Ezek a gólyák Törökországban pusztultak el és a hatóságok szerint nem volt rajtuk lőtt seb

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 7 ezer ember osztotta meg azt a magyar Facebook-bejegyzést április 8-a óta, amelyben egy kép található két elpusztult gólyáról. A bejegyzés szerint a gólyákat emberek lőtték le. A bejegyzés egy másik változata pedig azt állítja, hogy Semjén Zsolt KDNP-s politikus lőtte le a madarakat. A madarakat azonban nem lőtték le, és Törökországban pusztultak el, nem Magyarországon. A török hatóságok elmondták az AFP-nek, hogy a madarakat április 4-én találták Törökországban, és nem volt rajtuk lőtt seb. A nyomozás azzal zárult, hogy a madarak valószínűleg mérgezés áldozatai lettek. 

Több mint 7 ezer ember osztotta meg azt a bejegyzést Facebookon április 8-a óta, amelyben két gólya teteme látható. “Több ezer kilométert repültek, elhaladtak más vadállatok és ragadozók mellett...Végül célba értek, hogy az emberek lelőjjék....” – olvasható a bejegyzés szövege. A bejegyzést megosztó emberek közül volt, aki azt feltételezte, hogy a madarak Magyarországon pusztultak el. “Ezért érdemes volt hazajönnijük ??” – írta az egyik felhasználó, aki megosztotta a bejegyzést. 

Egy másik, szerkesztett változatát a képnek több mint 1300 ember osztotta meg április 11-e óta. A képet Dániel Péter tette közzé (az ő neve a Facebookon héber betűkkel szerepel), egy Izraelben élő magyar ügyvéd, aki a magyar kormánypárt ismert kritikusa. “Semjén Zsolt tegnap 'sikeresen' kipróbálta az egyik új vadászpuskáját... Két védett madár, két szegény gólya bánta, akik nemrég érkeztek vissza hosszú és veszélyes vándorútjukról... Ilyen egy igazi fideszes vadász…” – írta Dániel a bejegyzéshez.

Dániel a kép egy hanyagul szerkesztett változatát használta fel, amelyre rászerkesztették Semjén Zsoltot a fűben guggolva, a Fidesz logóját, valamint a következő szöveget: “Tegnap a fideszes Semjén Zsolt csak úgy “szórakozásból” lelőtt két védett gólyát, amelyek most tértek vissza a vándorlásból.”

Később Dániel egy kommentben a következő állítással magyarázta a képet: “Megjegyzés: Mindkét fénykép a helyszínen készült, de mivel egy neve elhallgatását kérő személy készítette ezeket titokban, nem sikerült egy felvételen. Semjén kicsit távolabb volt a lelőtt gólyáktól. Ezért üt el a fű színe, de ez nem változtat a szomorú tényeken!”

Az egyik bejegyzésről készült képernyőkép 2021. április 12-én.

A madarak Törökországban pusztultak el, valószínűleg mérgezés miatt

Egy fordított Bing-képkeresés az adott képre egy török újságcikket ad ki arról, hogy két gólyát megöltek puskával a török Çal településnél. Ha rákeres az ember arra törökül, hogy “gólya + Çal”, akkor több újságcikket is találni ezzel az állítással. A cikkek említenek egy szemtanút, egy helyi férfit, Ahmet Okkacit, aki a halott madarakat megtalálta, és Facebookon megosztott róluk egy képet. 

Mivel a képen a madarakon nem látható sérülés, hogy kiderítse miért, hol és mikor haltak meg az állatok, az AFP magyar tényellenőrző csapata kapcsolatba lépett a hírügynökség törökországi irodájával, akik megkeresték az ügyben a helyi hatóságokat. A török hatóságok április 12-én telefonon azt mondták az AFP-nek, hogy a halott állatokat április 4-én találta meg Çal városában, Denizli körzetben egy helyi lakos, Ahmet Okkaci.

A helyi csendőrség parancsnoka, Hasan Bozkurt telefonon azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a helyi természetvédelmi hatóság megvizsgálta a madarakat. A gólyákon nem volt nyoma lőtt sebnek, vagy más súlyos sérülésnek. “Az állatorvos arra jutott, hogy a halál ételmérgezéssel lehet összefüggésben” – mondta Bozkurt az AFP-nek. A helyi hatóságok lezárták az ügyet, mivel úgy ítélték meg, többet nem tudnak tenni. 
 

Itt találták meg a halott madarakat a helyi hatóságok szerint. 

A szerkesztett kép közzétevőjét feljelentették 

Bayer Zsolt magyar kormánypárt-közeli újságíró és blogger felháborodott blogbejegyzést tett közzé Dániel Péter vádjaival kapcsolatban. A bejegyzésben Bayer azt mondta, hogy továbbította Dániel posztját Semjén Zsoltnak, akit arra bátorít, tegyen feljelentést. Bayer azt állítja, hogy ő és Semjén együtt voltak abban az időpontban, amikor Dániel állítása szerint Semjén az állatokat lelőtte. Az Origo értesülései szerint Semjén Zsolt feljelentést tett az ügyben “képhamisítás, hamis vád és rágalmazás” miatt. 

Dániel Péter azt mondta a 444-nek az ügyről, hogy egy névtelen forrástól kapta a képet már szerkesztve, és örül neki, hogy kárt tudott okozni Semjénnek a kép megosztásával.