Ez egy művészi illusztráció, és nem egy valódi fénykép egy emberi sejtről

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint ezren osztottak meg egy művészi illusztrációt egy sejtről a magyar közösségi médiában azzal a hamis állítással, hogy az a "eddigi legrészletesebb kép egy emberi sejtről", amit "radiográfia, nukleáris MRI, és krioelektronikus mikroszkópia" segítségével készítettek. De a képet megalkotó művész elmondta az AFP kérdésére, hogy a digitális festményt ő készítette több mint 20 éve egy ismeretterjesztő poszterhez. Az alkotó azt is elmondta, hogy a kép egy általánosított állati sejtet ábrázol, az emberi sejtek is ennek a sejttípusnak a példái, de a képen nem egy konkrét emberi sejtet látni. 

"Ez nem egy festmény. Ez az eddigi legrészletesebb kép egy emberi sejtről, amelyet radiográfiával, nukleáris MRI-vel és krioelektronikus mikroszkópiával nyertek" – olvashatóak azok a magyar Facebook-bejegyzések (például itt és itt), amiket már több mint ezer alkalommal osztottak meg 2022. július 25-e óta. 

A bejegyzésekhez csatolt képen látszólag egy színes keresztmetszeti képet látni egy sejtről különböző részletekkel. 

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással. 2022. július 27.

Néhány felhasználó a kommentek alapján úgy tűnik, elhitte, hogy a kép tényleg egy igazi fénykép egy emberi sejtről. "Ez valami csodálatos! Annyira gyönyörűséges, hogy el nem hinné az ember, hogy emberi sejtet ábrázol" – írta például valaki.  Mások viszont helyesen rámutattak arra, hogy a kép csak illusztráció, volt aki még az AFP vonatkozó angol nyelvű tényellenőrzését is odalinkelte.

Hasonló állításokat az AFP már cáfolt románul és lengyelül is. 

Az AFP kiderítette, hogy a képen nem egy emberi sejt mikroszkopikus fényképét látni, hanem egy  általánosított állati sejtet bemutató illusztrációt, amelyet Russel Kightley készített. Az Ausztráliában élő művész azt írja magáról a weboldalán, hogy a tudományos és orvosi illusztrációs munkáit széles körben használják. A tudományos ábrákkal foglalkozó BioCam oldalán, ahol a kép a "wc48  sorszám alatt található, a keresztmetszeti ábra a "Tipikus állati sejt 1:50 000 méretarányban" leírást kapta.

Kightley oldalán azt olvasni, hogy a képe szintén felhasználásra került Richard Dawkins evolúciós biológus 2009-es bestsellerében, a Legnagyobb mutatványban is. 

Egy kulcsszavas keresés azt is megmutatja, hogy az állati sejtet ábrázoló illusztráció a pixels.com képtár stockfotói között, és két Kightley tulajdonában álló weboldalon, itt és itt is feltűnik. Mindhárom helyen a kép az "állati sejt, keresztmetszeti illusztráció" címet viseli. 

"Ékszerszerű színek és finom részletek teszik ezt a képet ideálissá arra, hogy sejtszinten illusztrálja a komplexitást" – olvasható a kép leírása. Kightley weboldala szerint a művész már 1981 óta készít orvosi és tudományos illusztrációkat. 

"Azt szerettem volna, hogy úgy nézzen ki, mint egy nyitott ékszerdoboz"

Az AFP kapcsolatba lépett Kightley-val, aki 2022. május 12-én elmondta, hogy a sejtet ábrázoló kép "egy festett ábra, ami eredetileg több mint 20 éve egy ismeretterjesztő poszterhez készült."

Egy 2021-es cikkben Kightley részletesebben is beszél róla, hogy hogyan készítette az illusztrációt, és arra is kitér, hogy a munkája újra meg újra hamis állítások célpontjává válik. "Hat hétig dolgoztam rajta teljes munkaidőben Painterben (Fractal Design's Painter volt a program neve, most a Corel cég alá tartozik)" – írta a művész. 

"Azt akartam, hogy úgy nézzen ki a kép, mint egy nyitott ékszerdoboz, ragyogóan és a dolgok belső működéséből fakadó csoda érzetét keltve. A színek önkényesek, de zöldeskéket használtam a plazmamembránokhoz, pirosat vagy lilát a DNS-hez éveken keresztül" – tette hozzá. 

Kightley azt mondta, hogy az illusztráció "egy általánosított állati sejtet (ide tartozik az emberi is) mutat, egyedi tulajdonságok nélkül", valamint hogy az alkotás célja az volt, hogy "egy alapvető biológiai oktatási eszköz legyen". 

A művész elmondta, hogy tanulmányozta a sejtek struktúráját, de némi művészi szabadságot is alkalmazott a képen. 

"Az emberek is az állatok közé tartoznak, tehát egy általánosított állati sejt releváns az emberek számára is. De végső soron egy digitális festményről van szó, így sok saját értelmezés is szerepet kapott" – írta az AFP-nek küldött válaszában. 

"Minden tudományos illusztráció többé vagy kevésbé művészi interpretáció. Van ahol nagyobb pontosságra törekedtek, például betartják a képen vagy animációban a részek arányait (például a vírusok tüskefehérjéi és az antitestek esetében)." Ennél a képnél legjobb képességeim szerint törekedtem arra, hogy annyira pontos és méretarányos legyek amennyire csak lehet, de közben egy általánosított képet adjak vissza. 

Az emberi sejtek

Kightley azt írta, hogy a képen "egy általánosított állati (ide értve az emberit is) sejtet látni", mivel az embereknek és az állatoknak ugyanaz a sejtfelépítése, igaz az emberi és az állati sejtek más területeken eltérnek. 

Dr. Emilia Skirmuntt, evolúciós virológus, az Oxfordi Egyetem Oxford Vaccine Groupjának posztdoktori kutatója kifejtette, hogy mivel az emberek gerincesek és emlősök, "következésképpen a sejtjeik, mint minden állat sejtjei, sejtfal nélküli eukarióta sejtek".

"A fő különbség a különböző állatok, köztük az emberek és más emlősfajok sejtjei között a sejtmagban található genetikai információ mérete és összetétele, ami csak molekuláris szinten látható, a sejtek szerkezetében nem" –mondta a szakértő az AFP-nek 2022. május 17-én küldött e-mailben.

Dr. Renata Godlewska, a Varsói Egyetem Mikrobiológiai Intézetének Bakteriális Genetikai Tanszékének munkatársa május 17-én e-mailben az AFP-nek elmondta: "az emberi sejtek nem különböznek alapvetően az állati sejtektől. Vannak persze különbségek, amelyek néhány specializált sejtet érintenek, de általánosságban a tipikus eukarióta sejtek ugyanúgy épülnek fel".

Egy globális tudóskonzorcium jelenleg a The Human Cell Atlas (Emberi sejtatlasz) nevű programon dolgozik, ennek a projekt a célja az összes emberi sejt típusainak és tulajdonságainak feltérképezése.  

"A The Human Cell Atlas (HCA) egy nemzetközi kutatócsoport, amely ezen új technológiák kombinációját alkalmazza, hogy az emberi szervezetben található minden sejttípus helyzetét, funkcióját és jellemzőit tartalmazó sejtreferencia-térképeket hozzon létre" – olvasható a projekt honlapján. A projekt kutatási eredményei a Science című tudományos folyóiratban jelentek meg, többek között itt.

Fordítás és adaptáció: