A szakértő szerint nem lehet nedves gyufával kicsalogatni a kullancsot

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Közel egy évtizede töretlenül terjed az az állítás a magyar Facebook-felhasználók között, amely szerint egy nedves gyufával ki lehet csalogatni a kullancsokat a bőrünkből. Az egyik 2012-es ilyen bejegyzést már 72 ezer felhasználó megosztotta, és még mindig terjed. Az állítás szerint a kullancsokat könnyen el lehet távolítani, ha a nyálunkkal benedvesítünk egy gyufát, majd a kullancs közelébe helyezzük, mivel állítólag a foszfor illata vonzza a kullancsokat, ezért átmásznak a gyufára. Ez az állítás hamis, és ez a módszer nem működik, mondta el az AFP-nek Földvári Gábor az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

“A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta «önként» testünket!”olvasható egy 2012-es Facebook-bejegyzés, amit már több mint 72 ezer ember osztott meg, és még mindig folyamatosan terjed. Ha az ember rákeres a Facebookon arra, hogy “kullancs gyufa”, akkor ennek az állításnak legalább több tucat előfordulását találja még. 

Maga az állítólagos módszer még a 2012-es Facebook-bejegyzésnél is régebbi, és több mint egy évtizede terjed a magyar felhasználók között az interneten. Az egyik, a módszer hatástalanságára és potenciális veszélyeire figyelmeztető cikk 2010-es, akkor az állítást még körlevélben terjesztették az emberek. 

Az egyik bejegyzésről készült 2021. április 23-ai képernyőkép.

A kullancsokat nem lehet nedves gyufával eltávolítani

Az állítás szerint a kullancsok átmásznak a gyufa fejére, mivel vonzza őket a foszfor illata. Ez azonban több okból sem igaz. Először is, a modern biztonsági gyufák (avagy svéd gyufák) feje nem tartalmaz foszfort, a foszfor a gyufásdoboz oldalán van, amin a gyufát végig kell húzni a gyulladáshoz. 

“Tehát ez a híresztelés egy olyan anyagot jelöl meg kullancsot vonzó anyagként, ami ott sincs” – mondta el emailben 2021. április 23-án az AFP-nek Földvári Gábor PhD, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki az ízeltlábú vektorok, elsősorban kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók járványtani és ökológiai vizsgálatával foglalkozik.

Földvári és a kollégái ettől függetlenül kipróbálták a módszert, és arra jutottak, hogy az nem működik. 

“Ennek ellenére engem is érdekelt ez az e-mailen is gyakran terjedő hír, ezért kipróbáltam. A Margit-szigeten végzett sünvizsgálatok alkalmával kullancsok ezreit volt alkalmam eltávolítani munkatársaimmal együtt. Ezek között kísérletet tettünk a gyufával való csalogatásra, de ez nem volt semmilyen hatással” – mondta Földvári az AFP-nek.

“Csodálkoztam is volna, hiszen néha kifejezetten nagy fizikai erőhatással kell kitépni a kullancsokat a csipesszel az állatok bőréből. Tulajdonképpen a kullancs szájszerve nem is teszi lehetővé, hogy elhagyja a táplálkozás helyét (magától sem teszi ezt), mert visszafelé irányuló apró fogak, és egy levegőre szilárduló cementanyag gátolja ezt” – mondta Földvári, aki még embereken is kipróbálta a gyufás kullancseltávolítást, ismét sikertelenül. 

Az amerikai közszolgálati PBS Deep Look című ismereterjesző műsorának a videójában 2:13-tól látható, hogy hogyan működik a kullancsok fogazott szájszerve, és hogy miért olyan nehéz eltávolítani az állatot.

Hogyan kell eltávolítani a kullancsokat?

A kullancsokat óvatosan kell eltávolítani és a megfelelő eszközzel, mivel a kullancsok veszélyes betegségeket terjesztenek, mint például a Lyme-kór, figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).  A NNK egy kiadványban ad hasznos tippeket arra, hogy hogyan védekezzünk a kullancsok ellen, és mit tegyünk, ha találunk egyet. 

“Általánosságban, a fertőződés kockázata a kullancscsípés és a kullancs eltávolítása között eltelt idővel arányosan nő” – írja az NNK. Tehát fontos, hogy ne pazaroljuk az időt nem hatékony módszerekkel. 

Az NNK az amerikai járványügyi központ, a CDC oldalán is megtalálható kullancseltávolítási technikát javasolja. 

A kullancs helyes eltávolítása egy csipesszel. Forrás: CDC.

A CDC a következőket javasolja:

– Egy vékony hegyű csipeszt használjunk és a kullancsot a bőrhöz olyan közel fogjuk meg, amennyire csak lehet.

– Húzzuk a kullancsot fölfelé, egyenletes erővel. Ne csavargassuk vagy rángassuk a kullancsot, mert így a szájrész beleszakadhat a bőrbe. Ha ez megtörténik, akkor szedjük ki a szájrészt egy tiszta csipesszel. Ha ezt nem tudjuk könnyen megtenni, akkor hagyjuk ott, és hagyjuk begyógyulni a bőrt. 

– Miután kiszedtük a kullancsot, alaposan tisztítsuk meg a csípés területét és a kezünket fertőtlenítő alkohollal vagy szappanos vízzel. 

– Soha ne nyomjuk szét kézzel a kullancsot! Rakjuk alkoholba, helyezzük egy lezárható zacskóba, edénybe, tekerjük be ragasztószalaggal, és úgy dobjuk ki, vagy húzzuk le a vécén. 

A CDC arra is figyelmeztet, hogy ne használjunk olyan házi praktikákat, mint a körömlakk vagy a petróleumzselé. A cél az, hogy a kullancsot minél hamarabb eltávolítsuk, nem az hogy megvárjuk, amíg magától kiesik. 

A cikk 2021. április 27-én frissítésre került a 9. bekezdésben az információval a PBS Deep Look című műsoráról.