Ez a videó egy bécsi klímatüntetést mutat, és nem egy meghamisított híradást Ukrajnából vagy a koronavírusról

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint 20 ezer ember osztott meg 2022. március 10-e óta egy híradórészletet. A felvételen hullazsákokat látni, amik közül az egyik egyszer csak látszólag megmozdul. A videóra valaki egy angol szöveget szerkesztett rá, valamint a narrációt is lecserélte, hogy úgy tűnjön, mintha a híradás az Ukrajnában dúló háború áldozatairól szólna. A felvételt sokan úgy osztották meg, mintha az bizonyítaná, hogy a média csak megrendezi az ukrajnai konfliktus halálos áldozatait. De a valóságban az eredeti felvétel egy bécsi klímatüntetésről adott hírt, és semmi köze az ukrajnai háborúhoz. A videó már korábban azzal a hamis állítással is terjedt, hogy a koronavírusról szóló meghamisított híradást mutat.

Több mint húszezer ember osztotta már meg azt a Facebook-videót 2022. március 10-e óta, amelyen egy riportert látni egy téren hullazsákokkal a háttérben. A híradásnak kinéző felvételen a következő angol feliratot olvasni: "Ukrán Egészségügyi Minisztérium: 57 halott, 169 sérült Ukrajnában az orosz támadást követően". Az angol nyelvű narráció pedig áldozatokról, "heves harcokról" és az "orosz erők" előrenyomulásáról beszél Ukrajnában.

De a videót manipulálták, az angol feliratot és a narrációt utólag adták hozzá, hogy félrevezessék az embereket. Az eredeti (nem módosított) videó egy osztrák csatorna híradása egy bécsi klímaváltozás ellenes tüntetésről, és semmi köze az Ukrajnában folyó harcokhoz.

A felvétel már 2022. februárja óta terjed az interneten, többek között hollandul, spanyolul és lengyelül és magyarul is, különböző hamis állításokkal. Egy korábbi változat, a hozzáadott narráció és felirat nélkül például azzal a hamis állítással terjedt, hogy a videón a koronavírus áldozatairól szóló megrendezett híradást látni. Utóbbi állítást az AFP már cáfolta ebben a cikkben.

Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát. Az ENSZ március 15-i adatai szerint 1 834 civil áldozata volt eddig megerősítetten a harcoknak, 691 halott és 1 143 sérült. Az Egyesült Nemzetek emberi jogi főbiztosa szerint "az áldozatok valódi száma valószínűleg jóval magasabb" is lehet.

A Facebookon terjedő videó beleillik abba a trendbe, amikor félrevezető posztokkal próbálják meg azt bizonyítani a közösségi oldalakon, hogy a nyugati média hamisan tudósít a koronavírusól vagy éppen az Ukrajnai konfliktusról.

Az AFP ebben a cikkben cáfolt egy videót, ami állítólag azt mutatta, hogy színészekkel játsszák el az ukrajnai háború sérültjeit. Ebben a cikkben hamis Twitter-bejegyzéseket cáfoltunk meg, amelyek a CNN nevében terjesztettek valótlanságokat.

Egy Facebook-bejegyzés a meghamisított videóval. A képernyőmentés 2022. március 16-án készült.

A videót digitálisan manipulálták

A jelenleg terjedő változatát a videónak, amiben a narráció és a felirat az Ukrajna elleni orosz inváziót említi, már más tényellenőrző szolgálatok is cáfolták, például a dpa német hírügynökség.

A videóban hallható narráció a következő mondattal kezdődik: "Mondjuk úgy, hogy 'legalább'; legalább 59-en meghaltak és 149-en megsérültek. Ezek a számok még magasabbak lesznek."

A videón szerepel egy, a hírműsorokra jellemző szalagcím is: "Ukrán Egészségügyi Minisztérium: 57 halott, 169 sérült".

Erre a szövegre a Google-ben rákeresve az AFP-nek sikerült megtalálnia a videótalálatok között az NBC News amerikai hírcsatorna 2022. február 25-i adását. Ebben a videóban 0:20-től hallható Cal Perry, a csatorna munkatársa, ahogyan a hamisított videóban elhangzó mondatot mondja. Seana Davis, a Reuters tényellenőrző újságírója szintén beazonosította a hangfelvétel eredetét Twitteren.

Tehát valaki fogta a Facebookon terjedő videót és alávágta az NBC News Ukrajnáról szóló adásának hanganyagát, hogy az ukrajnai háborúról szóló nyugati híradásokat megbízhatatlannak és manipulatívnak állítsa be.

A Facebookon terjedő videorészlet eredetileg egy 2022. február 4-én megrendezett bécsi tüntetésről szóló tudósításból származik, ahol a Fridays for Future aktivistacsoport tagjai az ellen tiltakoztak, hogy Ausztria nem rendelkezik nemzeti célkitűzéssel az üvegházhatású gázok csökkentésére. "A hullazsákok szimbolikusak voltak" – mondta el akkor az AFP kérdésére a szervezet szóvivője.

Az eredeti híradás egy bécsi klímatüntetésről szólt

A Facebookon terjedő videó szerkesztetlen változatában hallani lehet, ahogyan a felvételen szereplő férfi azt mondja: "mind a megújuló energiák fejlesztéséről szóló törvény, mind az ökoszociális adóreform be lesz vezetve. A megújuló energiák fejlesztéséről szóló törvény hivatott garantálni, hogy Ausztria klímasemleges lesz 2030-ra."

A videó régebbi változataiban még az eredet cím is látható: "Wien: Demo gegen Klimap[olitik]", azaz "Bécs: tüntetés a klímapolitika ellen". Ez is arra utal, hogy egy bécsi klímatüntetésről szólt a tudósítás. Az AFP-nek sikerült megtalálnia az eredeti videót, amelyet az Oe24 osztrák médium tett közzé a Youtube-csatornáján és a weboldalán is 2022. február 4-én.

Az eredeti változaton látható, hogy nyoma sincs az Ukrajnáról szóló fehér szalagcímnek. Az eredeti tudósításból az is kiderül, hogy teljesen egyértelmű volt: a földön fekvő emberek élnek, és csak le vannak takarva egy fekete nejlonnal, nincsenek bezsákolva, és nem csinálnak úgy, mintha tényleg meghaltak volna. A Facebookon terjedő videóban a híradásnak az a része látszik, amikor az egyik aktivista megpróbálja a helyén tartani a nejlont, amit a szél elmozdított (1:14-től az eredeti híradásban).

Képernyőmentések az egyik (nem szerkesztett) félrevezető Facebook-bejegyzésből (fent) és az Oe24 bécsi tüntetésről szóló televíziós riportjából (lent). A képernyőképek 2022. február 8-án készültek.

"A pénteki adatok szerint [2022. február 4.] Ausztria már 400 napja nem rendelkezik kitűzött célokkal az üvegházhatású gázok csökkentésére. A Fridays for Future arra figyelmeztet, hogy ez végzetes lehet. A szervezet szerint minden egyes tonna CO2-vel eszkalálódik a klímakrízis. A délután folyamán az aktivisták 49 'klíma-hullazsákot' helyeztek el Bécsben a Kancellária épülete előtt" – olvasható az Oe24 cikke az eseményről.

A Fridays for Future ifjúsági szervezet osztrák tagszervezete itt és itt jelentette be és magyarázta el a tüntetést.

"Nincs szó a Covid-19-ről. A tüntetés egyedül a klímakrízisről szólt. A testeket szimbólumnak szántuk, nem valódi holtestek ábrázolása volt a célunk" – mondta Verena Matlschweiger, a Fridays for Future osztrák szervezetének szóvivője és az esemény társszervezője 2022. február 8-án az AFP-nek, amikor ugyanez a videó a koronavírussal kapcsolatos hamis kontextusban kezdett el terjedni.

A szervezet a közösségi médiában is osztott meg fotókat az eseményről. "A Fridays for Future mai akciója során az aktivisták 'holtan' feküdtek a Kancellária előtt. Azokat az embereket szimbolizálták ezzel, akik az elhibázott osztrák klímapolitika miatt fognak meghalni" – írták Twitteren. A képeket 2022. február 5-én Facebookon is megosztották.

Az eseményről több osztrák médium is beszámolt, például itt, itt és itt.

Az AFP Ténykérdés további tényellenőrzéseit az ukrajnai konfliktusról itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus