A narancslé nem "Covid-pozitív", hanem tönkreteszi a gyorstesztet

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint ezer ember nézett meg egy videót Facebookon 2022. január közepe óta, amelyen azt látni, hogy valaki narancslevet facsar egy Covid-19 antigén gyorstesztre, a teszt pedig látszólag pozitív eredményt jelez. De a teszt ilyen felhasználása félrevezető. A Covid-19 antigén gyorsteszteket nem ételmintákra tervezték. Amennyiben valaki mégis ételen végzi el a tesztet, az az AFP-nek nyilatkozó szakértők szerint nem bizonyítja, hogy a teszt nem hatékony a koronavírus kimutatásában.

"A narancs is pozitív lett az antigén gyorstesztre" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, a bejegyzéshez csatolt videót már több mint ezer ember látta 2022. január 13-a óta. A videóban azt látni, hogy valaki narancslevet facsar egy ismeretlen márkájú Covid-19 antigén gyorstesztre. Hamarosan azt látni, hogy a teszt látszólag "pozitívat" jelez, két vonás jelenik meg a teszt jelzőcsíkján.

A felvételt látva egyes felhasználók a tesztek és a hivatalos fertőzési adatok megbízhatóságát bírálták. "Azt a mindenit, ez durva. Remélem hamarosan ébredni fognak az emberek, milyen átverésben vannak" – írta például valaki a hozzászólások között.

A Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval. A képernyőmentés 2022. január 31-én készült.

Az AFP már megvizsgálta ugyanezt az állítást a narancsléről és az antigén tesztekről spanyol nyelven. Emellett több olyan videónak is utánanéztünk, amelyekben – a megfelelő emberi minták helyett – ételeken és italokon végeztek koronavírus-teszteket, és hamisan azt állították, hogy ez bizonyítja a tesztek megbízhatatlanságát. Magyarul például a csapvízzel terjedt egy hasonló állítás. Német nyelven az almalekvárról és a kóláról kezdett el terjedni, hogy pozitív tesztet produkál, lengyelül az almaléről, szerbül és horvátul pedig a sörről.

Hogyan működnek a Covid-19 gyorstesztek?

Több száz fajta koronavírus-teszt létezik, amelyeket három fő kategóriába lehet sorolni: diagnosztikai tesztek, mint a PCR- és az antigénteszt – ezek azt mutatják, hogy fertőzött-e valaki –, valamint a szerológiai tesztek, amelyek azt mutatják, hogy korábban fertőzött volt-e az érintett.

A szerológiai tesztek azt nézik, hogy a páciensnek megtalálhatóak-e a koronavírus elleni antitestek a vérében. Ezt a tesztet főleg a tudósok alkalmazzák, hogy felmérjék, hány ember eshetett már át a fertőzésen.

A PCR-tesztek a vírusra jellemző genetikai anyagot detektálják orr-garat mintákban, a vizsgálathoz pedig egy biokémiai folyamatot alkalmaznak. Ezt a tesztet végzik a Covid-klinikákon és a kórházakban, amikor valaki a betegség tüneteit mutatja. Ez a fajta teszt nagyon pontos, és ki tudja mutatni a betegséget már egy korai fázisban, akár a tünetek megjelenése előtt is.

Az antigén tesztek kevésbé érzékenyek és megbízhatóak a PCR-tesztekhez képest, de gyorsabbak azoknál. A vírust alkotó fehérjék egy részét mutatják ki. A pozitív eredményhez a vírusnak nagy számban jelen kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a fertőzésnek abban a szakaszában, amikor még csak kis mennyiségben található meg a vírus a szervezetben, a teszt fals-negatív lehet.

Az antigénteszteket szigorúan az előírások szerint kell elvégezni. Szükség van egy pufferfolyadékra, és egy megfelelő mintavételi eszközre, hogy mintát gyűjtsünk az alany orrából vagy torkából.

Az AFP megnézte több Covid-19 antigén gyorsteszt használati útmutatóját is, például Panbio, vagy a MedSan gyorstesztekét. Minden esetben az szerepelt, hogy a teszthez orrgarat vagy garat mintára van szükség, amit pufferfolyadékba kell helyezni a teszt elvégzéséhez.

A teszt használatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium videójában is részletesen bemutatják.

Az eredmény akkor pozitív, ha két vonás jelenik meg a teszten: a kontroll (C) és a teszt (T) mezőkben. Ha csak a C-vonás jelenik meg, akkor a teszt negatív; ha csak a T-vonás látható, akkor a teszt érvénytelen. A C-vonásnak mindig meg kell jelennie, mivel az mutatja meg, hogy a reakció végbement vagy sem.

A STANDARD Q COVID-19 Ag gyorsteszt használati útmutatója, a képernyőmentés 2022. január 31-én készült.

De akkor mi a helyzet a lekvárral, gyümölcslével és a kólával?

A videóban azt látni, hogy a narancslevet egyenesen a tesztre csurgatják, és a T-vonal hamarabb megjelenik, a C-pedig csak utoljára és nem ugyanannyira éles.

A horvát Osijeki Klinikai Központ mikrobiológus munkatársa, Marijan Orlović egy Facebook-bejegyzésben arra figyelmeztetett 2022 januárjában, hogy a pufferfolyadék elengedhetetlen a tesztelési folyamatban, hogy semlegesítse a savakat a mintában. Enélkül "azt is bizonyíthatnád, hogy a narancs terhes, vagy hogy maláriás. Ugyanaz az alapelv", írta a szakember.

Claudia Denkinger a fertőző betegségek szakértője, a Heidelbergi Egyetemi Klinika infektológiai központjának trópusi betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője az AFP kérdésére 2021. március 19-én a következőket mondta a sörön végzett gyorstesztekről: “Az, hogy az eredmény pozitív lesz, várható. A savas folyadékok, mint a kóla és a bor is, feloldják a fehérjéket a tesztcsíkon és egy fals-pozitív eredményhez vezethetnek.”

Az AFP 2020 decemberében a kólán végzett tesztekkel kapcsolatban már elmagyarázta, hogy az antigénteszteket festékrészecskékkel párosított antitestekkel vonják be. Ha ezek találkoznak a koronavírus-fehérjével, reakció lép fel, és a festék vonalat rajzol a tesztre. De ez akkor is megtörténik, ha az antitesteket megsemmisítik, például valami savas anyaggal, mint a kóla vagy a narancslé. A kóla és a narancslé 2,5, illetve 3,5 pH-értékkel nagyon savasnak számít. Az eredmény tehát azt mutatja, hogy az ital tönkretette a tesztet, nem pedig azt, hogy egy narancs valóban pozitív lett a Covid-19-re.

2021 januárjában Fernando Motta, az Oswaldo Cruz Alapítvány (Fiocruz) brazil virológusa elmondta: "Minden ilyen típusú tesztet egy adott klinikai mintára szabványosítanak. A Covid-19 kimutatására szolgáló antigéntesztek esetében ezt a légutakból kell venni." Ha más típusú mintát használnak, a teszt nem tekinthető hatékonynak.

"Ha egy nő azt mondja, hogy nyállal csinált terhességi tesztet, ahelyett, hogy a szabványos mintát használná, ami a vizelet, elhinné-e valaki az eredményt?" – tette fel a kérdést a szakember.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19