Ez a nő egy rakétatámadásban sérült meg Kijevben, és nem színész

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Amióta Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, számos hamis állítás jelent meg a közösségi médiában, amelyek azt próbálják bizonyítani, hogy az orosz agresszió következményeiről szóló nyugati médiabeszámolók megrendezettek. A közelmúltban több nyelven terjedni kezdett egy videó egy nőről, aki súlyosan megsérült az ukrán főváros elleni októberi orosz rakétatámadásokban. A bejegyzések hamisan azt állították, hogy a nő színész és a sérülései hamisak, a videón ugyanis úgy tűnt, hogy a nő szelfit próbál készíteni. A kép azonban a Kijevet ért október 10-i orosz rakétacsapásokra vezethető vissza, amelyekről a média részletesen tudósított. Az AFP-nek az egyik újságíró, aki látta az esetet, megerősítette, hogy az valós volt. A sérült nő egy külön interjúban is mesél a támadásról, amelyben jól láthatóak a sérülései.

"A sebesültnek öltözött ukrán színészek szelfit készítettek #Kijevben a nyugati média élő közvetítésére. Ezt mutogatják világszerte ....." – olvasható egy 2022. október 12-e óta több ezer alkalommal megtekintett Facebook-videó leírásában. A videón egy véres, bekötött fejű nő látható, előtte pedig fotósok. A videón úgy tűnik, mintha a nő szelfit próbálna készíteni. Más nyelveken pedig fotók kezdtek terjedni, amelyeken a sérült nő látható, szintén azzal a hamis állítással, hogy a nő színész, aki csak eljátssza, hogy megsérült.

Az AFP az interneten rákeresve az említett képre, vissza tudta vezetni azt a 2022. október 10-én több ukrán várost, köztük Kijevet ért orosz rakétatámadásokra. A támadásoknak legalább 10 halálos áldozata volt, és széles körben elítélték őket, többek között az ENSZ is.

Azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, a közösségi médiában számos olyan hamis állítás kezdett terjedni, amelyek megpróbálják kétségbe vonni az országban történt eseményeket és a nyugati média tudósításait, többek között azt állítva, hogy az orosz támadások áldozatai csak eljátsszák, hogy megsérültek. Az AFP több ilyen állításról is bebizonyította, hogy hamis, például itt és itt.

A sérült nő esetében az AFP-nek sikerült beszélnie a képeket készítő fotóssal, aki megerősítette, hogy az esemény valós volt. Találtunk egy interjút is, ahol a videón szereplő nő mesél a támadásról, és a felvételen jól láthatóak a sérülései.

Egy Facebook-poszt a hamis állítással, 2022. november 16-án készült képernyőfotó.

Hasonló bejegyzések, amik megkérdőjelezték a jelenet valódiságát, spanyol, francia és angol nyelven is terjedni kezdtek. Egyes bejegyzésekben különböző ismert sajtótermékeket vádoltak meg azzal, hogy közük volt a “hamisítás”-hoz. A hamis állítást megosztotta Dimitrij Poljanszkij Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője is.

A kép az október 10-i orosz rakétatámadásokra vezethető vissza

A fordított képkeresés során kiderült, hogy a számos posztban hamis kontextusban szereplő fényképet 2022. október 10-én Efrem Lukatsky fotós készítette az Associated Press (AP) hírügyökség számára.

2022. október 18-án készült képernyőkép az Associated Press honlapjáról

Egy kulcsszavas Google-kereséssel azt is sikerült kideríteni, hogy az eredeti videót 2022. október 10-én szintén az AP publikálta. A kísérőszöveg szerint a videó Kijevben készült, miután Oroszország október 10-én rakétacsapásokat mért több ukrán városra.

Az AFP Factual felvette a kapcsolatot Lukatskyval, aki megerősítette: "Ez az én fényképem és az én videóm."

A közösségi médiában megosztott egyik videón a nő ukránul beszél. Az AFP ukrán újságírói megerősítették, hogy azt mondja: "Készítsen rólam egy képet. Andrej Andrejevics, hall engem?". Majd hozzáteszi: "Most lefényképezem (magam). Lefényképezem és elküldöm a nővéremnek Oroszországba".

Több tanú is látta az esetet

Az AFP kijevi újságírói arról számoltak be, hogy a kora reggeli robbanások épületeket rongáltak meg Kijevben, vízvezetékeket törtek szét, a robbanások krátereket hagytak maguk után és autókat gyújtottak fel.

Az AFP fotóadatbankjában az október 10-i kijevi eseményekre rákeresve két olyan képet találtunk, amelyeken a sérült nő is szerepel. A képeket Oleksandr Khomenko és Maxym Marusenko fotósok készítették őket a NurPhoto ügynökség megbízásából.

Khomenko október 10-én egy videót is közzétett a Facebookon, amelyen az látható, ahogy a mentősök bekötözik a sérült nőt.

Khomenko az AFP-nek elmondta, hogyan szerzett tudomást a támadásról. "A vasútállomás közelében sétáltam a Tarasz Sevcsenko utca irányába, ahol az első rakéta becsapódott, amikor robbanást hallottam és füstöt láttam a közelben. Azonnal arrafelé indultam...".

"Az első dolog, amit láttam, az orvosok voltak, akik több embert láttak el, akiknek az arca és a teste véres volt. Több újságíró is velük dolgozott, köztük Efrem Lukatsky. Körülbelül 15-20 percig dolgoztunk egymás mellett" – mondta.

Az AFP kérésére a fotós lefordította a nő és az őt segítő férfi közötti párbeszédet az általa felvett videón.

"Semmi baj. Megcsináljuk, megteszünk minden tőlünk telhetőt" – mondja a férfi. A nő válaszol, és egy véres törülközőt mutat neki: "Ez az én vérem itt a törölközőn és a pulóveremen", mire a férfi azt válaszolja: "A lényeg, hogy jól vagy (...)".

A sebesült nő is beszélt a képről

Az ukrán Fakty i Kommentarii újság október 12-i cikkében Olekszandra Kiszeljovaként azonosította a sebesült nőt. A cikkben Kiszeljova azt mondta, hogy az irodába tartott, amikor a rakéták becsapódtak.

Kiszeljovával a TCH ukrán televíziós csatorna is készített interjút. Az arcán zúzódások és horzsolások láthatók.

Az interjú során a nő utalt a húgára, akit az interneten megosztott videóban is említett, amelyen úgy tűnik, hogy szelfit próbál készíteni. "A nővérem Oroszországban él, és nem hisz nekem. Ő már tudja, mi történt velem. Nem hívott fel.”

2022. november 17. Egy elütés javításra került a címlapképben.
Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus