Ezen a fotón nem egy gyerekek megerőszakolásával vádolt mexikói pap látható

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint tízezren osztották meg azt a magyar cikket, amelyben egy spanyol pap és író képe szerepel azzal a hamis állítással, hogy a fotón egy mexikói pap látható, aki "30 gyermeket erőszakolt meg". A valóságban azonban úgy tűnik, hogy a fotó egy olyan weboldalról származik, amely egy spanyol pap prédikációjáról számol be egy nem kapcsolódó témában. Bár a katolikus egyházon belül számos valódi szexuális zaklatási botrány van, és sokan azzal vádolják az egyházat, hogy a múltban védte az elkövetőket, ebben a konkrét esetben azonban vannak arra utaló jelek, hogy a "José Garcia Ataulfo" nevű állítólagos "HIV-pozitív" mexikói papról szóló történet kitaláció.

"Ez a pap 30 gyereket erőszakolt meg: HIV-pozitív volt!" – áll annak a magyar cikknek a címében, amelyet több mint 11 000 ember osztott meg a Facebookon, és ami összesen több mint 85 000 reakciót gyűjtött össze. Bár a cikk címsorában az áll, hogy 2022. február 2-án jelent meg, ugyanarról a weboldalról legalább 2018 óta terjed a közösségi médiában ugyanez a cikk.

A cikk egy "Jose Garcia Ataulfo" nevű mexikói pap állítólagos történetét meséli el, aki "30 kislányt" erőszakolt meg, miközben "HIV-pozitív" volt. A történet több nyelven is terjedni kezdett már, azt állítva, hogy a papot a katolikus egyház felmentette a vádak alól, utóbbi sztorit még a CNN török kiadása is leközölte.

Az állítólagos történetet ismertető nemzetközi és magyar cikkek közül sokan egy papi ruhába öltözött, szemüveges férfi képét használják "Jose Garcia Ataulfo" ábrázolásaként. A képen látható férfit azonban nem "Jose Garcia Ataulfo"-nak, hanem José Antonio Forteának hívják. Fortea spanyol pap, író és nyugalmazott "ördögűző". Bár a szexuális zaklatás valós probléma a katolikus egyházon belül, vannak olyan jelek, amelyek megkérdőjelezik a "Jose Garcia Ataulfo"-ról szóló történet hitelességét.

A hamis állítást tartalmazó cikk friss megosztása. A képernyőkép 2022. szeptember 16-án készült.

A képen látható férfi José Antonio Fortea

A cikkekben használt képre fordított képkeresést használva egy 2016-os cikket kapunk egy mexikói weboldalról, amely egy bizonyos José Antonio Fortea nevű papról szól, aki a szentáldozásról beszél. Ha rákeresünk a nevére, kiderül, hogy José Antonio Fortea egy spanyol pap és író, aki a múltban úgynevezett "ördögűzéseket" végzett.

Fortea képei megtalálhatók a személyes blogjára linkelt "videók és képek" nevű oldalon, a pap által írt könyvek borítóján, és a Youtube-on is találhatunk róla videókat. Egyértelműen látható, hogy a hamisan "Jose Garcia Ataulfo"-ként azonosított személy valójában José Antonio Fortea:

Egy Facebook-poszt a hamis állítással, egy Fortea által írt könyv és egy Fortea blogjára feltöltött kép. A képernyőképek 2022. szeptember 16-án készültek.

Az AFP többszöri spanyol nyelvű kulcsszavas keresés után sem talált semmilyen jelentést arról, hogy José Antonio Forteát valaha is megvádolták volna szexuális visszaéléssel.

A helyi egyházmegyének nincs tudomása ilyen esetről

A cikkek azt állítják, hogy a "Jose Garcia Ataulfo" nevű személyt érintő incidensek a dél-mexikói Oaxacában történtek. A Mexikói Püspöki Konferencia szóvivője, Janett Pedraza szerint, akit az AFP 2020. január 8-án keresett meg, " az egyetlen eset, amikor Oaxacában szexuális visszaéléssel vádoltak egy papot, Gerardo Silvestre Hernandez esete volt, akit 2017-ben elítéltek, és jelenleg börtönben van két gyermek bántalmazásáért". Ferenc pápa 2019 decemberében feloldotta a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos pápai titoktartást. Ez az adatvédelmi szabályzat védi az egyházon belüli bizonyos érzékenynek vélt információkat.

Az AFP 2022 szeptemberében megkereste a Mexikói Püspöki Konferenciát, hogy ismételten állásfoglalást kérjen, de a cikk megírásáig nem kapott választ.

A "Jose Garcia Ataulfo" névre rákeresve csak a magyar cikkben is leírt állítás különböző változatait kapjuk, az AFP nem talált egyetlen hiteles forrást sem, amely beszámolna az állítólagos esetről.

A Daily Mail című brit bulvárlap korábban egy 2016-os cikkében is megemlítette az állítást, de később frissítették a cikket, hozzátéve, hogy a helyi egyházmegyének nincs tudomása az említett férfiról, és a több cikkben az állítás forrásaként idézett weboldal már nem elérhető online.

Szexuális zaklatás a katolikus egyházban

A kiskorúak szexuális zaklatása bevallottan valós probléma a katolikus egyházban. Egy jelentés szerint sok esetben az egyház vagy tétlen volt, vagy megpróbálta lekicsinyelni a zaklatási eseteket. A francia katolikus egyházban történt szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat megállapította, hogy 1950 óta becslések szerint 216 ezer gyermek esett áldozatul a papság által elkövetett visszaéléseknek. Magyarországon nincs rendszerszintű kutatás az áldozatok számáról, és a dokumentált esetek ellenére a magyar katolikus egyház azt állítja, hogy "az ilyen bűncselekmények nem jellemzőek Magyarországon".