A szakértők szerint ezek a felhők természetesen jöttek létre és nem bizonyítják, hogy manipulálnák az időjárást

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Szakértők elmondták az AFP-nek, hogy azok a műholdképek, amiket már több ezer magyar felhasználó osztott meg, természetesen létrejövő felhőformációkat mutatnak, és nem bizonyítják, hogy manipulálnák az időjárást, mint ahogyan azt több online újságcikk is tévesen állítja. 

"Ezek a NASA műholdképek bizonyítják, hogy manipulálják az időjárást: minden a fejünk felett zajlik" – olvasható egy magyar cikk címe, amit már több mint kétezer ember osztott meg a Facebookon 2022. január 5-e óta. A cikket megosztó oldal rendszeresen terjeszt hamis vagy megtévesztő információkat, mint például azt a hamis állítást, amit az AFP ebben a cikkben cáfolt

A hamis tartalmú cikk a Facebookon. A képernyőmentés 2022. augusztus 1-én készült.

A szöveg azt állítja, hogy a képen látható felhők "időjárási anomáliák", amiket a "HAARP" hozott létre. Az amerikai HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program – Rövidhullámú Aktív Sarki Fényjelenség-kutató Program) gyakori célpontja a különféle spekulációknak és összeesküvés-elméleteknek.

A cikk azt is sugallja, hogy valójában ez az állítólagos időjárás-manipuláció állhat a globális felmelegedés mögött. 

De az AFP több szakértőt is megkérdezett, akik mind azt mondták, hogy a képeken látható felhők természetesen jönnek létre, és nem is áll a rendelkezésünkre annyi energia, amivel ilyen felhőformációkat mesterségesen lehetne létrehozni. 

A világ tudósainak túlnyomó többsége egyetért abban, hogy a globális felmelegedés oka az üvegházhatású gázok kibocsátása. 

A képek eredete

Egy fordított képkeresés megmutatja, hogy a képek már legalább 2016 óta terjednek különböző angol nyelvű, az időjárás manipulálásával kapcsolatos állítások mellett. Egy, a "szokatlan állítások tudományos kivizsgálására" létrejött online fórumon az egyik felhasználónak sikerült megtalálnia a cikkben szereplő egyik képet a Worldview nevű oldalon. Utóbbi egy nyílt forráskódú oldal, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy böngésszék a NASA földobszervációs programjának keretében készített műholdképeket. 

A fórumon megosztott kép a Worldview oldalon már nem elérhető, de az AFP kérdésére az oldal adminisztrátorai elküldtek egy linket a megfelelő műholdképhez. A hamis cikkben szereplő kép árnyalatai kicsit mások, de ugyanarról a képről van szó: 

A NASA weboldaláról származó műholdkép (bal) és a kép a félrevezető cikkből (jobb). A képernyőmentések 2022. augusztus 2-án készültek.

A másik két a Facebookon terjedő cikkben szereplő kép is, úgy tűnik, hogy a NASA weboldaláról lett lementve, erre utalnak legalábbis a weblap menüelemei a képek sarkában:

A Worldview weboldala (fent) és egy kép a hamis cikkből (lent). A képernyőmentések 2022. augusztus 2-án készültek.

A hamis állításokhoz használt képen látható partvonalat is meg lehet találni a Worldview oldalán, a képen Délnyugat-Afrika partvonalának egy része látható, ahogyan azt a lenti összehasonlításon is látni. De mivel nem tudni a hamis állításokhoz használt műholdképek készítésének a pontos idejét, így szinte lehetetlen reprodukálni a programban ugyanazokat a fotókat, ugyanazokkal a felhőkkel. 

Afrika partjai a NASA weboldalán (fent) és a hamis cikkben látható képen (lent). A képernyőmentések 2022. augusztus 2-án készültek.

Kocsis Zsófia, az Országos Meteorológiai Szolgálat Távérzékelési Osztályának meteorológusa szerint a képek feltehetően valamelyik poláris műhold műszerének adataiból készültek, "valószínűleg MODIS vagy VIIRS képek lehetnek". A MODIS és a VIIRS olyan technológiák, amivel a Worldview adatbázisában is látható képek készültek. 

A hamis tartalmú cikkben található képeken még a "GeoengineeringWatch.org" webcímet is látni lehet, ami egy különböző összeesküvéselméletek köré szerveződött oldal címe. 

A képeken látható felhőformák megszokottak és természetes módon keletkeznek 

A hamis állítás nem részletezi pontosan, hogy mit ért az alatt, hogy a képeken "anomáliákat" látni. A szöveg csak arról beszél, hogy kémiai anyagokat juttatnak a Föld légkörébe "szabályos alakzatokban". 

Az AFP megjelölte a hamis cikkben használt képeken látható sávokat és hullámformákat: 

Több szakértő is azt mondta az AFP-nek, hogy a képeken természetesen képződő időjárási jelenségeket látni. Az első képen látható formációt felhőutcákként, a másik két képen látható formákat pedig hullámfelhőkként azonosították. 

"Ezek mind természetes felhőképződmények. Igen fejlett technológia kellene ahhoz, hogy ezt ember idézze elő! Nagyon nagy mérettartományokról van szó" – mondta el Barcza Zoltán az ELTE Meteorológiai Tanszékének kutatója az AFP kérdésére 2022. július 28-án. A szakértő elmondta, hogy annyi energiára lenne szükség ehhez, ami jelenleg nem áll a rendelkezésünkre. 

A szakértő arra is rámutatott, hogy a felhőutcákra más példákat is látni, például itt

Kocsis Zsófia meteorológus szintén az mondta az AFP-nek, hogy a képeken felhőutcákat és hullámfelhőket látni. A szakértő elmondta, hogy a felhőutcák a váltakozó fel és leáramlás következtében alakulnak ki, a feláramlás területén keletkeznek a felhők, míg a leáramlás felhőmentes területeket hoz létre. 

Kép az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalának oktatási weboldaláról, amely a felhőutcák kialakulásához vezető légáramlásokat mutatja. ( https://psl.noaa.gov/ / )

Barcza Zoltán elmondta, hogy a hullámfelhőket például a felszín topográfiája hozhatja létre. 

"Hullámfelhők jöhetnek létre a légáramlást akadályozó objektum (pl. hegység, szigetcsoport) mögött, amikor az áramlás hullámmozgásba kezd. Ennek felfelé tartó ágában felhők keletkezhetnek, leszálló ága viszont felhőoszlató hatású" – mondta Kocsis Zsófia. 

Az EUMETSAT oktatási oldalán látható példa egy hegy által okozott hullámképződésre. ( EUMETSAT / )

A NASA földobszervációs programjának az oldalán szintén látni példákat a hullámfelhőkre. Az oldal elmagyarázza, hogy amikor valami akadályozza a légáramlást (például egy hegy), akkor úgynevezett gravitációs hullámok jönnek létre és ezek hozzák létre a hullámfelhőket. (A légköri gravitációs hullám angolul gravity wave, ami nem ugyanaz mint az asztrofizikából ismert gravitational wave, amit magyarra szintén "gravitációs hullám"-ként szokás fordítani.)

Nathalie Brun-Huret, a Clermont-Ferrand Földfizikai Obszervatórium igazgatója szintén elmondta az AFP kérdésére 2022. július 28-án, hogy a fodros felhőalakzatoknak számos természetes oka lehet: "Akkor történik ilyen, amikor egy légtömeg egy hegy fölött halad át, de még az óceán hullámai vagy akár egy vulkánkitörés is lehet az oka". 

A hamis cikk azt állítja, hogy az állítólagos időjárásmanipuláció az "ionoszféra megváltoztatásával" történik, de Brun-Huret szerint ez nem lehetséges. "Ami az ionoszférában történik, annak nincs hatása a klímára, túl magasan van. A laboratóriumomban még soha nem figyeltünk meg olyat, hogy a klímát érő hatás oka az ionoszféra lenne." 

A szakértő azt is hozzátette, hogy míg a felhők élettartalmát jellemzően órákban mérik, addig az üvegházhatású gázok "egy évszázadig is a légkörben maradhatnak". 

A hamis állításban különböző összeesküvés-elméletek keverednek 

A hamis cikkben olvasható gondolatmenet a felhők keletkezéséről következetlen. Egyfelől a cikk azt állítja, hogy az időjárás manipulációját a HAARP okozza a felső légkörben, másutt viszont azt sugalmazza a szöveg, hogy a felhők "chemtrailek". Nem világos, hogy a cikk szerint mi az összefüggés a két állítás között.

A HAARP weboldalán az intézmény azt írja magáról, hogy a "világ legerősebb, nagy energiájú, rövidhullámú adója, aminek a célja az ionoszféra tanulmányozása". A HAARP az Egyesült Államok legészakibb államában, Alaszkában található. 

Az intézményt korábban az Egyesült Államok Légiereje üzemeltette, majd 2015-ben a HAARP átkerült az Alaska Fairbanks Egyetemhez. Az intézményt egy kutatási és fejlesztési együttműködés keretében üzemelteti az egyetem és az Egyesült Államok kormánya a HAARP weboldala szerint. 

"A HAARP tudósai rövidhullámú rádióadókat használnak az ionoszféra kis régióinak felmelegítésére, és a hatások megfigyelésére" – olvasható a weboldal GYIK-szekciójában. A weblap szerint a kísérleteknek nincs hosszú távú hatása: "Mivel az ionoszféra természeténél fogva egy turbulens közeg, amelyet a nap felkavar, valamint megújít, a mesterségesen előidézett hatások gyorsan eltűnnek."

A HAARP rendszeresen válik különféle összeesküvés-elméletek célpontjává, és még a popkultúrában is megemlítik időnként, például az X-Akták amerikai science-fiction sorozat egyik részében. 

Az interneten rendszeresen jelennek meg megalapozatlan állítások az úgynevezett "chemtrail"-ekről, amik szerint például a repülők mögött látható kondenzációs csíkok a valóságban egy titkos akció keretében a légkörbe juttatott vegyi anyagok. Ilyen állításokat már több alkalommal is cáfolt az AFP, például ebben a cikkben

A globális felmelegedést az üvegházhatású gázok okozzák

A cikk azt sugalmazza, hogy a globális felmelegedés az állítólagos időjárási kísérletek "mellékterméke". 

De ahogyan azt már számos cikk és tényellenőrzés is kifejtette, például ez az AFP-cikk, a globális felmelegedés közvetlenül visszavezethető az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok felhalmozódására a Föld légkörében. 

2021-ben és 2022-ben az  Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) publikálta a hatodik átfogó értékelési jelentését, amelyben a szervezet arra figyelmeztet, hogy azonnal szükséges lenne intézkedéseket hozni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális hatású globális felmelegedést. A jelentés tartalma azt a globális konszenzust tükrözi, ami a világ tudósai között uralkodik a globális felmelegedés emberi okaival kapcsolatban. 

"Kétségtelen, hogy az emberi behatás melegítette föl a légkört, az óceánt és a szárazföldet" – írja a jelentés. 

A tudósok a globális felmelegedés hatásainak ellensúlyozására keresik az időjárás befolyásolásának lehetőségeit. Például a "cloud seeding" egy olyan módszer, amely eső vagy hó keletkezését ösztönzi azáltal, hogy ezüst-jodidot juttat a levegőbe, akár földi generátorokból, akár repülőgépek segítségével, ahogyan azt az Egyesült Államokban működő Sivatagi Kutatóintézet itt ismerteti. 

Az AFP is beszámolt róla, hogy a technológiát Malajziában az erdőtüzek okozta mérgező köd csillapítására használták. Ugyanezt a módszert alkalmazták Magyarországon a jégeső okozta károk megelőzésére.