A koronavírus-gyorsteszteket emberi mintákra tervezték, nem élelmiszerekre vagy folyadékokra

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Már több mint 30 ezer ember osztotta meg azt a videót április 16-óta, amelyen azt látni, hogy egy Covid-19 antigén gyorsteszt pozitív értéket mutat a csapvízre is, ezzel arra utalva, hogy az ilyen tesztek nem megbízhatóak. Ez azonban félrevezető. Ahogyan a korábbi hasonló kísérletek esetén is, amiket sörrel, kólával, RedBull-lal, vagy almapürével végeztek, a gyártók és a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a tesztek emberi mintákra tervezték, és a használatukra szigorú előírás vonatkozik

Már a csapvíz is tesztpozitív. Mi lesz velünk? Mindmeghalunk!” – olvasható az a Facebook-bejegyzés egy videóval, amit már több mint 30 ezren osztottak meg 2021. április 16-a óta. Ugyanezt a videót német és szerb felhasználók is megosztották már. A videón azt látni, hogy valaki kibont egy bontatlan antigén tesztet, a csap alá tartja, és hagyja, hogy néhány csepp víz a tesztfelületre hulljon. Ezután a teszten két csík jelenik meg, ami elméletben a pozitív tesztet jelenti.  Ez azonban félrevezető. A Covid-19 teszteket emberi mintákra tervezték, nem ételekre vagy folyadékokra, ráadásul a videón látható tesztet nem az előírások szerint végezték el. 

A koronavírus-tesztek a járvány kezdete óta a téves információk célkeresztjében állnak. Az AFP tényellenőrző szolgálata már több nyelven is megcáfolt olyan állításokat, mint hogy a tesztek eredménye előre meg lenne adva, vagy hogy a tesztek “pozitív” eredményt adnak a kólára, almaszószra, sörre vagy a Redbull energiaitalra

A Facebook-bejegyzésről készült április 20-ai képernyőkép.

Az antigén teszteket emberi mintákon történő használatra tervezték

A videóban használt teszt egy Panbio Covid-19 antigén gyorsteszt, az amerikai Abbott cég terméke. Ellentétben a PCR-tesztekkel az antigén tesztek nem a vírus örökítőanyagát, hanem a vírusfehérje alkotóelemeit mutatják ki. 

Az AFP már korábban felkereste az Abbott vállalatot, amikor a tényellenőrző csapat azt az állítást cáfolta, hogy a sör pozitív teszteredményt mutatott ugyanezen a típusú teszten. “A Panbio COVID-19 Ag gyorsteszt csak az olyan orr-garat mintára van hitelesítve, amit a személy orrlyukán át behelyezett pálcikával vettek” – mondta március 19-én Astrid Tinnemans, a cég szóvivője az AFP-nek. A gyorsteszt használati útmutatója is világosan kimondja, hogy a teszt “csak szakszemélyzet által történő használatra” van, és a “SARS-CoV-2 antigén (Ag) in vitro kvalitatív kimutatására szolgál emberi orr-garat mintákon”. 


 

“Senkinek [a laborszemélyzet közül] nem jutna eszébe, hogy vízzel próbálja ki a tesztet. Nem látom értelmét. A tesztet orr-garat mintán kell elvégezni, amit egy emberből vettek, és nem arra van, hogy így használják. Ezeknek a teszteknek világos használati utasítása van, hogy hogyan kell elvégezni őket, és kizárólag az az érvényes teszt, amit az előírások szerint végeztek– mondta el Mirjana Kovacevic a belgrádi Beo-lab mikrobiológiai intézetének vezetője az AFP szerb-horvát nyelvű tényellenőrző csapatának április 20-án telefonon. 

A teszt hibás eredményt ad, ha nem követik a használati utasítást 

Hogy a gyorstesztek értékelhető eredményt adjanak, bizonyos lépéseket be kell tartani, amit a gyártó cég is elmagyaráz a rövid használati utasításában. A begyűjtött mintát az extrakciós pufferbe kell helyezni, mielőtt a tesztkazettára kerülne. A pufferfolyadék garantálja, hogy a megfelelő a minta pH-értéke, azaz semlegesíti azt a kis mennyiségű savat, amit például a nyálban lehet találni. A Facebook-bejegyzésben látható videón ez a lépés teljességgel kimarad.

Az Abbott használati utasítása az antigén teszt helyes használatáról és au eredmény értelmezéséről.

A használati utasításon azt is látni, hogy a minta elhelyezése 15-20 percet kell várni a teszteredményre (7. pont). A Facebook-begyezésben szereplő videón ezt az előírást sem tartották be. 

Egy korábbi esetben, amikor a Coca Cola tesztelése került szóba, a Dialab tesztgyártó Facebookon emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a pufferfolyadék nélkül a teszt tönkremegy. “Bármi, ami denaturálja a fehérjéket, az tönkreteszi a tesztet, mivel a teszt azon alapszik, hogy az antitestek felismerik a vírusfehérjét. Az összes ételen elvégzett teszt több mint nonszensz” – mondta el az AFP-nek március 19-én Anette Beck-Sickinger a Lipcsei Egyetem biokémia-professzora. 

Hiába jelenik meg a teszten a “C” kontrollvonal és a “T” vonal is, ami a pozitív eredményt mutatja, ha a tesztet nem az előírások szerint végzik és nem emberi mintákon, akkor az eredményt nem lehet komolyan venni. 

2020. december 14-én Bert Niesters, az orvosi mikrobiológia és klinikai virológia professzora azt mondta az AFP holland tényellenőrző csapatának a rosszul használt tesztekkel kapcsolatban, hogy “azt látjuk, hogy bizonyos folyadékok pozitív eredményt adhatnak”, de erre alapozva azt mondani, hogy a teszt nem ér semmit a szakértő szerint “nem logikus, mivel ezekben az esetekben a tesztet a megengedett előírásokon kívül használják.”

“Én erre a következő hasonlatot mondanám: ha elvégzel egy terhességi tesztet egy férfin, akkor lesz olyan, akinél pozitív lesz a teszt. És ez nem lehetséges… Ha egy tesztet nem a megfelelő módon használsz, nem fogsz megbízható eredményt kapni” – mondta Niesters. 

A sör, a kóla és a savas folyadékok is téves pozitív eredményt produkálhatnak

Más megtévesztő videó is terjedni kezdett az elmúlt időben különböző nyelveken, amelyek azt mutatták, hogy a gyorstesztek pozitív eredményt adnak különféle ételekre és italokra, mint a sör és a kóla. Pár napja az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata kapcsolatba lépett szakértőkkel, akik elmagyarázták, hogy miért produkálnak egyes ételek és italok tévesen pozitív eredményt – azon felül, hogy mivel ezek az anyagok nem emberi mintából származnak, az ilyen tesztelésnek amúgy sincs értelme.

Claudia Denkinger a fertőző betegségek szakértője, a Heidelbergi Egyetemi Klinika infektológiai központjának trópusi betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője az AFP kérdésére március 19-én a következőket mondta a sörön végzett gyorstesztekről: “Az, hogy az eredmény pozitív lesz, várható. A savas folyadékok, mint a kóla és a bor is, feloldják a fehérjéket a tesztcsíkon és egy falspozitív eredményhez vezethetnek.”

Az így elvégzett teszteknek nincs értelme, az eredményt csak a rosszul elvégzett teszt okozza. “Azáltal, hogy feloldjuk a fehérjéket a színezőanyag a teszten összeáll, és a csík láthatóvá válik” – mondta Denkinger. 

Thomas Simat drezdai professzor, az élelmiszerkémiai tanszék professzora ugyanezt mondta el az AFP kérdésére. Simat április 19-én azt mondta a sörön elvégzett tesztről az AFP-nek, hogy “a teszt ez esetben rosszul lett alkalmazva, nem erre találták ki”.

Az a cikk 2020. április 22-én frissítésre került a teszt elvégzéséhez szükséges 15-20 percről szóló bekezdéssel. 
Fordítás és adaptáció:
COVID-19