőjeként, hollandiai tudósítóként és Délkelet-Ázsiáért felelős videoújságíróként.

Marie Bohner, fejlesztési és partnerségi vezető, digitális tényellenőrzés, Franciaország

Marie Bohner a globális digitális tényellenőrző szolgálat fejlesztésén dolgozik. Ő irányítja a digitális tényellenőrzéssel foglalkozó társszervezetekkel fennálló partnerségeket. A First Draft megbízásából 2017-ben ő koordinálta a CrossCheck France projektet, és 2021-ig a First Draft globális partnerségekért felelős vezetője volt.

Denis Teyssou, AFP Medialab menedzser, Franciaország

Denis Teyssou az EU által finanszírozott vera.ai Horizon projekt (2022-2025) innovációs vezetője és az InVID-WeVerify verifikációs plugin alapítója, ami az InVID (2016-2018) és a WeVerify (2018-2021) korábbi uniós projektek eredményeként jött létre.

Bertrand Goupil, tervezőmérnök, AFP Medialab, Franciaország

Bertrand Goupil az InVID-WeVerify ellenőrző plugin fő technikai vezetője, az AFP Medialab csapatának tagjaként részt vesz az EU által finanszírozott projektekben is (InVID, WeVerify, vera.ai). A projektek célja a dezinformáció ellen küzdelem és új tényellenőrző eszközök létrehozása.

 

Európa

Bronwen Roberts, az európai digitális tényellenőrző csapat vezető szerkesztője, Franciaország

Bronwen Roberts vezeti az európai csapatot. Mióta 1998-ban csatlakozott az AFP-hez, újságíróként, szerkesztőként és irodavezetőként is dolgozott többek között Dél-Afrikában, Hongkongban, Párizsban és Afganisztánban. 2020-ban csatlakozott a digitális tényellenőrző csapathoz.

Juliette Montesse, az európai digitális tényellenőrző csapat helyettes vezető szerkesztője, Egyesült Királyság

Juliette Montesse az európai csapat helyettes vezetője. 2010 óta dolgozik az AFP-nél, korábban párizsi bírósági tudósító és párizsi külvárosi tudósító volt, mielőtt 2020-ban csatlakozott a digitális tényellenőrző csapathoz.

Estelle Péard, szerkesztő, Franciaország

Estelle Péard 2010 óta dolgozik az AFP-nél. Mielőtt 2021-ben szerkesztőként csatlakozott az európai digitális tényellenőrző csapathoz, Németországban gazdasági tudósítóként, Franciaországban társadalmi konfliktusokról tudósító riporterként és hírszerkesztőként dolgozott.

Eva Wackenreuther, szerkesztő, Ausztria

Eva Wackenreuther felelős a német nyelvű anyagokért. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, riporterként dolgozott, és társalapítója volt egy tényellenőrző blognak.

Jastinder Khera, szerkesztő, Ausztria

Jastinder Khera a bécsi székhelyű európai csapat szerkesztője, aki korábban az AFP szöveges hírszolgálatánál dolgozott. Mielőtt 2018-ban csatlakozott az AFP-hez, a BBC-nél dolgozott, többek között producerként a rádió néhány fő hírműsorában és a BBC World TV-nél.

Laura Mannering, szerkesztő, Spanyolország

Laura Mannering 2021 óta dolgozik az Európa csapat szerkesztőjeként. Az AFP-hez 2012-ben csatlakozott az ázsiai-csendes-óceáni hírszerkesztőség szerkesztőjeként, majd négy évig Hongkong és Tajvan irodavezetője volt. Korábban újságoknak és magazinoknak dolgozott az Egyesült Királyságban.

Sally Mairs, szerkesztő, Spanyolország

Sally Mairs, aki 2016-ban csatlakozott az AFP-hez, az európai csapat szerkesztője és az EFCSN irányító testületének tagja. Korábban az AFP nyugat-balkáni irodájának helyettes vezetője és az ügynökség délkelet-ázsiai tudósítója volt.

Simon Morgan, szerkesztő, Franciaország

Simon Morgan az Európa csapat szerkesztője. Az AFP-hez 1998-ban csatlakozott, és riporterként dolgozott Frankfurtban és Bécsben. 2017-ben a párizsi központ angol szerkesztőségébe került, majd 2022-ben csatlakozott a digitális tényellenőrző csapathoz.

Anna Hollingsworth, riporter, Finnország

Anna Hollingsworth a finn nyelven terjedő ál- és dezinfomrációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a londoni The Times and Sunday Times-nál dolgozott közönségkapcsolati pozícióban, valamint az egészségügytől a társadalmi változásokon át a kultúráig terjedő témákról írt cikkeket.

Charlotte Steenackers, riporter, Belgium

Charlotte Steenackers a Hollandiában terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, szabadúszó újságíróként dolgozott Libanonban és Brüsszelben. Dolgozott a Reutersnek és a Le Soirnak is.

Záborszky Ede, riporter, Ausztria

Záborszky Ede a magyar nyelven terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, az Index.hu-nak, Magyarország egyik legnagyobb és legrégebbi online híroldalának dolgozott, valamint szabadúszóként a Szabad Európa (RFE/RL) magyarországi hírszolgálatának.

Feliks Todtmann, riporter, Németország

Feliks Todtmann a Németországban, Ausztriában és Svájcban terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a potsdami Märkische Allgemeine Zeitung és a hannoveri és berlini Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) munkatársa volt.

Jan Russezki, riporter, Németország

Jan Russezki a németországi, osztrák és svájci ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) részét képező Märkische Allgemeine Zeitung szerkesztőjeként dolgozott.

Katarina Subasic, riporter, Szerbia

Katarina Subasic 2020-ban csatlakozott a digitális tényellenőrzéssel foglalkozó csapathoz mint tényellenőr. Szerbiával, Horvátországgal, Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával foglalkozik. Az AFP-nél 1998 óta dolgozik híradós riporterként és szerkesztőként. Korábban Szerbiával és a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos hírekről tudósított.

Ladka Mortkowitz, riporter, Csehország

Ladka Mortkowitz a Cseh Köztársaságban terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, Mortkowitz különböző nemzetközi médiumok, köztük a Bloomberg News és a The New York Times riportereként dolgozott. Az elmúlt két évtizedben Prágából, Párizsból és Berlinből is tudósított.

Maja Czarnecka, riporter, Lengyelország

Maja Czarnecka a lengyelországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2019-ben csatlakozott a digitális ellenőrzés csapatához, szöveges és videós újságíróként dolgozott az AFP-nél Varsóban, ahol politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális hírekről tudósított.

Marie Genries, riporter, Belgium

Marie Genries újságíró, aki Belgium és Svájc frankofón területeiről tudósít. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, a France 24 francia televíziós csatornánál OSINT-nyomozóként és tényellenőrzőként dolgozott.

Marion Dautry, riporter, Szerbia

Marion Dautry újságíró Szerbiáról, Horvátországról, Montenegróról és Bosznia-Hercegovináról tudósít. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, szabadúszó tudósítóként dolgozott a francia és angol nyelvű sajtótermékeknek, a Nyugat-Balkán ügyeiről tudósított.

Natalia Sawka, riporter, Lengyelország

Natalia Sawka újságíró, Lengyelországról tudósít, és 2019 óta dolgozik az AFP-nek. Ezt megelőzően a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnál dolgozott, ahol országos hírekről tudósított. Emellett részt vesz z AFP képzési programjaiban is.

Paula Căbescu, riporter, Ausztria

Paula Căbescu a romániai ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, a Factual román tényellenőrző honlapon és a Să Fie Lumină helyi oknyomozó újságíró projektnél dolgozott.

Petros Konstantinidis, riporter, Görögország

Petros Konstantinidis a görögországi és ciprusi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, az Eleftherostypos.gr és a párizsi France 24 hírszerkesztőjeként dolgozott. Konstantinidis oknyomozó riporterként dolgozik a TA NEA nevű görög napilapnál is.

Robert Barca, riporter, Csehország

Robert Barca a szlovákiai ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, a szlovák .týždeň hetilap online szerkesztőjeként, a Denník N riportereként és különböző médiumok riportfotósaként dolgozott. Barca részt vesz az AFP képzési programjaiban is.

Rossen Bossev, riporter, Ausztria

Rossen Bossev a bulgáriai ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, 15 évig a Capital újságírójaként dolgozott, ahol az igazságszolgáltatásról, a bűnüldözésről és az emberi jogokról írt.

Saladin Salem, riporter, Németország

Saladin Salem a Németországban, Ausztriában és Svájcban terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, Párizsban és Mainzban szerzett mesterdiplomát transznacionális újságírásból.

Théophile Bloudanis, riporter, Görögország

Théophile Bloudanis a görögországi és ciprusi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP digitális ellenőrzéssel foglalkozó csapatához, újságíróként dolgozott a Le Journal du Jura nevű svájci lapnál és fotósként az AFP-nél.

 

Afrika

Bár igyekszünk a lehető legátláthatóbbak lenni munkatársainkkal kapcsolatban, egyes országok és környezetek ellenségesebbek az újságírással szemben, mint mások. Ezért az afrikai csapatunk néhány újságíróját az alábbiakban nem nevezzük meg, hogy megvédjük a biztonságukat.

Nina Lamparski, az afrikai digitális tényellenőrző szolgálat vezetője, Franciaország

Nina Lamparski vezeti az afrikai digitális tényellenőrző csapatot. Az AFP-hez 2015-ben csatlakozott a BBC-től, mint bécsi helyszíni tudósító. A digitális médiát, a rádiót és a nyomtatott sajtót felölelő karrierje során megfordult Sydneyben, Phnom Penhben, Londonban és Brüsszelben is.

Gaëlle Faure, az afrikai digitális tényellenőrzés helyettes vezetője, Franciaország

Gaëlle Faure 2020 óta az afrikai digitális tényellenőrző csapat helyettes vezetője. Korábban francia és amerikai médiaszervezeteknél dolgozott szerkesztői és riporteri munkakörökben, ahol a tényfeltárásra és -ellenőrzésre összpontosított.

Brett Horner, vezető Afrika-szerkesztő, Dél-Afrika

Brett Horner 2019-ben csatlakozott az AFP-hez, és segít felügyelni az AFP pánafrikai digitális tényellenőrző szolgálatát. Tapasztalt újságíró, 20 éves munkatapasztalattal rendelkezik, korábban két regionális újság és egy dél-afrikai hírportál főszerkesztője volt.

Célia Lebur, szerkesztő, Franciaország

Célia Lebur 2022-ben csatlakozott a digitális tényellenőrző csapathoz, mint az afrikai francia nyelvű országokért felelős szerkesztő. Az AFP-nél 2012-ben kezdett el dolgozni általános híradós riporterként, először Gabonban, majd Nigériában, és széles körben tudósított Közép- és Nyugat-Afrika országaiból.

Fikayo Owoeye, riporter, Nigéria

Fikayo Owoeye hamis és megtévesztő információkról ír Nigériában. Korábban a Reuters nigériai hírszolgálatának a riportere volt, ahol gazdasággal, környezetvédelemmel, és kormányzati politikával foglalkozott. Fikayo emellett a TheCable online újság gazdasági szerkesztőségének vezetője volt.

James Okong'o, riporter, Dél-Afrika

James Okong'o Johannesburgból tudósít az angol nyelvű afrikai országokban terjedő hamis információkról. James korábban a PesaChecknél, Afrika legnagyobb hazai tényellenőrző szervezeténél, valamint a kenyai Johanniter International Assistance és az Echo Network Africa írójaként és tartalomgyártójaként dolgozott.

Marin Lefèvre, riporter, Franciaország

Marin Lefèvre a francia nyelvű szubszaharai afrikai országokban terjedő hamis információkkal foglalkozik. A Google News Initiative 2019-es ösztöndíjának díjazottja, korábban szabadúszóként dolgozott francia és nemzetközi médiumoknak Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

Mary Kulundu, riporter, Kenya

Mary Kulundu a kelet-afrikai országokban terjedő hamis és megtévesztő információkról tudósít. Vezető kenyai hírportáloknál dolgozott riporterként, digitális újságírásból szerzett mesterdiplomát. Kutatást végzett arról, hogy a kenyai újságok hogyan kezelik a hamis információkat a rendkívüli hírek során.

Monique Ngo Mayag, riporter, Szenegál

Monique Ngo Mayag 2019 óta ír az AFP-nek a hamis és megtévesztő tartalmakról, kezdetben Gabonban, most pedig Szenegálban dolgozik. Mielőtt az AFP-hez csatlakozott volna, Monique közel egy évtizedig dolgozott riporterként egy kameruni médiacégnek, mielőtt egy online hírportálnál digitális tényellenőrzéssel kezdett foglalkozni.

Suy Kahofi, riporter, Elefántcsontpart

Suy Kahofi 2022-ben csatlakozott az AFP abidjani irodájához. Közel két évtizede dolgozik a nemzeti és nemzetközi médiának Elefántcsontparton és Afrikában. A BBC Afrique egykori multimédiás műsorújságírója 2016-ban kezdett tényellenőrzéssel foglalkozni.

Tendai Dube, riporter, Dél-Afrika

Tendai Dube 2018 óta ír az AFP munkatársasként a Dél-afrikában terjedő hamis és megtévesztő tartalmakról. Korábban a CNBC Africa és a Reuters nemzetközi szerkesztőségében dolgozott.

Tonye Bakare, riporter, Nigéria

Tonye Bakare a Nigériában terjedő hamis információkkal foglalkozik. A Sigma Awards for Data Journalism díjnyertes újságírója korábban a Guardian helyi szerkesztőségénél dolgozott, ahol a digitális hírcsapatot vezette. Korábban a Business Eye munkatársaként a tőzsdéről és a telekommunikációról írt cikkeket.

 

Ázsia-csendes-óceáni térség

Bár igyekszünk a lehető legátláthatóbbak lenni munkatársainkkal kapcsolatban, egyes országok és környezetek ellenségesebbek az újságírással szemben, mint mások. Ezért ázsiai-csendes-óceáni csapatunk néhány újságíróját az alábbiakban nem nevezzük meg, hogy megvédjük biztonságukat.

Rachel Blundy, az ázsiai-csendes-óceáni térség digitális tényellenőrzésért felelős vezetője, Hongkong

Rachel Blundy vezeti az ázsiai-csendes-óceáni digitális tényellenőrző csapatot. Londoni születésű, az Egyesült Királyságban különböző riporteri és digitális tartalomgyártási pozíciókban dolgozott.

Charlotte Mason, az ázsiai-csendes-óceáni térség digitális tényellenőrzésért felelős helyettes vezetője, Hongkong

Charlotte Mason az ázsiai-csendes-óceáni csapat vezetésében vesz részt. Az AFP-hez 2018-ban csatlakozott, kezdetben mint riporter és szerkesztő Párizsban, majd Afrikában, Európában és Észak-Amerikában foglalkozott hamis és félrevezető anyagok ellenőrzésével. Korábban különböző sajtótermékeknek írt az Egyesült Királyságban és Franciaországban.

Sophia Xu, az ázsiai-csendes-óceáni térség digitális képzési menedzsere, Hong Kong

Sophia Xu vezeti az AFP digitális újságíró-képzési programját az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Az AFP-hez 2020-ban csatlakozott szerkesztőként. Több száz újságírót és diákot képzett digitális újságírás témában médiakonferenciákon és egyetemeken szerte Ázsiában.

Jake Soriano, szerkesztő, Fülöp-szigetek

Jake Soriano az ázsiai-csendes-óceáni csapat szerkesztője. Az AFP manilai irodájához 2019-ben csatlakozott digitális oknyomozó riporterként. Korábban tényellenőrzési projekteken dolgozott a Fülöp-szigeteken.

Jeff Li, szerkesztő, Hongkong

Jeff Li az ázsiai-csendes-óceáni csapat szerkesztője. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a BBC újságírójaként Hongkongról és Kínáról tudósított.

Nattakorn Ploddee, szerkesztő, Thaiföld

Nattakorn Ploddee felel a thai nyelvű kiadványokért, és részt vesz az AFP digitális tényellenőrző műhelymunkáiban. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az AFP-hez, hírbemondóként dolgozott.

Qadaruddin Shishir, szerkesztő, Banglades

Qadaruddin Shishir koordinálja a bengáli nyelvű tartalomgyártást. Az AFP-hez azután csatlakozott, hogy szerkesztőként dolgozott különböző bangladesi médiumoknál.

Richard Pyne, szerkesztő, Hongkong

Richard Pyne az ázsiai-csendes-óceáni csapat szerkesztője. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a Radio Television Hong Kong riportere, műsorvezetője és szerkesztője volt.

Sumit Dubey, szerkesztő, India

Sumit Dubey az újdelhi székhelyű digitális tényellenőrző csapat szerkesztője. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, több vezető indiai újságnál is dolgozott.

Taejun Kang, szerkesztő, Dél-Korea

Taejun Kang a dél-koreai digitális tényellenőrző csapat szerkesztője. Mielőtt csatlakozott volna az AFP-hez, a BBC Monitoring és a Financial Times újságírójaként dolgozott Hongkongban.

Yenni Kwok, szerkesztő, Hongkong

Yenni Kwok felügyeli az indonéziai és malajziai digitális tényellenőrző csapatok munkáját. Korábban újságíróként és szerkesztőként dolgozott különböző nemzetközi médiumoknál.

Zoe Low, szerkesztő, Hongkong

Zoe Low az ázsiai-csendes-óceáni csapat szerkesztője. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a South China Morning Postnál dolgozott riporterként.

Anuradha Prasad, riporter, India

Anuradha Prasad az Indiában terjedő téves információkról ír cáfolatokat, mind angolul, mind hindi nyelven. Korábban az Alt News indiai tényellenőrző oldal munkatársaként dolgozott.

Ara Eugenio, riporter, Fülöp-szigetek

Ara Eugenio digitális tényellenőrző riporter a Fülöp-szigeteken. Az AFP-hez 2022-ben csatlakozott, korábban multimédia-újságíróként dolgozott a Summit Media-nál.

Clara Ip, riporter, Hongkong

Clara Ip digitális oknyomozó riporter, aki elsősorban a Kínában, Hongkongban és Tajvanon terjedő hamis tartalmakkal és dezinformációval foglalkozik. Az AFP-hez 2020-ban csatlakozott.

Devesh Mishra, riporter, India

Devesh Mishra az Indiában terjedő téves információkról ír cáfolatokat. Mielőtt csatlakozott volna az AFP-hez, a BOOM Live nevű tényellenőrző weboldal riportereként dolgozott Újdelhiben, valamint a Google News Initiative FactShala nevű programjának médiatrénereként.

Faith Brown, riporter, Fülöp-szigetek

Faith Brown digitális tényellenőrző riporter a Fülöp-szigeteken. Mielőtt csatlakozott volna az AFP-hez, az NHK japán műsorszolgáltató manilai tudósítójaként tudósított és készített riportokat.

Gemma Holliani Cahya, riporter, Indonézia

Gemma Holliani Cahya digitális nyomozó riporter Jakartában. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a Guardian, a Los Angeles Times és a Jakarta Post riportereként dolgozott.

Johnny Lieu, riporter, Ausztrália

Johnny Lieu Sydneyben élő digitális oknyomozó riporter. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az AFP-hez, újságíróként dolgozott a Mashable amerikai technológiai weboldalnak és a Network Ten ausztrál televíziós csatornának.

Kate Tan, riporter, Ausztrália

Kate Tan Sydneyben élő digitális oknyomozó riporter. Mielőtt csatlakozott az AFP-hez a Storyful munkatársa volt, előtte pedig sportriporter Pekingben.

Lakna Paranamanna, riporter, Srí Lanka

Lakna Paranamanna digitális oknyomozó riporter Colombóban. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az AFP-hez, a Sri Lanka-i Daily Mirror és számos más angol nyelvű újság riportereként dolgozott.

Lucille Sodipe, riporter, Fülöp-szigetek

Lucille Sodipe a Fülöp-szigeteken terjedő hamis információkkal foglalkozik. Mielőtt 2020-ban csatlakozott volna az AFP-hez, Sodipe több mint egy évtizeden át televíziózással foglalkozott, dokumentumfilmeket készített, valamint a Vera Files filippínó tényellenőrző szervezet riportere és szerkesztője volt.

Masroor Gilani, riporter, Pakisztán

Masroor Gilani digitális oknyomozó riporter, aki 2003-ban csatlakozott az AFP-hez pakisztáni tudósítóként, miután az Associated Press of Pakistan és a The Muslim lapoknál dolgozott.

Mohammad Ali Mazed, riporter, Banglades

Mohammad Ali Mazed digitális oknyomozó riporter Dakkában. Korábban a BOOM Live tényellenőrző oldal riportereként dolgozott Bangladesben, és online ellenőrzéssel és médiatudatossággal kapcsolatos képzéseket vezetett.

Moses Ompusunggu, riporter, Indonézia

Moses Ompusunggu az Indonéziában terjedő hamis és megtévesztő tartalmakról ír cikkeket. Mielőtt 2018-ban csatlakozott volna az AFP-hez, a Jakarta Post környezetvédelmi és politikai újságírójaként dolgozott.

Panisa Aemocha, riporter, Thaiföld

Panisa Aemocha a Thaiföldön terjedő hamis tartalmakról ír. Mielőtt 2022-ben csatlakozott volna az AFP-hez, a BBC World Service londoni irodájának írt üzleti és politikai témákról.

Safrin La Batu, riporter, Indonézia

Safrin La Batu az Indonéziában terjedő ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az AFP-hez, a Jakarta Post oknyomozó riportere volt.

Shim Kyu-seok, riporter, Dél-Korea

Shim Kyu-seok digitális oknyomozó riporter, aki Dél-Koreában monitorozza az ál- és dezinformációt. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, politikai újságíróként dolgozott a Korea JoongAng Daily című napilapnál, ahol észak- és dél-koreai belpolitikáról tudósított.

Uzair Rizvi, riporter, India

Uzair Rizvi digitális oknyomozó riporter Újdelhiben. Mielőtt 2018-ban csatlakozott az AFP-hez, a Hindustan Times multimédiás újságírójaként dolgozott, korábban pedig a Thomson Reuters Foundation ösztöndíjasa volt.

Wasi Anjum Mirza, riporter, Hongkong

Wasi Anjum Mirza digitális oknyomozó riporter, aki elsősorban a pakisztáni és afganisztáni ál- és dezinformációt monitorozza.

 

Észak-Amerika

Arthur MacMillan, az észak-amerikai digitális tényellenőrző csapat vezetője, USA

Arthur MacMillan vezeti az amerikai digitális tényellenőrző csapatot. Eredetileg 2007-ben csatlakozott az AFP-hez hongkongi szerkesztőként. Tudósítóként számos országból, köztük Iránból, Dél-Afrikából, Irakból és Pakisztánból, valamint az Egyesült Államokból is tudósított.

Marisha Goldhamer, az észak-amerikai digitális tényellenőrző csapat helyettes vezető szerkesztője, USA

Marisha Goldhamer felügyeli a kanadai kiadást, és koordinálja a montreali és washingtoni újságírókat. Marisha 2003-ban csatlakozott az AFP-hez, ahol a multimédiás szerkesztőségben és az ügynökség közösségi média jelenlétében dolgozott.

Daniel Funke, szerkesztő, USA

Daniel Funke 2022-ben csatlakozott az AFP-hez digitális oknyomozó szerkesztőként, miután riporterként és szerkesztőként dolgozott az USA Today, a PolitiFact, az IFCN és a Poynter Institute for Media Studies munkatársaként. Daniel az online ál- és dezinformáció, az ellenőrzés, a politikai és a technológiai újságírás területén rendelkezik szakértelemmel.

Juan Ignacio Berro, szerkesztő, Mexikó

Juan Ignacio Berro szerkesztő az Egyesült Államokban spanyolul terjedő ál- és dezinformációkkal foglalkozik. Az AFP-hez 2021-ben csatlakozott digitális oknyomozó riporterként Uruguayban, ahol korábban az ország egyik legnagyobb újságjánál, az El Observadornál dolgozott újságíróként.

Rob Lever, szerkesztő, USA

Rob Lever 2021-ben csatlakozott az amerikai digitális tényellenőrző csapathoz, előtte pedig az AFP washingtoni irodájában dolgozott különböző pozíciókban. Az AFP-hez 1992-ben csatlakozott, dolgozott gazdasági riporterként, az amerikai szerkesztőség hírszerkesztőjeként és a technológiai-média riporter-szerkesztőként.

Bill McCarthy, riporter, USA

Bill McCarthy az Egyesült Államokban terjedő  ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, korábbam a PolitiFact riportereként dolgozott, ahol az amerikai médiáról és politikáról, az online terjedő hamis tartalmakról írt, valamint a politikai szakkommentátorok tényellenőrzésével foglalkozott.

Manon Jacob, riporter, USA

Manon Jacob ál- és dezinformációk cáfolatával foglalkozik, beleértve az éghajlatváltozással kapcsolatos tévhitek megcáfolását is. Az AFP-hez 2018-ban csatlakozott az ügynökség újságírói ösztöndíjprogramjának részeként. Korábban a Reutersnek és a Politico Europe-nak dolgozott.

Naharia S. Alonso, riporter, USA

Nahiara S. Alonso az Egyesült Államokban spanyolul keringő téves információkról ír cáfolatokat. 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, miután pénzügyi riporterként dolgozott Spanyolországban az El Paisnál és a Newtralnál.

Natalie Wade, riporter, USA

Natalie Wade 2021-ben csatlakozott az AFP-hez a NABJ tényellenőrzési ösztöndíjának ösztöndíjasaként, és az Egyesült Államokban számos témában ír tényellenőrző cikkeket.

Valentín Díaz, riporter, Mexikó

Valentín Díaz spanyolul ír cáfolatokat az Egyesült Államokban keringő hamis tartalmakról. 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, korábban az ecuadori El Comercio digitális koordinátoraként dolgozott.

 

Franciaország

Alexis Orsini, riporter, Franciaország

Alexis Orsini a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a 20 Minutes újság tényellenőrzőjeként dolgozott.

Chloé Rabs, riporter, Franciaország

Chloé Rabs a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Az AFP-hez 2022-ben csatlakozott, miután mesterdiplomát szerzett újságírásból. Olyan francia kiadványoknak ír, mint a Libération és az Alternatives Economiques, Rabs egészségügyi és környezetvédelmi témákra szakosodott.

Claire-Line Nass, riporter, Franciaország

Claire-Line Nass a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, a Libération francia napilap tényellenőrző csapatában dolgozott, és a dezinformációval kapcsolatos különböző témákkal foglalkozott.

Emilie Beraud, riporter, Franciaország

Emilie Beraud a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a France Télévision kulturális, majd egészségügyi riportereként dolgozott. A France 24 párizsi szerkesztőségében is dolgozott, ahol Libanon, Tunézia és Szudán nemzetközi híreiről tudósított.

Gaëlle Geoffroy, riporter, Franciaország

Gaëlle Geoffroy a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. 2002-ben csatlakozott az AFP-hez, a párizsi központ munkatársaként többek között gazdasági és általános hírekkel, valamint politikával foglalkozott. Washingtonból gazdasági tudósítóként írt cikkeket.

Julie Pacorel, riporter, Franciaország

Julie Pacorel az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos dezinfomrációra szakosodott. Mielőtt 2022-ben csatlakozott a tényellenőrző csapathoz, az AFP  Marseille-i irodájában dolgozott, ahol a mediterrán régió politikájáról, bűnözésről és biológiai sokféleségről tudósított. Korábban szabadúszó újságíróként Dél-Amerikában dolgozott olyan francia médiumoknak, mint a Libération.

Juliette Mansour, riporter, Franciaország

Juliette Mansour a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat. Mielőtt 2020-ban csatlakozott az AFP-hez, a franceinfo Le Vrai du Faux és a Le Monde Les Décodeurs tényellenőrző részlegeinél dolgozott; valamint a Le Parisien internetes szolgálatánál nemzetközi hírekről tudósított.

Nathan Gallo, riporter és kutató, Franciaország

Nathan Gallo a franciaországi ál- és dezinformációkról ír cáfolatokat, emellett a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének (Sciences Po) tudományos munkatársa. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, a La Correspondance de la Presse riportereként a média- és technológiai szektorról tudósított, valamint a Reuters Intézet kutatási asszisztenseként dolgozott.

 

Latin-Amerika és Spanyolország

Bár igyekszünk a lehető legátláthatóbbak lenni munkatársainkkal kapcsolatban, egyes országok és környezetek ellenségesebbek az újságírással szemben, mint mások. Emiatt a latin-amerikai csapatunk néhány újságíróját nem nevezzük meg az alábbiakban, hogy megvédjük a biztonságukat.

Leila Macor, a spanyol és portugál nyelvű digitális tényellenőrző csapat vezetője, Uruguay

Leila Macor az AFP latin-amerikai és spanyolországi digitális tényellenőrző csapatainak vezetője, aki spanyol, katalán és portugál nyelven ír tényellenőrzéseket. Az AFP 2005-ös csatlakozása óta a montevideói Latin-Amerika szerkesztőjeként és az Egyesült Államok nyugati és keleti partvidékének tudósítójaként is dolgozott.

Alejandro Rincón, spanyol szerkesztőségi koordinátor, Kolumbia

Alejandro Rincón a kolumbiai székhelyű spanyol nyelvű csapat szerkesztője és szerkesztési koordinátora. Mielőtt az AFP-hez csatlakozott, az EFE Verifica latin-amerikai részlegét és a spanyol hírügynökség tényellenőrző egységét vezette, valamint különöböző kolumbiai sajtótermékeknél dolgozott technológiai, gazdasági és kulturális témákról tudósítva.

Anella Reta, portugál szerkesztőségi koordinátor, Uruguay

Anella Reta a portugál nyelvű csapat szerkesztője és szerkesztési koordinátora. 2004-ben csatlakozott az AFP-hez. Dolgozott a spanyol nyelvű grafikai szolgálat szerkesztőjeként, a montevideói Latin-Amerika szerkesztőség vezető szerkesztőjeként és Sao Pauló-i tudósítóként is. A digitális tényellenőrző csapathoz 2019-ben csatlakozott.

Sonia González, spanyol szerkesztőségi koordinátor, Spanyolország

Sonia González a madridi székhelyű spanyol nyelvű csapat szerkesztési koordinátora. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az AFP digitális tényellenőrző csapatához, az ügynökség regionális irodáiban, valamint a grafikai és online szolgálatainál dolgozott Madridban, Montevideóban és Párizsban.

Nadia Nasanovsky, Latin-Amerika digitális képzési menedzsere, Uruguay

Nadia Nasanovsky vezeti az AFP latin-amerikai digitális újságíró-képzési programját. Az AFP-hez 2019-ben csatlakozott Buenos Airesben digitális oknyomozó riporterként. Mielőtt az AFP-hez csatlakozott, tényellenőrzőként és riporterként dolgozott több argentin médiumnál.

Ana Prieto, szerkesztő, Argentína

Ana Prieto a spanyol nyelvű csapat szerkesztője Buenos Airesben. Korábban az AFP argentínai digitális oknyomozó riportere volt, tényellenőrzőként dolgozott a Radio Ambulante-nál, és számos más sajtóterméknek is dolgozott a régióban, többek között a Revista Ñ, az Orsai, az Univision és az El Nuevo Herald számára is szállított anyagokat.

Denise Mota, szerkesztő, Uruguay

Denise Mota a spanyol és portugál nyelvű csapatok szerkesztője. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, brazil oknyomozó hírügynökségeknél dolgozott szerkesztőként.

Cecília Sorgine, szerkesztő, Brazília

Cecília Sorgine több évnyi digitális oknyomozó riporteri munkát követően jelenleg a brazíliai portugál nyelvű csapat szerkesztőjeként dolgozik. Mielőtt csatlakozott a tényellenőrző csapathoz, az AFP portugál szöveges és multimédiás szolgálatánál dolgozott.

Maria Clara Pestre, szerkesztő, Brazília

Maria Clara Pestre több évnyi digitális nyomozó riporteri munka után most a brazíliai portugál nyelvű csapat szerkesztője. Mielőtt 2019-ben csatlakozott az ellenőrző csapathoz, a Reuters portugál nyelvű szolgálatánál és a Globo.com technológiai weboldalán dolgozott.

Miguel Bravo, szerkesztő, Mexikó

Miguel Bravo a spanyol nyelvű csapat mexikói szerkesztője. Az AFP-nél 2019 óta tényellenőrző újságíróként. Korábban több mexikói médium riportere volt, olyan területekre szakosodott, mint a kormányzati politika, az egészségügy és a gazdaság.

Adrià Laborda, riporter, Spanyolország

Adrià Laborda spanyol és katalán nyelven dolgozó digitális oknyomozó riporter, székhelye Barcelonában van. Mielőtt 2021 februárjában csatlakozott az AFP-hez, a katalán regionális közszolgálati műsorszolgáltatónál dolgozott riporterként és a barcelonai helyi média szerkesztőjeként.

Axl Hernández, riporter, Chile

Axl Hernández digitális oknyomozó újságíró Santiagóban. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, az El Mercurio című újságnál dolgozott riporterként, ahol a Covid-19-ről és a chilei tüntetésekről szóló  hamis és megtévesztő híreket ellenőrizte.

Bárbara Medina, riporter, Chile

Bárbara Medina digitális oknyomozó újságíró Santiagóban él. Mielőtt 2022-ben csatlakozott az AFP-hez, a Television Nacional de Chile riportereként dolgozott, ahol politikai témákról írt, valamint a Katolikus Egyetem tényellenőrzési projektjének volt a munkatársa, ahol tényellenőrzési technikákat oktatott.

Martín Rachinsky, riporter, Argentína

Martín Rachinsky digitális oknyomozó újságíró Buenos Airesben. Az online hírmédiában szerzett riporteri tapasztalattal rendelkezik, és több argentin rádióállomásnál is dolgozott rádiós producerként.

Manuela Silva, riporter, Uruguay

Manuela Silva digitális oknyomozó újságíró és a Montevideói Egyetem professzora. Mielőtt 2021-ben csatlakozott az AFP-hez, egy regionális ügynökségnél és egy országos tényellenőrző projektnél dolgozott.

Natalia Sanguino, riporter, Spanyolország

Natalia Sanguino digitális oknyomozó újságíró Madridban. Több mint 15 éve dolgozik az AFP-nél, ez idő alatt a spanyol multimédiás szolgálat szerkesztőjeként is dolgozott, szövegeket, grafikákat és videókat szerkesztett.

 

Közel-Kelet

Bár igyekszünk a lehető legátláthatóbbak lenni munkatársainkkal kapcsolatban, egyes országok és környezetek ellenségesebbek az újságírással szemben, mint mások. Ezért a közel-keleti csapatban dolgozó újságírókat nem nevezzük meg, hogy megvédjük a biztonságukat.