Ez az ejtőernyős csapatokról készült videó már többéves, és nem a 2022-es ukrajnai orosz támadást mutatja

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Órákkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök erői megtámadták Ukrajnát 2022. február 24-én, világszerte terjedni kezdett a közösségi médiában egy felvétel arról, hogy ejtőernyősök ereszkednek alá az égből. A bejegyzések azt állítják, hogy a felvételen orosz katonákat látni az ukrajnai offenzíva során. Ez nem igaz. A videó már legalább 2014 óta elérhető az interneten, abban az évben Oroszországban a sajtóhírek szerint átfogó katonai gyakorlatban vettek részt az ejtőernyős egységek.

"Orosz katonai ejtőernyősök landoltak Ukrajnában, Harkov közelében..." – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 4 ezer ember osztott meg alig több mint 24 óra alatt. A videót 2022. február 24-én töltötték fel, ezen a napon indítottak légi és földi támadást Vlagyimir Putyin orosz elnök erői Ukrajna ellen több hónapnyi fokozódó feszültség után.

A félrevezető videó, ami a valóságban 2014 óta elérhető az interneten, számos nyelven terjedni kezdett hamis kontextusban, például kínaiul, burmaiul, arabul, valamint angolul is.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval, a képernyőmentés 2022. február 25-én készült.

Putyin katonai akciója

A videó órákkal azután kezdett el terjedni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én parancsot adott egy katonai akció megindítására. A videónak olyan változata is van, ami az "Orosz ejtőernyősök landolnak Odesszában, Ukrajnában" címet kapta.

Bár tényleg voltak olyan sajtóhírek, amelyek szerint landoltak ejtőernyősök Odesszában, az ukrán hadsereg főparancsnoksága órákkal a művelet megindítása után cáfolta ezt az értesülést. "Az információ arról, hogy orosz csapatok landoltak Odesszában, nem igaz" – írták 2022. február 24-én.

A videó legalább 2014 óta elérhető az interneten

Az orosz nyelvű videóból vett képkockákon végzett fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy az már több alkalommal előkerült az orosz közösségi médiában az elmúlt években, például 2018-ban és 2016-ban.

A legrégebbi előfordulása a videónak, amit sikerült az AFP-nek megtalálnia, 2014. március 14-i. A videót egy orosz nyelvű felhasználó töltötte fel a VKontakte közösségi oldalra. Ugyanez a profil több képet is felöltött egy fiatal férfiról orosz egyenruhában, ejtőernyővel. 2014. március 13-én "landolás Rosztov közelében, Taganrogban... napi két ugrás". Taganrog egy város dél-nyugat Oroszországban, Rosztov tartományban, nagyjából 60 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

Az AFP üzenetben kereste a videót feltöltő felhasználót, de ő nem reagált a megkeresésre.

Egy másik képen, amit ugyanez a profil 2014. március 13-án töltött fel, egy katonát látni a RA-76669 hívójelű Il-76MD orosz katonai gép előtt.

Oroszul rákeresve az interneten az ejtőernyőzéssel, Rosztovval és a közlés dátumával kapcsolatos kulcsszavakra, sikerült találni cikkeket arról, hogy a körzetben 2014. március 11-én átfogó hadgyakorlat vette kezdetét.

A négynapos hadgyakorlaton több mint 3500 katona vett részt. A gyakorlat részét képezte az ejtőernyős ugrás is a médiabeszámolók (itt, itt és itt) és az Orosz Védelmi Minisztérium szerint. A sajtóközlemény azt írja, hogy a hadgyakorlatot a Kuzminkai kiképzőtéren tartották. Kuzminka nagyjából 36 kilométerre észak-keletre található Tagarongtól.

Sok hasonlóság felfedezhető a sajtóbeszámolók és az ejtőernyősöket mutató, a közösségi médiában terjedő felvétel között. Például az Il-76MD repülő, az ejtőernyők alakja, a fehér-vörös szalagok, a zászlók, az időjárás, a táj, a dátum és az egyenruhák.

Ebben a hadgyakorlatról szóló orosz cikkben szintén találni egy videót ejtőernyősökről, a videó itt elérhető a Youtube-on is. A felvételen ugyanannak az egységnek a tagjai láthatóak ugyanazzal a típusú géppel, mint a VKontaktén megosztott képeken.

A közösségi médiában megtévesztő kontextussal terjedő videót a "Made in Russia" nevű Facebook-csoportban is megtalálni, ahová 2016 szeptemberében töltötték fel a "Masszív légi deszantos bevetés a Rosztov régióban" címmel. "Több mint egy óránkba került a barátnőmmel, mire sikerült ezt a videót letöltenünk a vk.com orosz közösségi oldalról" – írta a hozzászólásoknál a videó feltöltője.

A videó tehát bizonyíthatóan 2014 óta elérhető online, ami megmutatja, hogy nem Putyin csapatait ábrázolja az Ukrajna elleni 2022-es invázió során. Inkább úgy tűnik, hogy felvételen orosz csapatokat látni egy hadgyakorlaton.

Az Oroszország és Ukrajna közötti katonai és diplomáciai feszültségek kiélesedését az elmúlt hetekben online dezinformációs hullám is kísérte. Az AFP Ténykérdés az 2022-es ukrajnai konfliktusról szóló tényellenőrzéseit itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus