Nem, ezek a térképek nem bizonyítják, hogy a globális felmelegedés csak médiamanipuláció

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Terjed a közösségi médiában két egymás mellé helyezett időjárás-térkép: az egyik zöld árnyalatú és állítólag 1986-os, a másik pedig vörös-narancs, és a 2022-es számot olvasni rajta. A közösségi média posztok szerint a kép azt mutatja be, hogy hogyan manipulálja a média az embereket, hogy higgyenek a globális felmelegedésben. De a képösszehasonlítás félrevezető és megalapozatlan: a képek két eltérő svéd médiatermékből származnak, amik különböző színekkel ábrázolják az időjárás-jelentéseiket. Ráadásul az egyik kép 2016-os, a másik pedig 2021-es. A tudósok között konszenzus van arra nézve, hogy a globális felmelegedés valóság és az emberi tevékenység okozza azt. Az uniós Copernicus földmegfigyelő program klímaszolgálata szerint a 2021-es volt a valaha mért legmelegebb nyár a kontinensen.

Már több mint 500 magyar felhasználó osztotta meg azt a képet a Facebookon 2022. június eleje óta, amelyen két időjárás-előrejelzéseknél használt térképet látni eltérő színekkel. A bejegyzés azt állítja, hogy az újabb előrejelzés azért használja a vörös árnyalatait a hőmérséklet ábrázolásához, hogy félrevezesse az embereket a globális felmelegedés súlyosságával kapcsolatban: "1986-ban még normális nyárnak hívták. 2022-ben vörösre színezik a térképet, és globális felmelegedésnek nevezik."

Egy másik felhasználó azzal osztotta meg a képet, hogy "agymosás":

Egy magyar Facebook-bejegyzés a félrevezető képpel. A képernyőmentés 2022. június 7-én készült.

Hasonló bejegyzések megjelentek már számos másik nyelven is, például franciául, lengyelül és románul is.

De a kép több okból is félrevezető. A képekre írt dátumok nem stimmelnek, az első kép egy 2016. júliusi, a második pedig egy 2021. augusztusi időjárás-jelentésből származik. Ráadásul a két kép két eltérő adó műsorából való, amik eltérő színeket használnak az időjárás-jelentésükben.

Az első térkép 2016-os

Egy fordított Google-képkereséssel gyorsan sikerült megtalálni az első kép eredetét. A kép eredetileg az SVT svéd tévécsatorna időjárás-jelentésében került közlésre, a csatorna weboldalán megtalálható a Facebookon terjedő zöld térkép, csak vágatlanul és nagyobb felbontásban.

Az időjárás-jelentésben látható térkép megegyezik az interneten terjedő változattal: a hőmérsékleti értékek ugyanazok, az illusztrációk és a H betű is mind ugyanott találhatóak.

Az időjárás-előrejelzés az SVT honlapján (balra), és a Facebookról származó félrevezető kép megfelelő része (jobbra). A képernyőkép 2022. június 6-án készült.

De az SVT időjárás-térképe a valóságban nem 1986-os, ahogyan azt a félrevezető közösségi média bejegyzések állítják. A cikk, amihez a térkép készült, 2016. július 21-én jelent meg.

Az SVT egy aktuális időjárás-jelentésében is azt látni, hogy a térképek zöldek, és nem narancs-vörös árnyalatúak, mint az interneten terjedő második kép. Az SVT archívumában elérhetőek bizonyos időjárás-jelentések 2021-ből, valamint a 2022-ből májusig bezárólag, de egyik sem narancs-vörös.

Ezek mellett az SVT előrejelzéseiben napokkal és felhőkkel illusztrálják az időjárást, ellenben a közösségi médiában terjedő narancs-vörös térképen ilyen illusztráció nincs.

A második térkép 2021. augusztusi

A valóságban a második térképet nem ugyanaz a médiatermék készítette, mint az elsőt. Egy fordított képkereséssel az orosz Yandex keresőmotorban sikerült megtalálni a képet egy 2021. augusztusi Twitter-bejegyzésben. A felhasználó akkor még vágatlanul osztotta meg a képet egy svéd szöveg kíséretében, de már az a poszt is félrevezetően a zöld térképhez hasonlította azt.

A Twitterről származó vágatlan verzió (balra) és a Facebookon hamis állítással terjedő kép egy része (jobbra). A képernyőképek 2022. június 6-án készültek.

Ezen a térképen nem szerepelnek felhők és napok, mint az STV térképén.

A nagyobb változaton számos olyan nyom van, ami segít beazonosítani a kép eredetét. Például a 4-est ábrázoló logó a jobb felső sarokban, a Fredag (svédül "péntek") szó, és az időjós, aki a térképre mutat.

A vágatlan verzió a Twitterről.

A logó alapján be lehet azonosítani, hogy a kép a TV4 svéd csatorna egyik adásából származik, a képen látható személy pedig Madeleine Westin, a csatorna egyik bemondója.

A TV4 archívumában azt az időjárás-jelentést is meg lehet találni, amelyből a közösségi médiában terjedő narancs-vörös térképet vették. Az adás 2021. augusztus 13-án került adásba Madeleine Westinnel a képernyőn. A hőmérsékleti értékek és a többi vizuális elem is megerősíti, hogy ez ugyanaz a térkép, mint ami a közösségi médiában terjed.

Ugyanaz a képkocka a TV4 honlapján.

A vörös-narancs térképeket a TV4 gyakran használja, meg lehet őket találni korábbi időjárás-jelentésekben is.

2021 volt a valaha mért legmelegebb nyár Európában

2022 április végén az Európai Unió földmegfigyelési programjának klímaszolgálata, a Copernicus Climate Change Service (C3S) az éves jelentésében megjegyezte, hogy 2021 volt a valaha mért legmelegebb nyár Európában, 1 Celsius-fokkal haladta meg az elmúlt 30 év átlagát.

2021 nyarát különösen intenzív hőhullámok jellemezték, a hőmérő higanyszála volt, hogy a 48,8 fokot is elérte Szicíliában, ami új rekord Európában (bár ez hivatalosan még nincs megerősítve). Spanyolországban pedig 47 fokot mértek, ami országos rekordnak számít.

A hőséget aszály is kísérte, különösképpen a Földközi-tenger térségében. Az aszály miatt tüzek pusztítottak elsősorban Olaszországban, Görögországban, valamint Törökországban. Összesen több mint 800 ezer hektár égett le 2021 júliusában és augusztusában, ez volt az elmúlt három évtized egyik legpusztítóbb tűzszezonja.

"2021 a szélsőségek éve volt, beleértve Európa egyik legmelegebb nyarát is, hőhullámokat a Földközi-tengernél, áradásokat és szélaszályokat Nyugat-Európában" – mondta Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója, ahogyan arról az AFP is beszámolt. "Az időjárás és a szélsőséges klímaesemények megértése fokozottan fontossá válik a társadalom kulcsszektorai számára" – tette hozzá.

Az iparosodás előtti szinthez képest a bolygó 1,1-1,2 Celsius-fokot melegedett, Európában pedig átlagosan két fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, derül ki a Copernicus jelentéséből.

Tudományos konszenzus van a globális felmelegedésről

A közösségi médiában visszatérően előfordulnak olyan állítások, amelyek megpróbálják elbagatellizálni a globális felmelegedés súlyosságát, vagy éppen az emberi tevékenység szerepét a klímaváltozásban. Az AFP már számos ilyen állítást cáfolt franciául és angolul is.

Az 1988-ban alapított Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 5-8 évente jelentést ír a klímaváltozással kapcsolatos ismereteinkről. A szervezet rendszeresen publikál több részben megjelenő jelentéseket a klímahelyzetről.

Az IPCC-t a nemzetközi tudósközösség megbízható és elismert forrásnak tekinti a klímaváltozás témájában.

A szervezet 2022. április 4-én publikálta a hatodik jelentésének a harmadik részét (2021-2022), amelyben számos sürgős intézkedés szükségességére hívták fel a figyelmet.

A szakértőknek számos strukturális javaslata van, hogy elkerüljük a 3,2 százalékos felmelegedést 2100-ig, ami a Föld egy részét "élhetetlenné" tenné. A javaslatok között van többek között a soft mobility (emberi erővel hajtott járművek) és az elektromos járművek használata, a távmunka, a jobb szigetelés és a kevesebb repülés. A cél, hogy drasztikusan csökkentsük az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázkibocsátást, amelyek a felmelegedést okozzák.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) jelentésének főbb pontjait bemutató grafikon a katasztrofális globális felmelegedés elkerülése érdekében szükséges sürgős intézkedésekről. ( AFP / Kenan AUGEARD, Sophie RAMIS)

A hatodik jelentés első részében, ami 2021. augusztus 9-én jelent meg, az IPCC azt írta, hogy "vitathatatlan, hogy az emberi tevékenység miatt melegedik a légkör, a tengerek és a szárazföldek. Ahogyan azt már 2022 áprilisában elmondták a szakértők az AFP-nek, a tudományos megfigyelések igazolják, hogy a globális felmelegedés fő oka az emberi CO2-kibocsátás.

2019-ben az AFP francia tényellenőrző szolgálata már cáfolt egy hasonló állítást, akkor az kezdett terjedni a közösségi médiában, hogy a "zöld nyomasztás" érdekében manipulálják az időjárás-térképeket.

2022. június 8. A címlapkép javításra került.
Fordítás és adaptáció:
klímaváltozás