Soha nem építették meg vagy szabadalmaztatták ezeket az Izraelbe tartó tengeralatti vízvezetékről szóló terveket

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.
  

Hamisak azok a közösségi médiában terjedő állítások, amelyek szerint "interkontinentális tengeralatti vezetéket" terveznek építeni Magyarország és Izrael között, hogy "eladják a vizet az ország alól". A hamis állítások egy 2009-es szabadalmi kérelmen alapulnak. De a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a szabadalmat benyújtó személy is megerősítette az AFP-nek, hogy az ötlet soha nem lett szabadalmaztatva. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság is megerősítette az AFP kérdésére, hogy nincs vízügyi együttműködésük Izraellel. 

Több százan osztottak meg egy képet a Facebookon 2022 június végén, július elején (például itt és itt) a következő felirattal: "Eladják az ország alól a vizet?" A képen látszólag egy szabadalmi kérelem szövegét és nyilvántartási számát látni 2009-ből a következő leírással: "Izrael Állam ivóvízellátása interkontinentális tengeralatti vízvezetékkel." 

A különböző Facebook-bejegyzések alatt számos antiszemita hozzászólás is olvasható. 

Bár maguk a Facebook-bejegyzések csak állítólagos tervekről beszélnek, sok kommentelő a Facebookon mégis úgy tűnik, hogy azt hiszi, a vezeték már megépült, ezért az elzárását követelik. "Akkor el kéne zárni a csapot minél előbb" – írta például valaki. "Golyót neki, aki aláírta" – olvasható egyik másik hozzászólás. 

A hamis állítás Facebookon. A képernyőmentés 2022. július 20-án készült. A képről az AFP kitakart egyes személyes adatokat.

Egyes változatok az Alfahír (korábban Barikád) oldal egy 2010. január 5-én megjelent cikkét jelölik meg forrásnak. Az Alfahír online híroldal tulajdonosa a Jobbik pártalapítványa. A cikk már nem elérhető. 

Az állítás már legalább 2010 óta terjed az interneten, és 2022-ben ismét felkapott lett, miközben Magyarországot aszályok és helyi vízhiány sújtják, és egész Európának extrém meleg időjárással kell szembenéznie.

Bár az igaz, hogy 2009-ben tényleg beadták az idézett szabadalmi kérelmet, az végül soha nem lett levédetve, és a vezeték sem épült meg soha, erősítette meg az AFP-nek mind a szabadalmi kérelem beadója, mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, ahová a kérelmet beadták. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szintén megerősítette az AFP kérdésére, hogy nincs vízügyi együttműködésük Izraellel. Olyan híradásokat sem találni, amelyek arra utalnának, hogy vezeték épülne, vagy akár csak terveznének ilyen projektet.

A szabadalmi hivatal szerint a kérelmi eljárás megszűnt

A hamis állítások mind egy szabadalmi bejelentést idéznek, vagy egy PDF-ről készült képernyőmentésként vagy sima szövegben. Mindkét változatból az derül ki, hogy a szabadalmi bejelentést 2009. január 26-án adta be egy bizonyos Kálnai Mihály, a kérvény címe pedig "Izrael Állam ivóvízellátása egy interkontinentális tengeralatti vízvezetékkel". 

Ha rákeres az ember a fentebbi szövegre, akkor kiderül, hogy tényleg közzétettek egy ilyen szabadalmi bejelentést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalán 2009-ben egy "Adatközlés szabadalmi bejelentésekről" nevű dokumentumban. 

Hogy többet megtudjunk erről a dokumentumról, az AFP megkereste a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát (SZTNH), akik megerősítették, hogy 2011 előtt a Hivatal rendszeresen közzétett minden szabadalmi bejelentést egy dokumentumban. Úgy tűnik, hogy ez az a hirdetmény, amit a hamis Facebook-bejegyzések idéznek. Az SZTNH már nem teszi külön közzé a szabadalmi bejelentéseket, de azok az online adatbázisukban továbbra is elérhetőek.  

Az SZTNH 2022. július 14-én egy levélben az AFP kérdésére elmondta, hogyan történik a szabadalmi kérvények beadása és elbírálása. 

"Egy szabadalmi bejelentés megtétele önmagában még nem biztosít semmiféle oltalmat és nem jelenti azt, hogy a bejelentésben leírt műszaki megoldás (vagy ötlet) megfelel a szabadalmazhatóság feltételeinek. Szabadalmi bejelentést bárki tehet függetlenül attól, hogy az általa leírt megoldás ténylegesen megvalósítható-e. Az SZTNH a bejelentett műszaki megoldás megvalósíthatóságát – több más érdemi feltétellel együtt – az eljárás későbbi szakaszában vizsgálja" – írták. 

Az SZTNH azt is elmondta, hogy nem tudnak több információt adni a kérdéses 2009-es szabadalmi bejelentésről, mivel az sosem jutott túl a kezdeti fázison. Az SZTNH adatbázisában rákeresve meg lehet találni a bejelentést, amelynek a státusa: "eljárás megszűnt". 

Képernyőmentés az SZTNH adatbázisáról. A képernyőmentés 2022. július 21-én készült.

Az SZTNH weboldala szerint, ahol ki van fejtve az eljárás menete, azok az eljárások kapnak "megszűnt" státust, amelyeknél a kérvényező nem válaszolt az SZTNH dokumentumpótlási kérésére. Ebben az esetben "a Hivatal úgy tekinti, hogy a bejelentő a védjegyoltalmi igényét nem tartja fenn, ezért a bejelentést visszavontnak tekinti, amelynek következtében az eljárás megszűnik."

A szabadalmon bejelentője elmondta, hogy a kezdeti fázis után lemondott a szabadalmaztatásról

Az AFP-nek 2022. július 20-án sikerült elérnie a szabadalmi kérvényt beadó Kálnai Mihályt telefonon, aki megerősítette, hogy a kérvény beadását követően nem vitte tovább az ötletét, mivel nem talált befektetőket, és nem akarta kifizetni a szabadalmaztatással járó díjakat a hivatalnak, hogy folytatódhasson az eljárás. Végül, ahogyan azt már fentebb elmagyaráztuk, az SZTNH megszüntette az eljárást, és a szabadalmi kérvény nem került az elbírálási fázisba. 

"Többször is írtak [az SZTNH], hogy fizessem be a védés összegét, de nem fizettem, be, mert nagyon sok volt az akkori jövedelmemhez képest. Nem is volt semmi jele annak, hogy bárkit érdekelne a találmányom. A Közlönyben történt megjelenéssel már elértem, amit akartam. Tehát levédve nincs, bárki megvalósíthatja, de azért az én nevemhez fűződik" – írta Kálnai Mihály 2022. július 20-án. 

Kálnai néhány részletet is megosztott az ötletével kapcsolatban, amikből kiderül, hogy a Duna romániai szakaszáról származott volna a víz, és nem Magyarországról, ahogyan azt a Facebook-posztok állítják. Kálnai azt is elmondta, hogy tudomása szerint az ötlete soha nem épült meg semmilyen formában. 

"Senkivel nem tárgyaltam a megvalósításról," – írta. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság az AFP azon kérdésére, hogy van-e tervben vagy megvalósítva bármilyen olyan vízügyi együttműködés Izraellel, ami Magyarország vízkészletét érintené, 2022. július 15-én azt válaszolta, hogy az OVF-nek "nincs  vízügyi együttműködése Izraellel." Különböző kulcsszavas keresésekkel sem sikerült semmi releváns hírt találni, ami arról szólna, hogy bármilyen vezeték épülne Magyarország és Izrael között, sem tervekről, sem építkezésekről, de elkészült vezetékről sincs hír. 

Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának kutatója egy Facebook-bejegyzésben szintén cáfolta az állítólagos vízvezetékről szóló állításokat. Goda az írásában kifejtette, hogy egy ilyen projekt túl drága lenne, lehetetlen lenne titokban megépíteni, valamint arra is rámutatott, hogy Izrael komoly haladást ért el az ivóvíz tengervízből történő előállítása terén, ezért a szakértő szerint már nem is lenne értelme egy ilyen vezetéknek. Az AFP Izrael ivóvíz-előállítási technológiáiról és vízgazdálkodásáról ebben a cikkben írt.