Nem ajánlott régi töklámpásokkal etetni a vadállatokat

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Magyarországon nem ajánlott, sőt illegális, hogy civilek élelmet hagyjanak az erdőben a vadállatoknak. A Facebookon mégis több ezren osztották meg azt a szöveget, ami azt tanácsolja, hogy az emberek tegyék ki a régi halloweeni tököket az erdőbe az állatoknak. A szöveg szerint ezek a tökök "nem károsak a vadon élő állatokra". De az AFP-nek több szakértő és vadvédelmi egyesület is elmondta, ez egy rossz tanács, és az állatok szokásainak megváltozásához vezethet, problémákat okozhatnak a környezet és az emberek együttélésében, de a kidobott tökök akár károsak is lehetnek a vadak egészségére.

2022. október 31-én kezdett terjedni a Facebookon egy magyar nyelvű szöveg, amely azt tanácsolja az embereknek, hogy ne dobják a szemétbe a kivájt "halloweeni" tököket, hanem "keress erdőt vagy mezőt a közeledben, törd szét őket, és hagyd, hogy a vadon élő állatok megegyék". A félrevezető, több mint ezerszer megosztott szöveg szerint a sütőtök "nem káros” az élővilágra, és “magok természetes féreghajtóként működnek".

A szöveget egy fotó kíséri, amin egy szarvas látható tökfélékkel körülvéve. Ugyanez a félrevezető szöveg más nyelveken, például németül és franciául is terjedni kezdett.

De mind a magyar, mind más európai vadgazdálkodási szakértők kifejtették az AFP-nek, hogy az idegen táplálék, ami gyakran gyertyaviasszal szennyezett és már rothadófélben van, veszélyes lehet a vadállatokra. Ráadásul az erdőben szemetet lerakni – még ha jó szándékkal is – Magyarországon illegális.

Egy Facebook-poszt a félrevezető állítással. 2022. november 3-án készült képernyőkép.

Előfordul, hogy állatkertek és állatvédő szervezetek valóban összegyűjtik a régi sütőtököket, de ebben az esetben a szakemberek gondoskodnak arról, hogy az állatok a táplálkozásukhoz illő takarmányt egyenek, az ehetetlen tököket pedig komposztálják és termőtalajként használják fel.

A régi töklámpások árthatnak a vadon élő állatoknak

A régi töklámpások gyakran a díszítéshez használt gyertyaviasszal szennyezettek és már rothadófélben vannak, ezért veszélyesek lehetnek az állatokra – mondta el az AFP-nek Katona Krisztián a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékén működő Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet habilitált egyetemi docense.

"Ez a trend, hogy vegyük rá az embereket arra, hogy vigyék ki a tököket Halloween után az erdőbe, nemzetközi szinten ismert, és máshol is küzdenek ellene. Számos fajnak okozhat kellemetlen tüneteket, betegséget, pusztulást" – írta a vadgazdálkodási szakértő 2022. november 3-án. Katona szerint az állatok számára idegen táplálék potenciálisan káros lehet.

"A tökökben lehetnek egyéb anyagok is, amit a diszítésre, kivilágítására használtak, pl. gyertyák, alumínium vagy műanyag mécsesek maradványai, ezek különösen veszélyesek lehetnek elfogyasztva" – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy még a tökben lévő mérgező anyagokat negligálni képes állatok, például az őzek esetében is emésztési problémákat okozhat az új táplálék, és legyengítheti az állatokat.

A Német Vadvédelmi Alapítvány október 18-án szintén azt mondta az AFP-nek, hogy a halloweeni tök egészségügyi problémákat okozhat a vadállatoknak. "A faragott sütőtök (legyen szó óriástökről, butternut tökről vagy kerti tökről) Halloween után általában már sérült, ezért az emlősök számára már nem alkalmas a fogyasztásra".

A poszt azt is állítja, hogy a tökmag természetes féregtelenítőként működik. Bár a tökmagkivonat lehetséges alkalmazásáról folynak kutatások, a PETA állatvédő szervezet németországi részlege az AFP-nek elmondta, hogy a tökmag féregtelenítő hatása tudományosan még nem alátámasztott.

A Német Állatvédő Egyesület szóvivője 2022. október 18-án az AFP-nek elmondta, hogy a vadon élő állatok esetében a parazitákkal való fertőzöttség normálisnak tekinthető, és az egészséges állatok esetében nem jelent problémát.

Káros az ökoszisztémára

Damien Bertrand, a francia Nemzeti Erdészeti Hivatal biodiverzitásért felelős vezetője rámutatott, hogy az állatok etetése "hatással van az ökoszisztémára".

"Még ha értem is a jó szándékot, a természetben jobb életteret biztosítani az állatoknak, mint külső táplálékot" például a biodiverzitás elősegítésével vagy a tisztások kialakításával, mondta Bertrand az AFP-nek 2022. október 28-án.

"Ha valahova nagymennyiségű tök kerül ki, az vonzó lehet az egyedeknek, így közöttük versengés, agresszió alakulhat ki, a fertőzések, paraziták könnyebben átadódhatnak közöttük. Nem mellesleg a patkányok is elszaporodhatnak az ilyen területeken" – figyelmeztetett Katona Krisztián is.

A vadon élő állatok etetésének ösztönzése "számos következménnyel járhat" – mondta Adrien Chevalier, a Belga Királyi Madárvédelmi Liga (LRBPO) biológiai sokféleséggel foglalkozó munkatársa. "Hozzánk hasonlóan az állatok is szeretik megkönnyíteni az életüket, ezért a legkevesebb erőfeszítést igénylő táplálékforrásokat részesítik előnyben. Miután az emberek etetik őket, hajlamosak lehetnek közelebb költözni az emberekhez és a házakhoz. Ez sem az embereknek, sem az állatoknak nem lenne előnyös" – mondta Chevalier az AFP-nek 2022. október 28-án, rámutatva a "kohabitációs konfliktusok" kockázatára.

Zöldhulladék illegális lerakása

Ráadásul Magyarországon tilos az erdőben hulladékot lerakni, még akkor is, ha az szerves és biológiailag lebomló – figyelmeztet a Duna-Ipoly Nemzeti Park. "Sokan nem tudják, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása, mindamellett, hogy számos olyan negatív jelenséget hív életre, melyek könnyen elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel és tudatossággal" – írják.

"De bárki nem rakhat ki az erdőbe takarmányt. Ez sokféle jogszabályba ütközhet, például a Természetvédelmi törvénybe" – figyelmeztet Katona Krisztián is, aki a vadon élő állatok helyes etetéséről egy online előadást is készített, megjegyezve, hogy laikusoknak általában az a legjobb, ha nem etetnek semmit a vadon élő állatokkal, "mert általában több problémát okozunk, mint amennyi pozitív élményt, hasznot szerzünk magunknak és az élőlényeknek ezzel".

Az emberek adományozhatják a régi tököket az állatkerteknek, ahol biztonságosan felhasználják őket

Előfordul, hogy egyes helyeken – például a Fővárosi Állat- és Növénykertben – gyűjtik a kidobott tököket a fogságban tartott állatoknak. De 2022. október 19-én a PETA állatvédő szervezet németországi részlegének szóvivője az AFP kérdésére elmondta, hogy a fogságban élő állatok esetében más a helyzet. Ott tudni lehet, hogy mennyit kapnak az állatok, mennyire friss a tök, a rothadt maradványokat el lehet távolítani, és odafigyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Zászlós farkú kolobuszok vizsgálnak egy tököt a ketrecükben a belgiumi Pairi Daiza állatparkban 2020. október 30-án. ( AFP / Kenzo TRIBOUILLARD)

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője november 3-án, 2022-ben az AFP-nek is kifejtette, hogy az állatkertnek adományozott tököket szelektálják. "A beérkezett tököket mind megnézzük, és három kategóriába osztjuk be attól függően, hogy milyen állapotban van (rothadás, penészedés, gyertyaviasz és más szennyeződések), illetve pontosan milyen tökről van szó." A tökök egy részét megetetik az állatokkal, más részét játékként használják fel (a tököt nem evő állatok számára), például finomságokkal töltik meg őket, a többi tök pedig a komposztba kerül és a növényeket "etetik" velük, "ami méltányos dolog, hiszem mi nemcsak állat-, hanem növénykert is vagyunk" – tette hozzá Hanga.

Töktermelés

Az általunk ellenőrzött szöveg szerzője azt is állítja, hogy "Évente 2,5 milliárd tököt termelnek erre a célra, és csak az egyötödét hasznosítják újra", a többi pedig "a hulladéklerakókban bomlik le, és metángázokat termel, amelyek károsítják a környezetet".

A német Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) szóvivője 2022. október 18-án az AFP-nek kifejtette, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének termesztési statisztikái szerint globálisan évente 28 millió tonna sütőtököt termesztenek. "Ez a mennyiség azonban tartalmazza a cukkinit is, valamint az ipari feldolgozásra szánt tök jelentős részét (bébiétel, tökolaj és így tovább)" – tette hozzá a szóvivő.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint Magyarországon a töktermelés évi 35-40 ezer tonna között mozog, ebből túlnyomórészt az ehető sárga kanadai tököt és a sonkatököt termesztik.