Ez a videó egy orosz rapper videoklipjének a forgatásán készült 2020-ban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több száz magyar felhasználó osztott már meg videót a Facebookon 2022. április 10-e óta, amin egy hullazsákban fekvő férfit látni egy teherautó platóján, miközben cigarettázik. A videóból vett képek szintén terjednek a felhasználók között. Egyes felhasználók szerint a videó azt bizonyítja, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás áldozatairól szóló anyagok megrendezettek. De a videó 2020-ban készült, Oroszországban, és a teherautón heverő hullazsákok egy rapper videoklipjében szerepeltek: a jelenetnek semmi köze az ukrajnai háborúhoz.

"Itt cigizik zsákban a kamu hulla, oroszok ölték meg" – írja egy Facebook bejegyzés, amit mártöbb mint 600 ember osztott meg 2020. április 10-e óta. A bejegyzéshez csatolt videóban egy hullazsákokkal teli teherautót látni, az egyik hullazsákban pedig egy férfi dohányzik. Ugyanez a videó hasonló leírással már számos nyelven terjedni kezdett: németül, kínaiul, angolul, spanyolul és franciául.

Magyar nyelven a videóból vett képek is terjedni kezdtek. A hozzászólások alapján voltak olyanok, akik szerint a videó és az abból vett képek azt bizonyítják, hogy csak megrendezik az Ukrajna elleni orosz támadásról szóló anyagokat. "Kezdem azt hinni, hogy minden csak díszlet!!! Már a halottak is tudnak cigizni!!!" – írta például valaki.

De a videó a valóságban 2020-ban készült, Oroszországban, egy rapper videoklip-forgatása közben.

Az Ukrajna elleni orosz támadás óta is számos olyan anyag kering az interneten, amelyeknek az a célja, hogy kétséget ébresszen az orosz támadások áldozatairól szóló hírek valóságtartalmával kapcsolatban.

Egy Facebook-bejegyzés a megtévesztő Youtube-videóval. A képernyőmentés 2022. április 25-én készült.

A videó eredete

Már 2021 márciusában is felbukkant a felvétel az internet németül, akkor abban a hamis kontextusban kezdett terjedni, hogy a videó bizonyítja, a koronavírus áldozatairól szóló hírek hamisítványok. Az AFP német tényellenőrző csapata már akkor cáfolta ezt az állítást.

A videó tavalyi változatán még látni lehetett egy vízjelet, ami a mostani változatokból többnyire hiányzik vagy olvashatatlan. A vízjelen szereplő felhasználónév egy Vasya Ivanov nevű TikTok-felhasználó oldalára vezet, ahol a kérdéses videó 2021. március 28-án jelent meg. A teherautó, a nejlonzsákok, a dohányzó férfi és a környezet is mind megegyeznek a TikTok-os változatban és a jelenleg a Facebookon terjedő Youtube-videóban.

Pillanatképek a jelenleg terjesztett Facebook videóból (balra) és a régebbi TikTok videóból (jobbra). A képernyőmentések 2022. március 23-án készültek.

A TikTokon a videó leírása oroszul azt írja, hogy azon a Husky nevű rapper videoklipjének a forgatási munkálatait látni. Husky, polgári nevén Dimitrij Kuznecov, Oroszország egyik legismertebb rappere. A TikTok-videót feltöltő Ivanov azt írja magáról a TikTok-oldalán és az Instagramján, hogy rendező és dizájner. Bár a Facebookon terjedő változatnak nincs hangsávja, a TikTok-os verzióban zenét is hallani, amit "Shazam" zenefelismerő-program az orosz rapper "никогда-нибудь" (magyarul: "Sohasem") című számaként ismer fel. A videoklip stáblistáján a TikTok-videót feltöltő Ivanov produkciós dizájnerként van feltüntetve.

Ivanov 2020. november 26-án a Vimeo-oldalára felöltöt egy videót a "Husky – Never Ever" címmel. Bár a dohányzó férfit ezen a videón nem látni, de a többi részlet megegyezik a TikTok-os változattal, látni a teherautót, a zsákokat és a falat a háttérben.

Ezek mellett Ivanov kiemelt Instagram-sztorijai között is szerepel több anyag a forgatásról, például a hullazsákban cigiző férfit is látni.

Pillanatképek a Facebookon terjedő Youtube-videóból (balra) és a klipből (jobbra). A képernyőmentések 2022. márciusában készültek.

2020. szeptember 4-én a ren.tv nevű orosz híroldal szintén írt a forgatásról, aminek a hullazsákos jelenet is a része volt. A forgatás helyszínét a Google Maps-en is meg lehet találni, a videót Moszkvában készítették:

A klipben azt látni, ahogyan egy férfi egy lövöldözés után egy teremben holttestek között áll, majd szemeteszsákokba teszi a holttesteket, és egy kötélen lelógatja őket egy épület oldalán, ahonnan a megtévesztő videóban is látható teherautóba zuhannak. A dalnak semmi köze az Ukrajnában dúló háborúhoz.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus