Jacques Attali hivatalos vacsorára érkezik a párizsi Elysee-palotába 2018. április 10-én. ( AFP / LUDOVIC MARIN)

Ez a Jacques Attali francia közgazdásznak tulajdonított idézet hamis

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy Jacques Attalinak, François Mitterrand egykori francia elnök volt tanácsadójának tulajdonított idézett kezdett terjedni az interneten, az állítólagos idézet az időseken végrehajtott eutanázia tervét írja le. A hamis idézetet tartalmazó magyar Facebook-bejegyzéseket már több ezer alkalommal megosztották. Az idézet a posztok szerint egy 1981-ben megjelent interjúkötetből származik. De Attali nem mondott olyat, amit a bejegyzések állítanak, és megerősítette az AFP-nek, hogy az idézetek "teljes mértékben kitaláltak", valamint az adott kötetben nem szerepel ez az idézet. 

"A jövőben a népesség csökkentésének módját kell keresni. Kezdjük az öregekkel, mert amint meghaladják a 60-65 évet többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek, és ez sokba kerül a társadalomnak" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már közel hatezer ember osztott meg 2021. augusztus 9-e óta. 

A szöveg mellett Jacques Attali képét látni, a francia közgazdász korábban François Mitterrand egykori francia elnök tanácsadója volt. A szöveg azt állítja, hogy a fentebb idézett kijelentések Attalitól származnak. Az állítólagos idézet arról is beszél, hogy a "gyengék"-től és a "hülyék"-től "meg kell szabadulni", de mindezt úgy, hogy azt higgyék, hogy "ez a saját javukra szolgál". 

A hamis bejegyzések szerint ezek egy 1981-es interjúkötetben, Michel Salomon az Élet jövője (L'Avenir du Future) című könyvében hangzottak el. 

A könyvben Attali állítólag a következő kijelentést tette, amit akár a koronavírus járványra való utalásként is lehet érteni: "[...] de találunk vagy előidézünk valamit, egy bizonyos embereket megcélzó járványt, valódi gazdasági válságot vagy sem, vírust, amely az öregeket sújtja vagy a túlsúlyos embereket, a gyengéket..Megadják magukat a félelemnek és a hülyék hinni fognak benne és engedik magukat kezelni. Meggyőzzük őket arról, hogy a kezelés megvan és ez a kezelés jelent megoldást." De ez nem igaz, az AFP utánajárt és Attali nem mondott ilyet az interjúkötetben.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis idézettel, a képernyőmentés 2021. augusztus 11-én készült.

Egyes hamis bejegyzéseket, amelyek ugyanezt vagy egy hasonló szöveget használtak fel, már megcáfolt az AFP angol, német és francia nyelvű tényellenőrző csapta is. 

Nincs ilyen idézett az említett könyvben

A kiadó elküldte az AFP-nek azt a részt a könyvből, amely a Jacques Attalival készült interjút tartalmazza, és amelyik állítólag a hamis idézet forrása. Az AFP nem találta nyomát az adott idézetnek. Attali korábban még pert is nyert azok ellen, akik az eutanázia propagálásával vádolták. 

Április 12-én az AFP megkereste Attalit, hogy megkérdezze a közgazdászt az interneten terjedő idézetekről, aki a következőket válaszolta: "Ez a szöveg teljes kitaláció. Még távolabb áll a valóságtól, mint az előző lejárató szöveg. Olyan, mintha azt mondanák, én írtam a Mein Kampfot."

Michel Salomon interjúkötetében Jacques Attali arra a kérdésre válaszol, hogy "Lehetséges és kívánatos-e 120 évig élni?"

Egyedül két rövid idézet van a valódi interjúban, amely bármi hasonlóságot mutat a Facebook-bejegyzéssel.  "De amint 60-65 éves kor fölé érünk, az ember hosszabb ideig él, minthogy termelni tudni, és ekkor sokba kerül a társadalomnak" –  mondta egyfelől Attali. "Való igaz, hogy a társadalom szemszögéből sokkal jobb, ha az emberi gépezet hirtelen leáll és nem lassan tönkremegy" –  szól a másik idézet, amely valamennyi hasonlóságot mutat a hamis idézetekhez. 

Jacques Attali az interjúban ezt követően kifejti a nézőpontját arról, hogy szerinte a társadalom hogyan közelít az idős polgárok szerepéhez és a növekvő várható élettartamhoz. 

Jacques Attali francia közgazdász és író 2019. május 29 -én a párizsi Elysee-palota előtt. ( AFP / Ludovic MARIN)

"Tehát azt gondolom, hogy az ipari társadalom logikája alapján a cél többé már nem az lesz, hogy növeljük a várható élettartamot, hanem hogy biztosítsuk, hogy a már meglévő élettartamon belül az emberek olyan jól élhessenek, amennyire csak lehet, de olyan módon, hogy az egészségügyi kiadások a közösségi számára lehető legalacsonyabbak legyenek" – mondta Attali az interjúban. 

"Mint mindig, most is azzal vádolnak, hogy azt kívánom, amit valójában csak megjósolok és elutasítok. Az új változat csak egy eszement kiegészítése annak a hamis idézetnek, amelyet 1983-ban rágalmazásért elítéltem" – kommentálta a helyzetet Attali az AFP-nek adott válaszában. 

Az interjúkötetben Attali a következőképpen summázza a helyzetet: "Az eutanázia minden esetben a jövő társadalmának szerves része lesz. A szocialista megközelítés szerint a probléma a következő: a szocialista logika a szabadságot hirdeti, és a legalapvetőbb szabadság az öngyilkosság; tehát ebből az következik, hogy a direkt vagy indirekt öngyilkossághoz való jog ebben a típusú társadalomban abszolút érték lesz. A kapitalista társadalomban pedig gyilkoló gépezetek, eszközök, amelyek lehetővé teszik az élet kiiktatását, amikor már elviselhetetlen vagy gazdaságilag túl költséges, jönnek létre és kerülnek mindennapos használatba. Tehát úgy gondolom, hogy az eutanázia, legyen ez így a termelés vagy a szabadság miatt, a jövő társadalmának meghatározó része lesz."

Attali már egyszer pert nyert azok ellen, akik "népirtás" javasolásával vádolták

A könyv eredeti megjelenése után hasonló vádak jelentek meg, Attalit a 65 év felettieken elvégzett eutanázia népszerűsítésével vádolták meg. Az AFP hírarchívumában még megtalálható, hogy 1984 januárjában a párizsi fellebbviteli bíróság rágalmazásért elítélte az Union nationale des assurés sociaux szakszervezet tagjait, amiért az "idősek elleni népirtással" vádolták Attalit. 

Az ítélet kimondta, hogy a "tartalmas és érzelmes párbeszédben a lehetséges jövőképekről és az orvostudomány kilátásairól" Attali a "nézőpontját" fejtette ki, és "fontos vagy súlyos lehetséges történésekre készítette fel" az olvasót. 

Más, Jacques Attalinak hamisan tulajdonított korábbi idézeteket az AFP francia nyelvű tényellenőrző szolgálata már szintén megcáfolt: az egyik a koronavírusról, a másik a sajtószabadság korlátozásáról szólt.

Fordítás és adaptáció: