Ez a videó arról, hogy leszednek egy uniós zászlót Rómában, 2013-ban készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Ismét terjedni kezdett a közösségi médiában egy régi videó, amin egy neofasiszta csoport EU-ellenes akcióját látni. A videót megosztók azt állítják, hogy a felvétel közvetlenül a 2022-es olasz választások előtt készült. De a videót kiragadták a kontextusából. A felvételen valóban szélsőjobboldali aktivisták láthatóak, akik leszednek egy uniós zászlót egy uniós épületről, de a videó a valóságban 2013-ban készült.

"Az olaszok megvadulnak: letépik az uniós zászlót az Európai Bizottság római székházáról" – olvasható a Vadhajtások szélsőjobboldali hírportál cikkének címében, amit a 2022. szeptember 24-i megjelenése óta több mint nyolcszázan osztottak meg a Facebookon.

A cikkbe beágyazott videón egy csoport ember látható egy római épület előtt, egyikük felmászik az erkélyre, és letépi az uniós zászlót, majd a földre dobja. Hallani lehet, ahogy az emberek olaszul skandálják: "Italia, nazione, rivoluzione". A cikk tévesen azt állítja, hogy a felvételen látható jelenet 2022. szeptember 24-én zajlott le, egy nappal azelőtt, hogy a Giorgia Meloni vezette Frattelli d'Italia szélsőjobboldali párt által vezetett jobboldali koalíció megnyerte az olaszországi parlamenti választásokat.

A félrevezető tartalom a Facebookon. A képernyőmentés 2022. szeptember 29-én készült.

A cikk azt sugallja, hogy a videón látható események "Ursula von der Leyen hitvány fenyegetőzéseire" reagálnak. Ez valószínűleg az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy megjegyzésére utal, aki szeptember 22-én azt mondta, hogy az EU-nak megvannak az "eszközei arra, hogy fellépjen Olaszországgal szemben, ha a dolgok problémás irányba mennek”.

Ezek a kijelentések heves reakciókat váltottak ki az olasz szélsőjobboldal körében, és a Liga párt szeptember 23-án ülősztrájkot szervezett az Európai Bizottság római épülete elé. A tüntetésen részt vett Matteo Salvini, a Liga vezetője is. Az AFP a helyszínről tudósító újságírója azt mondta, hogy a tiltakozás békés volt, és nem látott olyat, hogy leszedték volna az uniós zászlót bárhonnan.

A Vadhajtások által megosztott videó viszont közel 10 éves, és eredeti kontextusából kiragadva került elő. A videón valóban egy, az Európai Bizottság római irodái előtt történt akciót látni, de a felvétel valójában 2013-ból származik, és semmi köze az Európai Bizottság jelenlegi elnökének szavaihoz vagy a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokhoz.

Deák Dániel, a kormánypárti Megafon influencercsoport tagja szintén megosztotta a videót, azt állítva, hogy az 2022-ben készült, és a felvételen látott események reakciók von der Leyen megjegyzésére.

A félrevezető bejegyzés a Facebookon. A képernyőmentés 2022. szeptember 29-én készült.

A videó 2013 decemberében készült

Egy fordított videókeresés segítségével két, a közösségi médiában terjedő felvételhez hasonló videót is találtunk a Youtube-on, itt és itt. A Facebookon terjedő videórészlet a Youtube-on található változatokban 2:23-tól, illetve 2:30-tól látható.

Mindkét videót 2013-ban tették közzé, az egyiket december 15-én, a másikat pedig 19-én. A december 19-i videót a "CasaPound", egy 2003 óta Olaszországban működő neofasiszta csoport töltötte fel, amely magára vállalta a felelősséget a "nemzeti és monetáris szuverenitásért" folytatott akcióért. A csoport elmondása szerint a zászlót 2013. december 14-én szedték le. A 2013. december 15-én közzétett Youtube-videót a Franceinfo francia lap is felhasználta egy cikkéhez a szélsőjobboldalról.

A videón látható akcióról a Reuters hírügynökség is beszámolt 2013. december 14-én. Az Reuters is a CasaPoundnak tulajdonította a zászló leszedését.

Tehát a felvételen látható eseményre tényleg az Európai Bizottság római képviselete előtt került sor, de 2013-ban, és nem Ursula von der Leyen nyilatkozatát követően, aki akkoriban még egyébként sem töltötte be az Európai Bizottság elnöki posztját.

A "CasaPound" egy neofasiszta csoport, amely Olaszországban házfoglalásairól, a szegény családokért végzett "akcióiról", valamint a bevándorlás- és globalizációellenes álláspontjáról ismert.

Az olasz nyelvű kulcsszavas keresés a nagyobb keresőoldalakon nem ad ki találatot a közelmúltban Rómában tartott CasaPound-akcióról. A csoportosulás legutóbbi 2022 májusában került a hírekbe, amikor nem engedték őket a római Piazza di Santa Maria Maggiore téren felvonulni.

Draghi gazdasági reformjai

Az Európai Bizottság az olasz választások után kijelentette, hogy konstruktív kapcsolatot remél az új olasz kormánnyal. A Bizottság, az EU végrehajtó szerve hivatalosan a "választásokon megválasztott kormányokkal dolgozik együtt" – mondta Eric Mamer, az EU szóvivője egy sajtótájékoztatón. "Ez ebben az esetben sincs másként. Természetesen reméljük, hogy konstruktív együttműködésben leszünk az új olasz kormánnyal" – tette hozzá Mamer.

A leendő kormányzat azt a nemzeti egységkabinetet váltja majd, amelyet 2021 januárja óta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke vezetett. Draghit azután kérték fel miniszterelnöknek, hogy az olasz gazdaság, az eurózóna harmadik legnagyobbja, a koronavírus következményei miatt válságba került.

Mario Draghi tárgyalásokat folytatott Brüsszellel arról, hogy mélyreható gazdasági és intézményi reformokért cserébe közel 200 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtson Olaszországnak. Ezt a megállapodást az olaszok egy része az EU által előírt újabb "diktátumnak" tekintette.

Draghi augusztusban azt mondta, hogy az új kormánynak tiszteletben kell tartania a Brüsszelnek tett reformígéreteket, és "az EU és a nemzetközi szövetségek középpontjában kell maradnia".

Elemzők szerint Meloni euroszkeptikus háttere ellenére kormányának az Európai Unióhoz való viszonya még nem ismert.

Fordítás és adaptáció: