Ezen a videón egy sorozat forgatását látni, és nem azt, hogy a média meghamisítja az Ukrajnáról szóló tudósítást

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint ezer ember osztotta meg azt a videót Facebookon 2022. február 26-a óta, amin azt látni, ahogyan művért kennek egy férfi arcára. A bejegyzések azt állítják, hogy ez a bizonyíték: a média meghamisítja az Ukrajnában dúló háború sérültjeiről szóló tudósításokat. De ez a felvétel nem egy hírműsort mutat, és semmi köze az orosz-ukrán konfliktushoz. A videót két hónapja töltötték fel, és a "Contamin" nevű tévésorozat forgatását mutatja.

"FÉNYEK - KAMERA - AKCIÓ! Oké, most pózolj a CNN-nek. Legyen igazi! Az embereknek azt kell hinniük, hogy Oroszország a mumus. Undorító!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 1600 ember osztott meg 2022. február 26-a óta.

A bejegyzéshez csatolt videón azt látni, ahogyan egy fiatal férfi arcára vérnek kinéző sminket visznek fel. A fiatal férfi láthatóan jól van, nevetgél egy fiatal nővel együtt. A bejegyzés alatt a hozzászólások azt mutatják, hogy egyesek azt hiszik, ez a videó a bizonyíték: a nyugati média hazudik az ukrajnai helyzetről azóta, hogy az orosz csapatok bevonultak az országba 2022. február 24-én. "A CNN ismét alkotott, tudósítás Ukrajnából" – írta például valaki.

Ugyanez a videó ebben a hamis kontextusban már több nyelven is terjedni kezdett, például szerbül, szlovákul és görögül is.

Az AFP belgrádi tényellenőrző csapata kiderítette, hogy a videó a TikTokról származik (archivált link), és 2021. decemberében töltötték fel, még jóval azelőtt, hogy az orosz csapatok bevonultak volna Ukrajnába. A videó egy tévésorozat forgatásán készült. Az eredeti bejegyzést időközben törölte a készítője.

A sorozat producere, Harald Franklin azt írja, hogy egyes jeleneteket Kijevben, Pripjatyban, illetve a Fekete-tengernél, Odessza közelében vettek fel. De ettől függetlenül a sorozatnak semmi köze a 2022-es ukrajnai konfliktushoz.

A megtévesztő Facebook-bejegyzés, a képernyőmentés 2022. március 3-án készült.

A hamis bejegyzés szerb változata alatt az AFP észrevette, hogy a hozzászólások között valaki megjegyezte: a videó valójában egy bizonyos "Driu Production" cég által gyártott sorozat forgatásán készült.

Az AFP rákeresett a "Driu Production"-re TikTok-on, és sikerült megtalálni a Facebookon terjedő videót.

A videót Daria Driuchenko, egy ukrán producer töltötte fel a TikTok-ra 2021. december 28-án. A videó leírásában szerepel a cég neve ("Driu Production"), valamint a videón a "zombis film" szöveget olvasni, de ezt a Facebookon terjedő változatról levágták.

Valaki a TikTok-on 2021. december 28-án a hozzászólások között rákérdezett a műsor nevére, amire Driuchenko azt válaszolta, hogy az a "Contamin sorozat a Netflixnek", ahogyan az a lenti képen is látható.

Képernyőkép a TikTokon közzétett eredeti videóból, a képernyőkép 2022. február 28-án készült.

Az AFP kiderítette, hogy a Contamin nevű sorozat tényleg létezik, a készítője Harald Franklin, egy Németországban tevékeny producer, aki a Facebook-oldalán is posztolt a sorozatról.

A sorozat egy járványról szól, amit egy "laboratóriumban kifejlesztett vírus okoz, ami rosszabb mint a Covid-19", olvasható a Youtube-ra feltöltött előzetes leírásában.

A TikTok-os videóban szereplő fiatal nő felismerhető egy másik felvételen is, amit Vimeora töltött fel a sorozat készítője.

Képernyőképek a Vimeón közzétett Contaminról szóló videóból (bal) és a TikTok videóból, amelyet Daria Driuchenko (jobb) tett közzé. A képernyőképek 2022. február 28-án készültek.

Daria Driuchenko, a TikTok-fiók tulajdonosa 2022. március 2-án megerősítette az AFP-nek, hogy a Facebookon terjedő videó a kulisszák mögött készült annak a jelenetnek a forgatásán, amit a Vimeora felöltött klipben is látni.

"Filmesek vagyunk, szeretünk a forgatásról videókat csinálni" – írta Driuchenko. A filmes küldött képeket a telefonján található videógalériáról is, ahol több más hasonló felvételt is látni. Elmondta, hogy az interneten hamis kontextusban terjedő videó 2020. november 14-én készült.

Driuchenko azt is hozzátette, hogy 2022. március 1-én törölte a videót a TikTok-járól.

A fiatal férfi a véres kabátban más statisztákkal együtt látható azon a képen is, amit 2021. február 17-én töltött fel a Diu Production Instagramra.

A TikTok-os videó alatt a törlés előtt több új hozzászólás is érkezett olyanoktól, akik azt hitték, a videó azt mutatja, ahogyan meghamisítják a tudósításokat Ukrajnából, annak ellenére, hogy a feltöltés dátuma és a "zombis film" felirat egyértelműen cáfolják ezt.

A háború civil áldozatai

Az Egyesült Nemzetek emberi jogi főbiztosának, 2022. március 3-i jelentése szerint 227 civil áldozata volt megerősítetten a háborúnak azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, köztük 15 gyerek. A jelentés azt is hozzáteszi, hogy "az áldozatok valódi száma valószínűleg jóval magasabb".

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának március 2-i tájékoztatása szerint már több mint 1 millió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta.

Ukrán menekültek lépik át a magyar határt Barabásnál, 2022. február 28-án. ( AFP / Attila KISBENEDEK)

Számos olyan kép és videó terjedni kezdett már az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, amelyek állítólag valós eseményeket mutatnak Ukrajnában. Az AFP már több ilyen anyagról kiderítette, hogy hamis vagy megtévesztő, például ebben és ebben a cikkben.

Az AFP Ténykérdés az 2022-es ukrajnai konfliktusról szóló tényellenőrzéseit itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus