Egy finn határőr dolgozik a finn-orosz határátkelőhelyen Vaalimaa-nál 2022. szeptember 22-én. ( AFP / Olivier Morin)

Ezt a finn határon álló kocsisorról készült felvételt még az orosz mozgósítás bejelentése előtt rögzítették

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több magyar híroldal is megosztott egy videót, amin állítólag azt látni, hogy több kilométeres autóoszlop kígyózik a finn-orosz határon azt követően, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni invázió újabb lépcsőfokaként bejelentette az orosz tartalékosok mozgósítását. De ez az állítás félrevezető: a Twitteren virálisá vált felvételt még augusztusban készítették, és napokkal Putyin bejelentése előtt már elérhető volt az interneten. Bár az adott videó nem azt mutatja, hogy mi történt Putyin bejelentése után, a Finnországba érkező oroszok száma később tényleg megugrott a határőrség elmondása szerint, sokan próbálták meg elhagyni az országot, hogy elkerüljék a frontszolgálatot.

Több magyar híroldal, köztük a hvg.hu és a 168 Óra is egy Twitter-bejegyzés alapján megírta, hogy "az orosz–finn határon már néhány órával később 35 kilométeres dugó alakult ki" azt követően, hogy 2022. szeptember 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a tartalékosok mozgósítását jelentette be az Ukrajna elleni háború újabb lépcsőfokaként. A cikkek egy virális Twitter-videó képeit használják, amit már több mint 2,7 millióan láttak, mielőtt a Twitter "kontextusából kiragadott anyag" címkével jelölte meg.

"A dugó az #orosz/#finn határon már 35 kilométeres és minden órával egyre nő" – írja a 2022. szeptember 21-i Twitter-bejegyzés. A videót több magyar cikkbe is beágyazták, valamint a videóból vett állóképekkel illusztrálták az anyagot, és több írás is elismételte a Twitter-poszt állítását, miszerint "35 kilométeres dugó" alakult ki a finn-orosz határon.

De a videó eredeti készítője elmondta az AFP kérdésére, hogy még augusztusban készítette a videót, hetekkel azelőtt, hogy Putyin bejelentette volna a mozgósítást. A videó napokkal az orosz elnök bejelentése előtt került fel az internetre.

One of the misleading articles shared on Facebook. Printscreen taken on 23 September 2022.

Oroszországban tüntetések kezdődtek miután Vlagyimir Putyin elrendelte mintegy 300 ezer tartalékos mozgósítását az Ukrajna elleni háborúba. Az emberek tömegével próbáltak repülőjegyet foglalni, hogy elhagyják az országot.

A virális videó több változatban is megjelent már a Twitteren, a Facebookon és a TikTokon. A felvételt több országban, számos nyelven terjeszteni kezdték, többek között spanyolul, portugálul, franciául, németül, thaiul és ukránul.

A videó az orosz mozgósítás előtt készült

A TikTok-on és más közösségi oldalakon végzett keresésekből kiderült, hogy a videót először szeptember 19-én tette fel a TikTok-ra és a YouTube-ra a Finnországban élő Igor Parri, aki "Igor in Russia" néven készít videókat.

Parri, aki megosztotta az eredeti videót az AFP-vel, azt mondta, hogy hetekkel korábban, augusztus 29-én készítette a felvételt.

Miután a közösségi média felhasználók Putyin parancsa után elkezdték terjeszteni a videót, Parri a bejegyzései alatt egy hozzászólásban jelezte, hogy a videó még a mozgósítás előtt készült:

2022. szeptember 22-én készült képernyőfotó az Igor Parri által a TikTok-on közzétett kommentről.

"Szerencsétlen egybeesés volt, hogy a videót pont szerda (szeptember 21.) előtt töltöttem fel a TikTok-ra és a YouTube-ra" – mondta Parri az AFP-nek. "Maga a videó (augusztus 29-én) a vaalimai határon készült, de az ilyen sorban állás eléggé jellemző azon a határon. A videó lényege más volt, arra akarta ösztönözni az embereket, hogy emberként gondoljanak egymásra, mert Finnországban megnőtt a negatív hozzáállás az orosz turistákkal szemben" – mondta Parri.

A videó metaadataihoz csatolt GPS-koordináták megerősítik, hogy a klipet Vaalimaa határátkelőhelyen forgatták. Vaalima egy település Finnország délkeleti részén, egyike a kilenc nemzetközi határátkelőhelynek az Oroszországgal közös mintegy 800 kilométeres szárazföldi határon.

Az AFP-nek függetlenül is sikerült megerősítenie, hogy a videót a Vaalimaa ellenőrzőpontnál vették fel a videóban szereplő részletek és a Google Maps-en található képek összevetésével. A videón látható sötétzöld lombozat is eltér a Vaalimaa ellenőrzőpont közelében jelenleg látható őszi színektől, amelyek az AFP alábbi felvételén láthatóak:

Finn tisztviselők cáfolják a szeptember 21-i forgalmi dugóról szóló pletykákat

"A Finnországba Oroszországból érkező határátkelők száma az elmúlt hetekhez képest enyhén megnőtt Putyin bejelentése után" – mondta el Kimmo Ahvonen, a finn határőrség munkatársa, aki szeptember 22-én az AFP kérésére ránézett a Twitter-videóra.

"A bejelentés estéjén a Vaalimaa határállomáson a sor körülbelül 250 méter hosszú volt, és ugyanez volt a helyzet másnap is" – mondta el a tisztviselő. Ez messze elmarad attól a 35 kilométeres torlódástól, amelyet a közösségi médiában a videót kontextusából kiragadva terjesztők állítanak.

A finn határőrség szeptember 21-én 4824 orosz állampolgárt számolt össze, akik az orosz határon keresztül érkeztek Finnországba, szemben az egy héttel korábbi, szeptember 14-i 3133-mal. Bár a határforgalom "továbbra is meglehetősen forgalmas", a határon kígyózó kocsisorok "nem igazán rendkívüliek" – mondta el Ahvonen.

Bár az adott videó nem azt mutatja, hogy mi történt Putyin bejelentése után, a Finnországba érkező oroszok száma később megugrott a határőrség elmondása szerint, sokan próbálták meg elhagyni az országot, hogy elkerüljék a frontszolgálatot.

Az AFP videóin és fotóin látszik, hogy a Vaalimaa határátkelőhelyen autók torlódnak, de a sor nem közelíti meg a 35 kilométert. Az AFP újságírója arról számolt be, hogy szeptember 22-én délután a sor körülbelül 150 méter hosszú volt.

Autók várakoznak az orosz-finn határátkelőhelyen Vaalimaa közelében, 2022. szeptember 22-én. ( AFP / Olivier MORIN)
Oroszországból érkező autók várakoznak hosszú sorokban az orosz-finn határátkelőhelyen Vaalimaa közelében, 2022. szeptember 22-én. ( AFP / Olivier MORIN)

 

 

Több webkamera is megörökítette szeptember 21-én és 22-én az ellenőrzőpont helyszínét, ahogyan a Yandex Maps forgalomfigyelője is.

Az AFP már számos téves állítást cáfolt az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ezeket angolul itt, magyarul pedig itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus