A világ vallási vezetői nem jelentettek be egy, a kereszténységet és az iszlámot egyesítő új világvallást a 2022-es világtalálkozójukon

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

A Tradicionális- és Világvallások Vezetőinek 7. Kongresszusát 2022. szeptember 14-15-én tartották Kazahsztánban. Az eseményen többek között a kereszténység, az iszlám és a judaizmus képviselői "a vallások, kultúrák és civilizációk közötti békére és párbeszédre" szólítottak fel. Több ezer közösségi média felhasználó a világ több országából azonban azt állítja, hogy az esemény a "kriszlám" nevű vallás "hivatalos világvallás"-sá nyilvánításával zárult. Nigériában tényleg van egy “kriszlám” nevű vallás, de a kongresszus zárónyilatkozatában nem esik szó ilyenről.

"Ferenc pápa vezetésével a világ vallási vezetői a hetedik kongresszuson hivatalosan is elfogadták az emberi testvériségről szóló dokumentumot. A Ferenc pápa és Mohamed bin Zayed által a 7. Vallások Világkongresszusa által ezen a héten készített Emberi Testvériség Dokumentumának elfogadásával a kriszlam immár a hivatalos világvallás” – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet már több mint 500 alkalommal osztottak meg 2022. szeptember 22-e óta.

Egy magyar cikk is terjedni kezdett a közösségi médiában, amely szintén tévesen azt állítja, hogy a "kriszlám"-ot a világ vallási vezetői világvallássá nyilvánították.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. szeptember 28-án készült.

Hasonló állítások angol, francia, portugál és spanyol nyelven is terjedni kezdtek már.

Összekevert események és dokumentumok

A közösségi médiában terjedő bejegyzések összekeverték az "Emberi testvériségről szóló dokumentum" nevű állásfoglalást a Tradicionális- és Világvallások Vezetőinek 7. Kongresszusával (lásd itt és itt). A bejegyzések azt sugallják, hogy a dokumentumot a kongresszuson fogadták el és ezzel létrejött egy új világvallás, a "kriszlám". De ez nem igaz.

Az Emberi Testvériség dokumentumát 2019. február 4-én írta alá Ahmad Al-Tayyeb kairói nagyimám és Ferenc pápa az egyházfő első arab-félszigeti látogatása során.

A dokumentumban a következőt olvasni: "Isten nevében és mindazok értelmében, amit eddig elmondtunk; az Al-Azhar al-Sharif és a keleti és nyugati muszlimok, a katolikus egyházzal és a keleti és nyugati katolikusokkal együtt kijelentik, hogy elfogadják a párbeszéd kultúráját mint kijelölt utat; a kölcsönös együttműködést mint magatartási kódexet; a kölcsönös megértést mint módszert és mércét.".

Ahogyan arról az AFP már 2019-ben is írt, a dokumentum aláírása után a közösségi médiában lengyel és spanyol nyelven is terjedni kezdett az a hamis állítás, hogy a szöveg valójában egy új vallás létrehozásáról szól (például itt, itt és itt).

2022 januárjában Mohamed Abdel Salam bíró, a főimám tanácsadója egy közleményt tett közzé, amelyben cáfolta a "kriszlám" nevű állítólagos vallással kapcsolatos pletykákat.

"Egyes csoportok és médiumok – a nyugati és az arab világból – célkeresztbe vették ezt a nemes projektet [az Emberi Testvériség Dokumentumát], tévesen azt állítva, hogy a kezdeményezés kísérlet az összes ábrahámi vallás egyesítésére és az ‘egy világvallás’ előmozdítására. Egyesek még "kriszlám"-nak is elnevezték a dokumentumban foglaltakat (ez a kifejezés a kereszténység és az iszlám nevét olyan módon kombinálja, amely mindkét vallásra nézve becsmérlő)” – írta a főimám tanácsadója.

Tradicionális- és Világvallások Vezetőinek 7. Kongresszusa

A Tradicionális- és Világvallások Vezetőinek Kongresszusát háromévente rendezik meg. Hetedik alkalommal 2022. szeptember közepén Kazahsztánban került megrendezésre, ahol az iszlám, a kereszténység, a judaizmus, a buddhizmus, a sintoizmus, a taoizmus és más vallások képviselői gyűltek össze.

A rendezvény honlapján nem szerepel a “kriszlám” kifejezés. A korábbi évek találkozóinak archívuma egészen a kezdeményezés kezdetéig, 2003-ig visszamenőleg elérhető, de az archívumban sincs nyoma ennek a kifejezésnek.

A találkozó hivatalos dokumentumában sincs utalás egy állítólagos új "világvallásra". Ehelyett az esemény résztvevői megfogadták, hogy "a vallások, kultúrák és civilizációk közötti békéért és párbeszédért" fognak dolgozni. Megemlítették azt is, hogy a pluralizmus "Isten bölcsességének kifejeződése", és hogy "elfogadhatatlan mindenfajta kényszerítés egy adott vallással és vallási tanítással kapcsolatban".

Ferenc pápa a kongresszus végén mondott beszédében nem említett semmilyen új vallást.

Ahmed al-Tayyeb nagyimám a 7. kongresszuson tartott beszédében szintén cáfolta az új vallásról szóló állításokat: "Amikor a vallástudósok és a vallási személyiségek között a béketeremtés elsőbbségét szorgalmazom, egyáltalán nem a vallások egy vallássá való összeolvadására gondolok. Egy ilyen felhívást nem fogadhat el egyetlen épeszű ember vagy bármelyik hit hívője sem. Úgy vélem, hogy a vallások egybeolvasztásának gondolata minden vallás számára romboló, gyökereiket összezavaró és – a legjobb esetben is – a valóságtól távol álló, elképzelhetetlen fantázia."

Ferenc pápa a kongresszus zárórendezvényén a Béke és Megbékélés Palotájában, Asztanában 2022. szeptember 15-én. ( AFP / Filippo Monteforte)

A kriszlám Nigériában

Az viszont igaz, hogy létezik egy "kriszlám" nevű vallási mozgalom. A kriszlám az 1970-es években született Lagosban, Nigéria egykori fővárosában. A kriszlám az ország fő vallási hagyományainak elemeit próbálja meg ötvözni: az iszlámot és a kereszténységet.

A vallás azonban nem népszerű. Egy 2016-os "Egység a sokféleségen keresztül: A kriszlám esettanulmánya Lagosban" című írásban Marloes Janson, a Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Tanulmányok Iskolájának professzora kifejti, hogy a kriszlám Nigériában nem olyan népszerű, mint például a különféle muszlim szervezetek vagy a pünkösdi keresztény mozgalmak.

Janson úgy véli, hogy a kriszlám inkább egy életforma, mintsem a vallásközi párbeszédre tett kísérlet. "A vallásközi párbeszéd helyett a kriszlám alapítói célja inkább az, hogy a keresztény és a muszlim rituálékat ötvözzék, és a hívek számára elérhetővé tegyék az úgynevezett ‘felszabadulást’, ami jellemzően sikerben, anyagi jólétben és jó egészségben nyilvánul meg.”

Corey Williams, a hollandiai Leideni Egyetem antropológiával és keresztény tanulmányokkal foglalkozó professzora megjegyzi, hogy a kriszlám beépíti az afrikai hagyományokat is.

"Rituálisan a hagyományoknak ez a fajta fúziója lenyűgöző, és egyszerre fejezi ki a hagyományos vallási határok eltörlésére és újraalkotására tett kísérletet, miközben a hagyományok közötti konszenzus megőrzésére és kiépítésére is törekszik" – írja Williams.

Fordítás és adaptáció: