Ez a kép egy művész munkája, és egy társasjáték-projekthez készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.


Több ezer magyar felhasználó osztott már meg egy képet a Facebookon azzal a szöveggel, hogy azon egy "titkos NATO-biolaboratóriumot" látni Ukrajnából. De a kép a valóságban egy társasjátékból származik, és már legalább 2017 óta elérhető az interneten. A NATO-biolaboratóriumokról szóló megalapozatlan állítások azokra az ENSZ által bizonyíték hiányában visszautasított orosz vádakra hasonlítanak, amelyek szerint az Egyesült Államok segítségével biológiai fegyvereket fejlesztenek Ukrajnában.

"Biolaboratórium az 'Azovstalj' üzem alatt Marijupóban [sic]" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyben egy földalatti létesítmény keresztmetszeti rajzát látni. A bejegyzést több mint 1500 ember osztotta már meg 2022. április 16-a óta a Facebookon.

A bejegyzésnek több változata is van, de mindegyik egy titkos NATO-biolaboratóriumról beszél az Azovsztal acélgyár alatt, a gyár az oroszok által hetek óta ostromolt ukrán Mariupol városában található.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. 2022. április 21-én készült képernyőkép.

A bejegyzés alatti hozzászólások arra utalnak, hogy vannak, akik azt hiszik, a képen egy tényleg létező létesítményt látni. Egyes felhasználók azt javasolták, hogy "árasszák el vízzel" vagy "öntsék ki betonnal" a létesítményt, hogy így törjék meg a védők ellenállását.

Egy felhasználónak sikerült kiderítenie, hogy a képnek nincs köze Mariupolhoz vagy az Azovsztalhoz, szerinte az csak egy "standard földalatti bunkerstruktúra". De mások azzal utasították vissza ezt az értelmezést, hogy több ilyen bunker is lehet világszerte, és ez egy "alapterv az ilyen célokat követőknek". Más azt írta, hogy szerinte a létesítmény a "szovjet időkben épült".

Felhasználók találgatnak a képen látható létesítmény eredetéről és céljáról. A képernyőkép 2022. április 20-án készült.

Az Azovsztal acélgyár alatti alagutak tényleg az ostromolt város utolsó védvonalát képzik az orosz csapatok ellen, de a kép félrevezető, azon ugyanis nem ezeket az alagutakat látni. A kép eredetileg egy félbemaradt társasjátékhoz készült illusztrációnak.

A kép egy társasjátékból származik

A képet először 2017. december 15-én indexálta a TinEye fordított képkereső program. A fájlt a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalra töltötték fel egy "Blackout 1.0" nevű társasjáték-projekt részeként.

A projektet később félbehagyták, majd "Blackout: Journey into Darkness" néven új gyűjtést indítottak neki. A projektet anyagilag támogatók hozzászólásai alapján a társasjáték végül nem készült el, és a készítő eltűnt a támogatók pénzével.

A kép a játék támogatói oldalán abban a szekcióban található, ahol a játék világát és a kerettörténetét mutatják. A kép alatt a következő szöveg olvasható: "Az elmúlt években egyre nőni kezdett az igény ezekre a városokra. Sok évvel ezelőtt az emberiség biztonságba vonult a felszín alá elfoglalva elhagyatott bunkereket, bázisokat és silókat".

A bunker képe a társasjáték-projekt Kickstarter-oldalán. A kép 2022. április 21-én készült

Az AFP két olyan művésszel is megpróbált kapcsolatba lépni, akik szerepelnek a játék oldalán mint közreműködők. Emmy Wahlbäck malmői képzőművész, aki dolgozott a játék egyes részein, 2022. április 21-én azt írta az AFP-nek, hogy felismeri a képet a játékból. "Dolgoztam látványtervező grafikusként a projekten, de nem ezen a képen. Felismerem a képet, és tudom, hogy a játékból van, bár egy másik művész készítette."

Az egyetlen különbség a megtévesztő kontextusban terjedő változat és az eredeti között, hogy a Facebookon megosztott képen orosz feliratok vannak, de azok megfelelnek az eredeti angol szövegnek.

A Facebookon terjedő képen még a "@savunmaisleri" felhasználónév is látható. Rákeresve utóbbira az AFP egy Savunma İşleri (törökül nagyjából "Honvédelmi ügyek") nevű Twitter-fiókot talált, amelyik rendszeresen közöl képeket és videókat katonai felszerelésekről, valamint Oroszországról. A Twitter-fiók 2022. április 3-án osztotta meg a kérdéses képet a következő leírással: "Ukrajna: az új otthonok már óvóhellyel és megerősített földalatti garázzsal lesznek tervezve. Ez az ötlet nem új, Izraelben már sok ház régóta így van felépítve, és egyes házaknak még páncélozott raktára is van". Az AFP megpróbált kapcsolatba lépni az oldallal, hogy megtudja, honnan vették a képet, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A képre rákeresve kiderül, hogy az a társasjátéktól függetlenül is terjed már egy ideje az interneten, de az AFP nem talált olyan változatot, ami régebbi lenne, mint a társasjáték maga. A képnek vannak humoros változatai is, valamint lehetséges bunkerötletként is terjed fórumokon, de az összes esetben, úgy tűnik, az emberek tisztában vannak vele, hogy egy művészi munkáról van szó, és nem egy létező létesítmény tervrajzait látni a képen.

Megalapozatlan állítások a biológiai laboratóriumokról

Tényleg kiterjedt alagúthálózat található az Azovsztal-komplexum alatt, de arról nincsenek hírek, hogy bármilyen titkos bunkert felfedeztek volna. Egyes források arról írnak, hogy akár 20 kilométernyi alagút is lehet az acélgyár alatt, bizonyos részeken akár 30 méterrel az üzem alatt, de ezeket az információkat az AFP nem tudta független forrásból megerősíteni.

Körülbelül egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után, 2022 márciusában Oroszország összehívta az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsát, hogy elismételje azt a korábban tett megalapozatlan állítását, amely szerint az Egyesült Államok biológiai fegyverek kutatását támogatja Ukrajnában. Az ENSZ elutasította az állítást bizonyíték hiányában.

Az igaz, hogy vannak amerikai kooperációban működő laboratóriumok Ukrajnában, de ahogyan az AFP-nek ebben a cikkben amerikai tisztségviselők és lefegyverzési szakértők is elmondták: a létesítmények célja a biológiai fegyverek terjedésének meggátolása. Mind az amerikai kormány, mind volt tisztségviselők, és a szakértők is azt állítják, hogy az oroszok egy régóta húzódó dezinformációs kampány keretében terjesztik a biológiai fegyverekről szóló állításokat, de a megszólalók szerint a valóságban Washington pont hogy az ilyen fegyverek használatának megakadályozásán dolgozik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 21-én bejelentette, hogy "felszabadították" az időközben súlyos károkat szenvedett Mariupolt két hónapnyi ostrom után. Az orosz elnök azt mondta, hogy a városban rekedt utolsó ukrán védők ellen nem indítanak végső offenzívát az orosz csapatok.

2022. április 25. A TinEye-link frissítésre került.
Ukrán-orosz konfliktus