Az mRNS-vakcinák valódi vakcinák, és nem tekinthetőek "génterápiának"

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 17 ezren osztottak meg egy videót a Facebookon, amelyben egy nyugalmazott magyar tudós különböző állításokat tesz az mRNS-vakcinákkal és a koronavírussal kapcsolatban. Többek között azt állítja, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, "GMO-koronavírus tüskefehérjéket" tartalmaznak, és hogy az oltások célja a Föld népességének csökkentése. Az AFP magyar tényellenőrző szolgálata megállapította, hogy ezek az állítások vagy teljesen hamisak, vagy megalapozatlanok. 

"A Covid–19-oltással kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az nem oltás, hanem csak kísérleti engedéllyel rendelkező, vészhelyzetben felhasználható génterápiás eljárás" – mondja Bardócz Zsuzsanna, nyugalmazott magyar tudós egy videóban, amelyet június 4-e óta több mint 17 ezren osztottak meg a Facebookon. 

Bardócz Zsuzsanna saját bevallása szerint vegyész, biokémikus, a táplálkozástudományok professzora, az MTA doktora, kutatási területe pedig a "GMO növények és mikrobák". 

Bardócz már a koronavírus-járvány kitörése előtt is felhívta magára a figyelmet, amikor 2019-ben a Professzorok a Hazáért Civil Társaság rendezvényének a vendége volt, ahol többek között a "chem trail" veszélyeiről beszélt, amely egy régi, már számtalanszor megcáfolt összeesküvés-elmélet. Emellett Bardócz az előadásában megalapozatlan állításokat tett a mobiltelefon-technológiákról és egyéb témákról is. A rendezvény fővédnöke Tarlós István fideszes politikus, akkori budapesti főpolgármester volt.  

Az előadás során Bardócz képeket vetített le a repülőgépek tesztelésre használt ballaszttartályokról, és azt állította, hogy azok veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak.

Jobbra egy képkocka Bardócz 2019-es előadásáról készült videóból, ahol a "chem trail"-ről beszélt. Jobbra egy kép a "Inside Boeing: Building the 777" című könyvből, amely elmagyarázza, hogyan használják a víztartályokat az élő rakomány szimulálására a tesztrepülések során. A képet az AFP szerkesztette 2021. június 08-án.

Hivatalos doktori oldala szerint (amely utoljára 2009-ben lett ellenőrizve) kutatási területe a "lektinek, antinutriensek, enzimgátlók, poliaminok, GMOk és bioaktív vegyületek hatása a bélrendszerre és a metabolizmusra". 

Két olyan anyagot is közleményként sorol fel a doktori oldalán, amelyek a Százak Tanácsa szervezet kiadásában jelentek meg. A Százak Tanácsa egy, a saját bevallásuk szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány (a Fidesz pártalapítványa) által támogatott szervezet.

Bardócz 2020 novemberében aláírta a Százak Tanácsa nyílt levelét, amelyben többek között megköszönik az orvosok és az egészségügyi dolgozók, valamint a politikai vezetők munkáját a járvány idején. Érdemes megjegyezni, hogy 2020 novemberében már nyilvánosak voltak a közös európai vakcina-stratégia részletei, így Bardócz aláírt egy nyilatkozatot, amelyben megköszönte a magyar politikai vezetők munkáját, például azt, hogy éppen azokat a vakcinákat rendelték meg, amelyekről most azt állítja, hogy veszélyesek. 

A Százak Tanácsának elnöksége egyébként 2021. április 25-én adott ki egy levelet, amelyben az oltásra buzdítottak. Bardócz a Tanács honlapjának jelenlegi állása szerint tagja a Tanácsnak. 

A jelenleg terjedő videóban Bardócz több félrevezető és megalapozatlan állítást tesz a Covid-oltásokkal kapcsolatban elsősorban az mRNS-technológiákat célozva meg. Azt állítja, hogy ez "egy emberiség elleni háború", és arra kéri az embereket, hogy "ne meneteljenek vakon, birka módon a vágóhídra”.

Az egyik bejegyzésről készül 2021. június 10-ei képernyőmentés

Az mRNS vakcinák is vakcinák

Bardócz a videóban azt állítja, hogy a Covid-19 elleni vakcinák nem tekinthetők vakcinának, kivéve a kínai vakcinát, mert szerinte csak a "elgyengített mikrobákat" tartalmazó vakcinák az igazi vakcinának, az összes többi Bardócz szerint "kísérleti génterápia". 

Először is meg kell jegyezni, hogy nem csak a Sinopharm-vakcina nem  mRNS-alapú, vannak az úgynevezett vírusvektoros vakcinák is, mint például az AstraZeneca vagy az orosz Szputnyik-V, amelyek szintén nem tartalmaznak elölt eredeti részecskéket – Bardócz szerint ez a feltétele annak, hogy a vakcina vakcina legyen –, de nem mRNS vakcinák. 

A magyar Semmelweis Orvostudományi Egyetem által a vakcinákról készített tájékoztatóban az áll, hogy a vakcinák célja a szervezet immunizálása a betegségekkel szemben. A dokumentum szerint a Bardócz által "valódi" vakcináknak beállított oltóanyagtípusok csak egyek a lehetséges oltások közül.

A WHO is kifejti, hogy különböző típusú vakcinák léteznek. " A különbség abban rejlik, hogy egy egész vírust vagy baktériumot használnak-e; csak a csírának azokat a részeit, amelyek kiváltják az immunrendszert; vagy csak a genetikai anyagot, amely az utasításokat adja bizonyos fehérjék előállításához, és nem a teljes vírust" – írja a WHO.

Egyébként ez nem egy új állítás, az AFP amerikai tényellenőrző szolgálat már megcáfolta, hogy az mRNS-oltások ne lennének oltások.

Az az állítás, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, "hamis", mert "az előállított fehérje pontosan ugyanaz, mint a legtöbb vakcinában" – mondta Jeffrey Cirillo, a texasi A&M Orvosi Főiskola immunológia professzora az AFP-nek egy 2021 márciusában küldött emailben.

Kifejtette, hogy az mRNS bevezetésével több fehérje keletkezik, és "ezért működnek ezek az mRNS-vakcinák olyan jól".

Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápia, Oltás és Vírusterápia Biodesign Központjának igazgatója egyetértett azzal, hogy az mRNS-vakcinák végül ugyanazt a célt érik el, mint a hagyományos vakcinák: "Az mRNS-vakcinák valóban valódi vakcinák, amelyek az injekció beadásának helyén termelik a tervezett antigént, a SARS-CoV-2 tüskefehérjét" – magyarázta el a szakember.

Bardócz a vakcinákat "kísérleti" és csak "sürgősségi felhasználásra" szánt eljárásoknak nevezi. Mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban létezik egy olyan mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy közegészségügyi vészhelyzetben gyorsított eljárással végezzék az engedélyezést, hogy felgyorsítsák a jóváhagyást és életeket mentsenek. Ezt az EU-ban feltételes forgalomba hozatali engedélynek, az USA-ban pedig sürgősségi felhasználási engedélynek nevezik. Az EU-nak van egy magyar nyelvű oldala is az eljárásról. 

Egy magyar orvos már tett hasonló állításokat a Covid-oltásokkal kapcsolatban, a folyamat részletes magyarázata az AFP Ténykérdés Pócs Alfréd hamis és félrevezető állításaival foglalkozó cikkében olvasható.

Az mRNS-vakcinákat nem tekintik "génterápiának", és nem változtatják meg az emberi DNS-t

Bardócz szerint az mRNS-vakcinákat "génterápiának" kellene nevezni. Az AFP amerikai tényellenőrző csoportjának kérdésére a szakértők ezt is cáfolták. Stephen Johnston, az Arizonai Egyetem Orvosi Innovációs Biodesign Központjának az igazgatója nem ért egyet azzal, hogy az mRNS-vakcinákra a "génterápia" kifejezést kéne használni.

"Normális esetben génterápiának azt tekintjük, amikor géneket juttatunk be egy genetikai hiba kijavítására" – mondta egy emailben. Az mRNS-vakcinák "a betegség megelőzésére, nem pedig a kezelésére szolgálnak".

Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápia, Oltások és Vírusterápiák Biodesign Központjának igazgatója szintén vitatta, hogy a vakcinák "génterápiának" minősülnének, mivel szerinte azok "nem változtatják meg a gazdasejtek DNS-ét, és nem tudják megváltoztatni a befogadó sejtjeink génjeit".

Az mRNS-vakcináknak "semmi közük a génterápiához vagy a GMO-k létrehozásához" – állítja honlapján a francia nemzeti egészségügyi és orvosi kutatóintézet (Inserm) is.

Az AFP már több olyan állítást is cáfolt, amelyek "génterápiának" nevezték az oltóanyagokat. Ezt a kifejezést arra használták egyesek, hogy hamisan azt állítsák, vagy sugallják, hogy az oltóanyag megváltoztatja az emberek génjeit és DNS-ét. 

Karikó Katalin, az mRNS-technológiák úttörője az RTL Klubnak 2021 májusában azt nyilatkozta, hogy azoknak, akik azt hiszik, hogy az mRNS-vakcinák módosítják a DNS-t, "nincs tudományos ismerete".

“Ha az összes RNS, ami a sejtmagjainkból kijön, az mind visszaépülne, akkor a kromoszómánk már több mérföld hosszan lenne. Tehát nem történik ilyesmi” – mondta Karikó.  

Az AFP már többször cáfolta azt a hamis állítást, hogy az mRNS-vakcinák megváltoztatnák az emberek DNS-ét, például itt. Az oltóanyag ugyan genetikai utasításokat küld a szervezetnek, de ezek gyorsan eltűnnek, és nem változtatják meg a DNS-ünket.

Az mRNS vakcinákban nincsenek tüskefehérjék

Bardócz azt állítja, hogy "az injekcióban a biofegyverként kifejlesztett GMO-koronavírus szintetikus tüskefehérjéje van”, holott a videó egy korábbi részében ő maga magyarázza el, hogy a tüskefehérjéket a sejtjeink állítják elő az mRNS-ben lévő információk alapján. 

A Semmelweis Egyetem készített egy tájékoztató videót, amely elmagyarázza a különböző vakcinák működését:

A videó elmagyarázza, hogy az mRNS-vakcinák mRNS-t tartalmazó lipid nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek aztán a sejteket tüskefehérjék termelésére utasítják, így tanítva meg a szervezetet, hogy védekezni tudjon az adott tüskefehérjével rendelkező vírus ellen.

Tehát Bardócz állítása, miszerint az mRNS-vakcináknál tüskefehérjék vannak az “injekcióban”, hamis, sőt ellentmond a videóban szereplő másik állításának, ahol az mRNS működéséről beszél. 

Az mRNS nem marad korlátlan ideig a szervezetben

"Azzal nyugtatnak minket, hogy az mRNS nagyon gyorsan elbomlik, így az oltás hatása néhány nap alatt megszűnik. De az injekcióban a biofegyverként kifejlesztett GMO-koronavírus szintetikus tüskefehérjéje van, amit a laboratóriumban úgy alakítottak ki, hogy ne bomolhasson le" – mondja Bardócz a videóban. 

Mint fentebb kifejtettük, úgy tűnik, Bardócz az "mRNS-t" és a tüskefehérjét felcserélve használja, annak ellenére, hogy ő maga is elismeri, hogy a tüskefehérjéket a sejtek termelik. 

Feltételezhető, hogy itt az mRNS-re gondolt, az az, amit szerinte úgy terveztek, hogy ne bomoljon le, különben az állításnak semmi értelme nem lenne, ráadásul korábban már mások is tettek olyan állításokat, hogy az mRNS korlátlan ideig a szervezetben marad. 

De ez hamis, ha egyszer az utasítások (mRNS) a sejtekben vannak, a sejtek felhasználják őket a fehérjedarab előállításához. Miután a fehérjedarab elkészült, a sejt lebontja az utasításokat és megszabadul tőlük, ahogyan az az amerikai CDC (járványügy) honlapján is olvasható. 

A vakcinából származó mRNS nem marad a szervezetben, hanem röviddel az oltás után lebomlik – magyarázza az Európai Gyógyszerügynökség is az mRNS-vakcinák működését. 

Az nem világos, hogy Bardócz mit ért az alatt, hogy a vakcina "biofegyverként kifejlesztett GMO-koronavírus", mert ezt nem részletezi a videóban. Azt is mondja, hogy az mRNS "biofegyver-gyárrá" változtatja a sejtjeinket. De mint fentebb kifejtettük, az mRNS-vakcinák nem tartalmaznak "genetikailag módosított" koronavírusokat, csak utasításokat, azaz mRNS-t, amelyek azt mondják a sejtjeinknek, hogy termeljenek egy, a víruséhoz hasonló, önmagában ártalmatlan tüskefehérjét – nem pedig azt, hogy termeljék a teljes vírust.

A koronavírus eredete még mindig nem tisztázott, és a világ számos szakértője és politikusa sürgeti a dolog átfogó kivizsgálását. Egyes elméletek szerint a koronavírus egy laboratóriumból szökött ki, sőt, egyesek szerint ember által előállított vírusról van szó, azonban ezeket az állításokat egyelőre nem támasztják alá bizonyítékok. 

Az állítás akkor sem állja meg a helyét, ha Bardócz valóban úgy értette, hogy a tüskefehérjék azok, amik a szervezetünkben maradnak, mert a valóságban a szervezetünk minden idegen fehérjét eltávolít. 

"A tüskefehérje idegen fehérje. Ez azt jelenti, hogy nem számít, hogy mi történik, a szervezet megtalálja és eltávolítja. Ezt nem lehet elkerülni – az idegen anyagokra mindig reagálunk és eltávolítjuk őket. [...] nem számít, hogy az oltás után van-e még tüskefehérje – az immunrendszer MINDIG el fogja távolítani, mert idegen anyag” – magyarázta Peter Murray, a német Max-Planck Biokémiai Intézet immunregulációs kutatócsoportjának vezetője az AFP-nek egy emailben 2021. június 10-én.

A vakcinákkal történő népességszabályozásról szóló elméletek évtizedes múltra tekintenek vissza, az mRNS vakcinák hosszú távú mellékhatásait pedig valószínűtlennek tartják

Bardócz több olyan egészségügyi problémát említ, amelyet az oltás lehetséges hosszú távú mellékhatásaként mutat be, forrásként amerikai és brit “adatbázisokat" idéz. Bár nem nevezi meg ezeket az adatbázisokat, valószínűleg két olyan adatbázisra utal, amelyek az oltás után fellépő káros egészségügyi hatásokat gyűjtik, az amerikai VAERS-re és a brit Yellow Card Systemre

Ezek az adatbázisok azonban nagyon világosan figyelmeztetnek arra, hogy az adatbázisba minden oltás után jelentett egészségkárosodást rögzítenek, anélkül, hogy az ok-okozati összefüggés bizonyított lenne. Az Egyesült Államokban a  VAERS-en alapuló félrevezető állításokat már cáfolta AFP helyi tényellenőrző csapata, csakúgy, mint az AFP új-zélandi és csendes-óceáni csapata a Yellow Card Systemmel kapcsolatos állításokat.

Bár igaz, hogy nem lehet biztosan tudni, hogy a jövőben lesznek-e váratlan mellékhatások, a tudósok azonban ezt egyelőre valószínűtlennek tartják. A hosszú távú káros hatások valószínűtlenek, mivel az mRNS nem marad meg hosszabb ideig, és nem épül be a kromoszómákba, magyarázza egy, az mRNS tévhitekkel foglalkozó publikáció.

Bár eddig még nem voltak engedélyezett mRNS-vakcinák, már közel egy évtizede folynak embereken végzett kísérletek az onkológiában, és több mint három éve fertőző betegségekkel ellen is tesztelik a módszert. Az mRNS-technológiákat egyébként már három évtizede kutatják, és hosszú út vezetett az első vakcina engedélyezéséig. 

Bardócz szerint a mellékhatásokat szándékosak, a cél pedig a népességcsökkentés, amit ő "a Sátán” által az “emberiség ellen vívott háborúnak" nevez. 

A hatóságok szorosan figyelemmel kísérnek és kivizsgálnak minden esetlegesen előforduló veszélyes mellékhatást, és a média széles körben foglalkozik az olyan esetekkel, mint például az AstraZeneca vakcinák esetében a vérrögök ritka lehetősége. Az összes Magyarországon használt vakcina lehetséges mellékhatásai elérhetőek magyar nyelven is az alkalmazási előírásokban: 

Sinopharm (kínai vakcina) 
Sputnik V (orosz vakcina)
Oxford-AstraZeneca (Vaxzevria)
PfizerBioNTech (Comirnaty)
Johnson & Johnson (Janssen)
Moderna

Bardócz az oltóanyagokkal történő népességszabályozásról szóló állítása valójában sokkal régebbi, mint a koronavírus, és egy félreértett Bill Gates-idézetre emlékeztet. Ahogy azt az AFP Ténykérdés már korábban feltárta, egyes, a vakcinákkal történő népességcsökkentésről szóló állítások egy 2010-ben tartott Bill Gates-beszéd félreértelmezéséből fakadnak, amelyben az üzletember a népességnövekedés csökkentéséről beszélt, nem pedig magának a népességnek a csökkentéséről.  

Magyarországon az oltási program a magyar kormány terve szerint folyik, amely mellett lényegében Bardócz is kiállt nyilvánosan, amikor aláírta az említett levelet, amelyben a magyar politikai vezetők munkáját dicsérte a világjárvány idején. 

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján Bardócz köztestületi tagként szerepel, az AFP ezért megkereste az Akadémiát, hogy mi az álláspontjuk Bardócz nézeteiről. 

Az MTA  június 10-én egy emailben a következő tájékoztatást adta: “Az MTA elítél és veszélyesnek tart minden oltásellenes tevékenységet, különösen egy olyan helyzetben, mint a mostani koronavírus-járvány. Eddig és ezután is azon dolgozunk, hogy az oltásokkal kapcsolatban hiteles és megbízható információk jussanak el az emberekhez. 

Erre szolgálnak például az orvosi osztály hírlevelei és az alábbi animáció is: link

Az MTA nem tud felelősséget vállalni 18000 köztestületi tagjának minden megnyilvánulásaiért. A konkrét esetben vizsgáljuk, hogy az Akadémia hogyan tud leginkább hozzájárulni az áltudományos nézetek által okozott társadalmi kár csökkentéséhez.”

COVID-19 VAKCÍNÁK