Hamis Twitter-fiókok a CNN nevében terjesztenek kitalált híreket

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több nyelven is terjedni kezdett egy kép, amin két Twitter-bejegyzést látni. A bejegyzések, amelyeket látszólag a CNN hírügynökség Twitter-fiókjai posztoltak, kétszer is beszámolnak ugyanannak az amerikai férfinak a haláláról, de eltérő körülmények között: egyszer Afganisztánból, egyszer pedig Ukrajnából. A kép úgy terjed a felhasználók között, mint bizonyíték arra, hogy az amerikai híroldal hamis tudósításokat közöl. De a képen látható Twitter-fiókok nem valódiak, erősítette meg a CNN az AFP-nek. A két Twitter-fiók megpróbálta a hírügynökségnek kiadni magát, de a Twitter felfüggesztette őket. A képen látható férfi ráadásul egy videojáték-streamer, és továbbra is aktív az interneten. A férfi már többször lett hasonló hamis híresztelések célpontja.

"Wow!!! Ugyanaz a személy, akit a tálibok 'kivégeztek' Afganisztánban... Az első amerikai áldozat az 'ukrán válságban'. Látod, hogy működik ez?" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 300 felhasználó osztott meg 2022. február 26-a óta. A bejegyzést közzétevő felhasználó rendszeresen oszt meg hamis és megtévesztő tartalmakat, amiket az AFP például itt, itt és itt cáfolt.

A hamis állítást tartalmazó Facebook-poszt, a piros x-et az AFP adta a képhez. A képernyőkép 2022. február 28-án készült.

A Facebook-poszthoz csatolt képen két Twitter-bejegyzést látni, mindkettő ugyanazt a fotót mutatja egy férfiról. A baloldali Twitter-bejegyzés, amit a "@CNNAfghan" Twitter-fiók osztott meg, azt állítja, hogy a képen "a CNN tudósítóját, Bernie Gores"-t látni, akit "Kabulban kivégeztek a tálib katonák".

A jobboldali Twitter-bejegyzést a "@CNNUKR" felhasználó osztotta meg, a bejegyzés szerint a képen egy amerikai aktivistát, "Bernie Gores"-t látni, akit "az oroszok által támogatott szeparatisták aknája ölt meg".

Sok felhasználó, úgy tűnik, elhitte, hogy a bejegyzéseket hivatalos CNN Twitter-fiókok tették közzé. Ez szerintük azt bizonyítja, hogy az amerikai hírszolgáltató félrevezeti az embereket. De a képen látható Twitter-fiókok hamisan adták ki CNN-fiókoknak magukat, és azóta már felfüggesztette őket a Twitter.

A képen látható férfi a valóságban egy Jordie Jordan névre hallgató youtuber és videojáték-streamer, aki visszatérő célpontja különböző internetes zaklatásoknak. Jordan az állítólagos halála óta is aktív az interneten.

A hamis állítás számos nyelven terjedni kezdett azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát, például: arabul, németül, spanyolul és portugálul. Dimitrij Poljanszkij, Oroszország egyik ENSZ-képviselője egy Twitter-bejegyzésben szintén megosztotta a megtévesztő képet, és elítélte a "mainstream média hazugságait".

Ukrán források szerint már több mint 350 civil áldozata van a konfliktusnak, és már több mint félmillió ember menekült el az országból. A háborúval párhuzamosan számos hamis információ is terjedni kezdett az interneten, mint ez, ez és ez.

A CNN megerősítette, hogy a képen látható Twitter-fiókok nem valódiak

A hamis kép baloldalán látható Twitter-bejegyzés már 2021 augusztusa óta terjed az interneten, és már több tényellenőrző szolgálat is cáfolta, például a Reuters és a Politifact.

Időközben a bejegyzést közzétevő "@CNNAfghan" Twitter-fiókot felfüggesztették azzal a megjegyzéssel, hogy "a Twitter felfüggeszti az olyan fiókokat, amelyek sértik a felhasználási feltételeket."

A WaybackMachine interenetes archívumban még elérhetők pillanatképek a felfüggesztés előttről. Ezek szerint a fiókot 2021. májusában hozták létre. 6 bejegyzése és 132 követője volt, mielőtt felfüggesztették, és a fiók nem volt hitelesítve.

A valódi CNN-hez köthető, híreket megosztó Twitter-fiókok – ahogyan az a lenti képen is látható – hitelesítve vannak, ezt a kék jelvény mutatja. Ezeket a fiókokat milliók követik.

A CNN International Twitter-csatornája (balra), valamint különböző hivatalos CNN Twitter-fiókok a hitelesítést igazoló kék jelzéssel (jobbra), 2022. február 28-án készült képernyőkép.

Hasonlóképpen azt a "@CNNUKR" fiókot is felfüggesztették, amelyik a Facebookon terjedő megtévesztő képen a bal oldalon szereplő bejegyzést írta.

A legkorábbi elérhető pillanatkép erről a 2022. február 23-i állapotot mutatja, Vlagyimir Putyin orosz elnök napokkal előtte rendelte el az orosz csapatok bevonulását a szakadár kelet-ukrajnai tartományokba. Később kiderült, hogy ez az ország ellen indított totális invázió előjátéka volt.

A "@CNNUKR" csatornának 129 követője volt a felfüggesztés előtt és nem volt hitelesítve. Hasonlóan a másik hamis Twitter-fiókhoz, ez a csatorna is kirakott néhány valódi CNN-cikket, hogy valódinak tűnjön, mielőtt közölte a kitalált történetet az állítólagos amerikai áldozatról – hivatkozás nélkül.

2022. február 28-án a CNN nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese, Jonathan Hawkins megerősítette az AFP kérdésére, hogy a félrevezető képen szereplő Twitter-fiókok "nem hivatalos CNN-fiókok".

A képen látható férfi egy videojáték-streamer, aki azóta is aktív az interneten

Ahogyan azt már 2021. augusztusban a "@CNNAfghan" fiókról szóló tényellenőrző cikkek is megjegyezték, a képen látható férfi egy videojáték-streamer és youtuber, Jordie Jordan. Ha összehasonlítja az ember a Jordan hitelesített Youtube-csatornáján elérhető videókat a Facebookon terjedő hamis képpel, akkor látható, hogy ugyanarról az emberről van szó:

A hamis posztokról készült kép (balra) és képernyőmentés egy Jordie Jordan hivatalos Youtube-csatornájára 2022. február 9-én feltöltött videóból (jobbra). A képernyőképek 2022. február 28-án készültek.

A félrevezető bejegyzésekben szereplő képet meg lehet találni Jordan Wikitubia-oldalán is. A nyilvánosan szerkesztett életrajz szerint Jordannek több botrányos ügye is volt és állandó céltáblája az online zaklatásnak. 2020-ban egyesek például hamisan azt kezdték híresztelni, hogy Jordan eltűnt a bejrúti robbanásban.

A youtuber néhány követője kommentben kérdezték Jordant a legújabb híresztelésekről egy 2022. február 27-én, napokkal az állítólagos halála után feltöltött videó alatt. Jordan nem válaszolt a kérdésekre, de továbbra is tölt fel videókat a csatornájára.

Nem ez az első eset, hogy internetes hírességekről azt terjesztik, hogy érintettek aktuális eseményekben. Az AFP már korábban cáfolt olyan, a közösségi médiában terjedő bejegyzéseket, amelyek hamisan azt állították egy német youtuberről, hogy köze van egy gyilkossághoz.

Az AFP Ténykérdés további tényellenőrzéseit az ukrajnai konfliktusról itt olvashatja.

2022. március 2. A 7. bekezdésben frissítésre került a cikk a Dimitrij Poljanszkij orosz ENSZ-képviselőről szóló résszel.
Ukrán-orosz konfliktus