Ez a fotó, amin Novák Katalin Orbánt ölelgeti, hamisítvány

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több százan osztották meg a Facebookon azt a képet, amin látszólag Novák Katalin köztársasági elnököt látni, ahogyan átöleli Orbán Viktort. A képre egy szatirikus megjegyzést írtak, ami azt sugallja: ez a bizonyíték Novák elfogultságára. De a kép hamisítvány, az eredeti fotón, amit Novák a hivatalos Facebook-oldalára töltött fel, azt látni, ahogyan a férjét öleli át. Orbán arcát egy másik fotóról vágták ki, amit eredetileg a miniszterelnök Facebook-oldalára töltöttek fel. 

"Íme a pártfüggetlen köztársasági elnöknő" – olvasható egy képen, amin látszólag Novák Katalint látni, ahogyan hátulról átöleli Orbán Viktort. A bejegyzést már több mint 600 ember osztotta meg 2022. május 14-e óta. 

A hozzászólások arra utalnak, hogy a felhasználók valódinak gondolják a képet, van aki "felháborítónak" nevezte a fotót, mások Monica Lewinsky-hoz hasonlították Novákot. De a kép hamisítvány, egy szerkesztett változata annak a fotónak, amit maga Novák töltött fel a Facebook-oldalára még a köztársasági elnökké választása előtt. Az eredeti képen Novákot a férjével látni. Orbán arcát egy másik képről vágták ki, amit a miniszterelnök a Facebook-oldalán osztott meg.  

Egy Facebook-poszt a manipulált képpel. A képernyőmentés 2022. június 6-án készült.

A hamisított fotómontázs elég alapos munka és első látásra hitelesnek tűnik. De a kép valódiságával kapcsolatban árulkodó jel a tartalma: a mód ahogyan Novák átöleli az Orbánnak tűnő alakot és a vállára támaszkodik, egy családi fotóra emlékeztet. Ha Nováknak tényleg lenne nyilvánosan elérhetően ilyen képe Orbánnal, arról a média is biztos részletesen beszámolt volna, de nem születtek ilyen témájú cikkek. 

Az AFP a Google-ben rákeresett arra, hogy "Novák Katalin férjével", mivel ez valószínűbb forgatókönyvnek tűnt. A kereséssel sikerült megtalálni ezt a Femcafe-cikket, amelyben egy, a hamis fotóhoz hasonló képet találni, de a cikkben szereplő képen Novákot a férjével, Veres Istvánnal látni, és nem Orbánnal. A cikkben szerepel a fotó forrása is, a köztársasági elnök hivatalos Facebook-oldala, ahová Novák 2022. feburár 13-án töltötte fel a képet a 20. házassági évfordulójuk alkalmából: 

The original picture from Katalin Novak's official Facebook account. Screenshot taken on 2 June 2022.

Egy fordított képkeresés megmutatja, hogy a kép azon része, ami Orbán arcát mutatja, egy olyan képből lett kivágva, amit eredetileg Orbán Facebook-oldalára töltöttek fel 2021. december 21-én. 

Comparison of the original picture showing Orban in his office, and the manipulated version with Orban's face added. Screenshots taken 2 June 2022.

Novák Katalin, volt fideszes parlamenti képviselő, éveken át a párt alelnöke, 2022. május 14-én foglalta el a köztársasági elnöki széket. Novák hivatalosan kilépett a Fideszből, mielőtt köztársasági elnök lett. Ennek ellenére az ellenzék kifogásolta Novák Fidesz közeliségét (ahogyan már Áder János esetében is) . Az ellenzék azzal érvel, hogy a köztársasági elnök – aki aláírhatja vagy adott esetben visszaküldheti a törvényeket a parlamentbe – független kellene hogy legyen a kormánypárttól.