A kanadai Legfelsőbb Bíróság épülete Ontarióan, 2008. június 20-án. ( AFP / GEOFF ROBINS)

Kanada Legfelsőbb Bírósága nem indított pert "emberiség elleni globális bűncselekmények" miatt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 600 alkalommal osztottak meg 2022. január 20-a óta, azt állítja, hogy egy német ügyvéd "pert indított globális emberiségellenes bűncselekmények miatt" a WHO ellen, és a kanadai legfelsőbb bíróság befogadta az ügyet. Ez nem igaz: Kanada Legfelsőbb Bírósága megerősítette az AFP-nek, hogy nincs előttük ilyen ügy. Maga a félrevezető bejegyzésben említett ügyvéd, Reiner Fuellmich is cáfolta az állítást.

"Megkezdődött a Kanadai Legfelsőbb Bíróság (lásd lentebb) az emberiség elleni globális bűncselekmények miatt indított és elfogadott per" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet 2022. január 20-a óta több mint 600 ember osztott már meg.

A bejegyzés szerint a per a "Nürnberg 2" névre hallgat, az ügyet pedig egy Reiner Fuellmich nevű német ügyvéd viszi. A szöveg szerint a kereset többek között az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) veszi célba a "hibás" PCR-tesztek és a "kísérleti" oltások miatt.

Az eredeti nürnbergi perek 1945-ben zajlottak, és a céljuk a náci Németország háborús bűnöseinek elítélése volt az olyan bűnökért, mint például a foglyokon végzett orvosi kísérletek.

A magyar bejegyzéshez hasonló félrevezető állítások már számos más nyelven is terjedni kezdtek, például: hollandul, franciául, spanyolul, portugálul, angolul, németül, valamint lengyelül . Ezeket a bejegyzéseket összesen több tízezer ember osztotta meg a közösségi médiába. De az AFP argentin és francia tényellenőrző csapatai arra jutottak 2021. decemberében, hogy az állítás hamis.

Egy Facebook-bejegyzés a hamis szöveggel, a képernyőmentés 2022. január 28-án készült.

Kicsoda Reiner Fuellmich?

Reiner Fuellmich a személyes weboldala szerint egy ügyvéd a németországi Göttingenben. Fuellmich 2020 októberében szerzett magának nyilvánosságot, amikor több millióan nézték meg egy hét alatt az internetre feltöltött videóját, amelyben azt állította, hogy leleplezte a "korona-átverést" és az "emberiség ellen elkövetett bűnöket". De a videóban elhangzott állítások közül sok hamis vagy eltúlzott volt,derül ki ebből a francia nyelvű AFP-tényellenőrzésből. Az ügyvéd 2021 júliusában egy új videóval állt elő, amelyben hasonló állításokat fogalmazott meg, ez videó is virális lett a közösségi médiában.

Ezek mellett Fuellmich 2020-ban bejelentette, hogy pert fog indítani a WHO és a német kormány vezető járványügyi tanácsadója, Christian Drosten ellen az "okozott károkért". Drosten nevéhez fűződik az a PCR-tesztelési protokoll, amelyet a világ számos laboratóriumában használnak a koronavírus kimutatására.

Azoknak, akik csatlakozni akarnak ehhez a "kollektív keresethez", legalább 800 eurót kell fizetniük Fuellmichnek és a csapatának a kezdeményezés honlapja szerint.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy bármelyik üggyel Fuellmich tényleg a bíróságig jutott volna, és maga az ügyvéd sem állított még ilyet a Telegram-csatornáján, ahol egyébként nagyon aktív.

2021 szeptemberében olyan hamis hírek is terjedni kezdtek, amelyek szerint a "német ügyészség vád alá helyezte" Christian Drostent Reiner Fuellmich munkásságának hála, amiért a német járványügyi szakember "meghamisította a PCR-tesztelési protokollt". De mind a 16 német tartomány ügyészsége cáfolta ezt az állítást az AFP kérdésére 2021 szeptemberében és októberében.

Nincs ilyen ügy Kanada Legfelsőbb Bírósága előtt

2021. december 13-án az AFP kérdésére Kanada Legfelsőbb Bíróságának egy szóvivője elmondta, hogy "minden a legfelsőbb bíróságra beadott ügy (függőben lévő vagy lezárt) megtalálható a bíróság honlapján.

"Tehát, ha a keresés [a weblapon] sikertelen, akkor biztos lehet benne, hogy ilyen ügyet nem terjesztettek a Legfelsőbb Bíróság elé, legalábbis eddig még nem" – mondta a szóvivő.

A cikk írásának idején, 2022. január 28-án a "Reiner Fuellmich", "WHO" és "emberiség ellenes bűncselekmények" szavakra nincs találat a legfelsőbb bíróság adatbázisában. Fuellmich neve külön sem ad ki találatot.

Kanada Legfelsőbb Bíróságának weboldala, a képernyőmentés 2022. január 28-án készült.

Az Ontariói Kerületi Főbíróság elutasított egy hasonló ügyet

Más nyelveken egyes Facebook-bejegyzések egy bizonyos pdf-dokumentumra hivatkoznak, amelyről azt állítják, hogy az a kanadai legfelsőbb bíróságra benyújtott kereset. De ahogyan az a dokumentum címéből is látszik, azt az Ontariói Kerületi Főbíróságra adták be, és nem Kanada Legfelsőbb Bíróságához.

A 2021. január 11-i keltezésű dokumentumban Reiner Fuellmich neve nem szerepel sem a sértettek sem az ügyvédek között. A dokumentum alperesként egyebek mellett az WHO-t, Ferenc pápát, II. Erzsébet királynőt, valamint Bill és Melinda Gates-t nevezi meg. Az irat azzal vádolja az alpereseket, hogy elősegítették a koronavírus megfékezésére hozott intézkedéseket, ami a szöveg szerint "emberiség elleni bűn"-nek számít.

A Facebookon terjedő pdf-fájlról készült képernyőmentés, a képernyőmentés 2021. december 29-én készült.

Viszont az érintett bíróság már 2021 májusában megerősítette az AFP kérdésére, hogy elutasították az ügyet 2021. februárban a polgári perekre vonatkozó 2.1-es szabály alapján, amely szerint: "A bíróság saját hatáskörében felfüggeszthet vagy elutasíthat kereseteket, ha azok egyértelműen frivolak, obstruktívak vagy más módon arra irányulnak, hogy visszaéljenek a bírósági eljárással."

Képernyőkép az Ontariói Fellebbviteli Bíróság által az AFP rendelkezésére bocsátott dokumentumokról, 2021. május 11.

Így az ügy nem kerülhetett Kanada Legfelsőbb Bírósága elé, amely csak olyan ügyeket tárgyal, amelyek "a tartományi és területi bíróságok legmagasabb fokán, valamint a Szövetségi Fellebbviteli Bíróságon vagy Kanada Hadi Fellebbviteli Bíróságán született döntések ellen irányulnak", írja a legfelsőbb bíróság weboldala.

Reiner Fuellmich maga is tagadja az állítást

2021. december 16-án Reiner Fuellmich maga is tagadta a Telegram-csatornáján, hogy a közösségi médiában terjedő állítás igaz lenne.

"Ismét hamis állítások terjednek, amelyek szerint dr. Reiner Fuellmich több ezer ügyvéd és orvosi szakember bevonásával megindította a Nürnberg 2.0-át Kanadában" – írta Fuellmich sajnálatát fejezve ki, amiért a "Nürnberg 2.0 megindítására jelenleg sajnos nincs lehetőség".

Fuellmich azonban arról is beszélt, hogy egy csapat ügyvéd azon dolgozik, hogy a "nyilvánosság ítéletet hozhasson", utóbbi egy egyfajta konferencia formájában fog megvalósulni, ahol az ügyvéd szerint bizonyítékokat gyűjtenek majd az "emberiesség elleni bűntettek"-re, amelyek szerinte a járványügyi intézkedések formájában valósultak meg, valamint meghallgatják "az oltások áldozatainak vallomásait". 2022. január 6-án egy Rumble-ra feltöltött interjúban Fuellmich azt mondta, hogy dolgozik egy, az oltásokkal kapcsolatos "nemzetközi büntetőperen" is.

A félrevezető Facebook-bejegyzés azt állítja, hogy a PCR-tesztek hibásak, az oltások pedig "genetikai kísérletek". A PCR-tesztek megbízhatóságát már számos szakértő és hatóság megerősítette az AFP-nek, például itt. Szakemberek azt is elmondták, hogy a koronavírus elleni oltások nem tekinthetők "genetikai kísérletnek", és az olyan hatóságok, mint az Európai Gyógyszerügynökség biztonságosnak tekintik őket.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK