Különböző fajtájú farkasok Franciaországban, 2012. július 11-én. ( AFP / PHILIPPE HUGUEN)

A falkában nem a beteg farkasok mennek elől, és nem a falkavezér zárja a sort

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Évek óta terjed a magyar közösségi médiában egy fotó libasorban haladó farkasokról azzal az állítással, hogy az "idős és beteg" farkasok haladnak elől, mivel ők adják "a falka ritmusát", a falka vezére pedig leghátul. A történet szerint a falka erős tagjai úgy helyezkednek el, hogy védjék a gyengéket. De a szakértők szerint ez nem hiteles leírása a farkasok társas viselkedésének. 

"A farkasok elméleti tudás nélkül is megmutatják, hogyan működik egy szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erősebbek" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 3700 ember osztott meg 2020 júliusa óta, egy másik bejegyzést ezzel a szöveggel pedig több százan 2021. szeptember 6-a óta. De egészen 2015-ből is találni példákat a történetre a magyar közösségi médiában. 

"Az első három a leggyengébb és a legbetegebb farkas. Ők adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, ők elvesznének egy esetleges támadás esetén. Ők elöl mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Őket követi 5 erős farkas, ők az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nőstény, aztán még 5 farkas, a végén. Az utolsó, aki szinte elszigetelve mögöttük lépked, a falkavezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja" – írja a hamis történet egyik változata. 

A bejegyzésekhez csatolt képen 25 farkast látni egy havas tájon, az állatok különböző színnel vannak keretezve, ami az állítólagos csoportosulásokat hivatott jelölni. 

Egy bejegyzés a hamis állítással, a képernyőmentés 2021. szeptember 9-én készült. A piros áthúzást az AFP adta a képhez, a többi jelölés a megtévesztő bejegyzés részei.

 

Az eredeti fotó képaláírása ellentmond az állításnak 

A képen végzett fordított Google-képkeresés a Guardian brit napilap 2011. október 19-i fotógalériájához vezet, a galériában képeket látni a "Frozen Planet" című dokumentumfilmből, amelyet ugyanabban az évben sugárzott a BBC.

A bejegyzésekben szereplő kép szintén a galéria része, a leírás szerint az anyag Chadden Hunter munkája, aki a BBC természettudományi részlegének producere és igazgatója. Az eredeti képleírás a következő: "Egy nagy falka keleti erdei farkas bölényre vadászik Kanada sarkkörön túli részén. Tél közepén a Wood Buffalo Nemzeti Parkban a hőmérséklet -40 Celsius-fok körül alakul. A falka, amelyet az alfa nőstény vezet, libasorban halad a hóban, hogy spóroljon az energiával."

"A falka mérete megmutatja, hogy mennyire bőséges a préda télen, amikor a bölények jobban korlátozva vannak a táplálék hiánya és a mély hó miatt. Ebben a nemzeti parkban vannak egyedül olyan farkasok a világon, amelyek a saját testméretüknél tízszer nagyobb bölények vadászatára specializálódtak."

A szakértők szerint a farkasok nem törődnek beteg társaikkal

A helyzet jobb megértéséhez az AFP megkereste David Nieto Macein spanyol etológust és farkasszakértőt , aki már 2015-ben írt a témáról a blogján

"Egy csapat farkas egy tenyésző párból és a leszármazottaikból áll, tehát az utolsó alom, vagy talán még az utolsó előtti alom tagjaiból. Az olyan nagy csapatokban, mint a képen bölényre vadászó csapat, jellemzően van pár farkas más csapatokból is (azok, amelyek egy éves korukban útra keltek, hogy territóriumot találjanak és egy párt szaporodni)" –  mondta Macein az AFP-nek. 

"Ebben az esetben elől a tenyésző nőstény halad, a család pedig egyszerűen követi... Amikor a farkasok havon vágnak át, egymás nyomát követik" – tette hozzá.

"Nincsenek sérültek, öregek vagy betegek. A vadonban is megbetegszenek az állatok, de a gyengék és a betegek meghalnak" – mondta a szakértő az állatok társas viselkedésével kapcsolatban. Azaz, ellenben azzal, amit a bejegyzés állít, a sorrend nem azt mutatja, hogy melyik állat beteg, hanem hogy melyik az apa, és melyik az anya, "aki ebben az esetben a csapatot vezeti. Nem tudom, hogy volt-e szaporodó hím, vagy meghalt", mondta az etológus.

Macein szerint kizárt, hogy bármilyen más alcsoportok lennének a falkában, ahogyan azt a bejegyzés állítja. 

Az AFP 2020 októberében megkereste Eugenio Fernandez Suarezt is, az állatorvos a vadon élő állatok viselkedését kutatja. A szakember megerősítette, amiket Macein is elmondott. 

"A farkasok nem olyan állatok, amelyek törődnek az idős vagy beteg társaikkal, és nem a természetes viselkedés része odafigyelniük arra, hogy senki ne maradjon hátra. A valóság az, hogy ezeknek az állatoknak, mint a szárazföldi ragadozók egyik legnagyobb csoportjának, kevés védelemre van szükségük."

A bejegyzés az antropomorfizmus egy tipikus esete, mondta Suarez. 

"Az állatoknál is vannak meghatározott hierarchiák, de a legtöbb farkas családi egységekben él, és bár vannak kivételen nagyobb csapatokkal, mint a képen, nincs ilyesfajta szervezettségük." 

A történetet több helyen is cáfolták már, például ez a farkasokkal foglalkozó weboldal is, ahol arra is rámutattak, hogy számos téves elképzelés él a köztudatban a farkasok szociális berendezkedésével kapcsolatban. 

Fordítás és adaptáció: