Ez a magyar zászlót letépő ukrán nacionalistákról szóló híradórészlet 2017-es

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer ember osztott már meg Facebookon egy híradórészletet ukrán nacionalistákról, akik letéptek egy magyar zászlót Kárpátalján. Egyes felhasználók felháborodott hozzászólásokat írtak a videóhoz abban a hitben, hogy a történés összefügg az Ukrajna elleni orosz invázióval, ami miatt ukránok tízezrei menekültek Magyarországra és más országokba. De a híradórészletben bemutatott eseménynek nincs köze a jelen háborúhoz, az incidens 2017 novemberében történt.

"Komoly mi lesz még itt!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés egy videóval, amit már több mint 6500 ember osztott meg, és amit több mint 200 ezer alkalommal játszottak már le 2022. február 28-a óta. A videó egy 2 perces részletet mutat az egykori Echo TV híradójából, a televízió jelenleg Hír TV néven sugároz. A híradásban felvételeket mutatnak be feketébe öltözött, ukránul skandáló férfiakról, füstbombákról, valamint egy állóképet arról, hogy leszedik a magyar zászlót egy épületről.

A poszt azután kezdett terjedni, hogy Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát. Egyes felhasználók úgy tűnik azt hiszik, a videóban egy friss híradást látni. "Segíteni, segíteni, és cserébe? Fenyegetést, bántalmazást kap a magyar kormány" – írta például valaki.

A harcok elől már több mint 100 ezer ember menekült Magyarországra Ukrajnából. Egy sor civil szervezet, a magyar kormány és magánemberek is felajánlották a segítségüket a harcok elől menekülőknek.

De, ahogyan arra egyes hozzászólók helyesen rámutattak, a videó már több mint négy éves. A híradórészlet arról számolt be, amikor 2017-ben egy, a magyar határhoz közel fekvő ukrajnai városban ukrán nacionalisták letépték a magyar zászlót a városházáról, hogy így tiltakozzanak az ellen, amit ők "magyar sovinizmusnak" neveztek.

A félrevezető videót tartalmazó Facebook-poszt, 2022. március 2-án készült képernyőkép.

A híradás 2017-es, a sugárzó csatorna ezen a néven már nem létezik

Az interneten rákeresve a híradás címére és a csatorna nevére meg lehet találni a híradás eredeti változatát az Echo TV hivatalos Youtube-csatornáján. A videót 2017. novemberében töltötték fel.

2019. április 1-én az Echo TV megszűnt addigi formájában létezni és összeolvadt a Hír TV-vel.

Más adók, például az ATV is beszámoltak a 2017-es incidensről.

A sajtóbeszámolók szerint egy, az ukrán szélsőjobboldali Szvoboda (Szabadság) párthoz kötődő csoport 2017. november 12-én felvonulást tartott Beregszászon a Karpatszka Szics félkatonai szervezet 1938-as megalapításának évfordulójának alkalmából.

A felvonulók jelszavakat skandáltak és tiltakoztak az ellen, amit ők "magyar sovinizmusnak" neveztek. A kárpátaljai város a magyar határ közelében fekszik és a helyi magyar kisebbség fontos központja. A média szerint a felvonulók letépték a magyar zászlót a városházáról.

Az incidens akkor történt, amikor a magyar-ukrán kapcsolatok egyébként is feszültek voltak a sokak által kritizált ukrán nyelvtörvény miatt, ami előírta, hogy az állami iskolákban szinte kizárólag csak ukrán nyelven folyhat az oktatás. Korábban a kisebbségnek lehetősége volt a saját nyelvükön oktatást tartani.

A zászló letépését a magyar külügy és kárpátalja kormányzója is elítélték.

A város zászlaja, valamint ukrán, magyar és uniós zászló a beregszászi városházán 2017. november 15-én, napokkal az incidens után. ( AFP / Sergiy Gudak)

A nyelvtörvény, ami 2017 szeptemberében lépett érvénybe, feszültséget teremtett Magyarország és Ukrajna között, egyesek egyenesen magyarellenességgel vádolták az ukrán felet. A törvényt egyébként európai jogvédők is kritizálták.

2021. májusában "késhegyre a magyarokkal" feliratok jelentek meg Kárpátalján. Az ukrán hatóságok azt állították, hogy az elkövetők a feliratokat orosz megbízásra, provokációként ragasztották ki.

Az AFP Ténykérdés további tényellenőrzéseit az ukrajnai konfliktusról itt olvashatja.

Ukrán-orosz konfliktus