Bill Gates nem mondta azt, hogy a világ népességét vakcinákkal kéne csökkenteni, hogy megmeneküljön a bolygó

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 27 ezer Facebook-felhasználó osztott meg az elmúlt hónapban egy bejegyzést, amely azt állítja, Bill Gates azt mondta: „Az oltás a legjobb módszer a népesség csökkentésére”, és hogy mindenkinek egyet kell értenie egy „emberölési stratégiában”, valamint hogy 350 ezer embert kell naponta „megszüntetni”, hogy stabilizáljuk a népességet. Ezek az állítások, amelyek már több évesek, hamisak. Nincs róla feljegyzés, hogy Gates ezeket mondta volna, ezek az idézetek valójában egy 2010-ben tartott beszédének a félreértelmezéséből erednek, Gates akkor a népességnövekedés csökkentéséről beszélt, de nem magának a népességnek a csökkentéséről. 

Egy magyar felhasználó február 23-ai Facebook-bejegyzését már több mint 27 ezren osztották meg. A bejegyzés magyar nyelvű, de több ország felhasználói is megosztották Belgiumtól kezdve Bosznia-Herzegovináig, Norvégiág, sőt az Egyesült Államokig, utóbbinak feltehetően a Facebook automatikus fordítás funkciója az oka. A bejegyzést egy személyes Facebook-felhasználó (tehát nem egy oldal) írta, amelyet 1 226-an követnek (2021. március 23-án) és rendszeresen posztol a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tartalmakat. 

Bill Gates: «Az oltás a legjobb módszer a népesség csökkentésére». Nyíltan elismeri, hogy az oltások a népesség csökkentését szolgálják. Elmondása szerint naponta 350 000 embert kell «megszüntetni» a népesség stabilan tartása érdekében. Elmagyarázza, hogyan kell mindannyian egyetértenünk egy «emberölési stratégiában» annak érdekében, hogy megmentsük a bolygót széndioxid-kibocsátásunktól. Mindenki meg tudja győzni magáról, hogy valóban ezt mondta. (Youtube: Bill Gates EXPOSED! Vakcinákon keresztül akar népesség csökkentést)” – szól a bejegyzés.

Egy képernyőkép a bejegyzésről március 22-én.

A koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta sok félrevezető információ és összeesküvés-elmélet bukkant fel, amelyek Bill Gates-szel és a járványban játszott állítólagos szerepével foglalkoznak. Ilyen például az, hogy azt mondta 700 ezer ember fog meghalni vagy tartósan lebénulni a vakcina miatt (félrevezető), vagy talán a legismertebb, hogy “microchippet” akar rakni a vakcinákba (hamis).

Az említett állítás azonban, amely szerint a milliárdos azt mondta, hogy a vakcinákkal kell csökkenteni a népességet, még a koronavírus-járvány előttről származik. Számos azzal kapcsolatos állítást, hogy Bill Gates vakcinákkal akarja csökkenteni a világnépességet, vissza lehet vezetni Gates egy 2010-ben tartott beszédére. A Facebook-bejegyzésben említett videó szintén egy szerkesztett részlet ebből a beszédből.  

Gates a népességnövekedés csökkentéséről beszélt, nem magának a népességnek a csökkentéséről 

Egy 2010-es TED Talkban Bill Gates előadta a „jövőképét a világ energetikájának a jövőjéről”, valamint leírta, hogy szerinte „milyen technológiai «csodák» kellenek a bolygószintű katasztrófa elkerüléséhez.” A beszédben Gates amellett érvel, hogy 2050-ig nullára kell csökkenteni a globális szén-dioxid-kibocsátást. 

A beszédében Bill Gates úgy érvel, hogy a CO2-kibocsátás mennyisége négy faktorból ered: „az emberek száma, az egy ember által felhasznált szolgáltatások, az egyes szolgáltatásokra eső átlagos energia, és az egységnyi energiához szükséges CO2.” Az első faktorról Gates a következőt mondja: „Először vegyük a népességet. Ma a Földön 6,8 milliárd ember él. Ez 9 milliárd körül fog tetőzni. Ha igazán sikeresek lesznek az új oltásaink, az egészségügyi ellátásunk, a reproduktív egészségügyünk, akkor ezt talán 10-15 százalékkal tudjuk csökkenteni, de 1,3 körüli növekedést fogunk látni [azaz 1,3-szorosa lesz a népesség száma a mostani értéknek – a szerk.].”

Ezt a kijelentést később számos ember tévesen úgy értelmezte, hogy Gates a népesség csökkentésére szólított fel. Bill Gates azonban arról beszélt, hogy a népességnövekedést lehet 10-15 százalékkal csökkenteni, és világos, hogy nem magáról a népességről beszélt. A következő mondat nem is ad teret más értelmezésnek: „[...] de 1,3 körüli növekedést fogunk látni.” Ha a népesség 10-15 százalékkal történő csökkentéséről beszélt volna, akkor önellentmondás lenne utána növekedésről beszélnie, hiszen ha csökkentünk egy pozitív számot egy pozitív százalékkal, akkor nem kaphatunk utána egy magasabb számot. Az említett TED Talk teljes leirata elérhető magyar nyelven, és a videó is elérhető ugyanott magyar felirattal. 

A Google szerint annak sincs nyoma, hogy Bill Gates azt mondta volna, hogy az „az oltás a legjobb módszer a népesség csökkentésére”, és az említett TED Talk során sem mondott hasonlót. Ahogyan alább részletesen is ki van fejtve, Bill Gates célja az, hogy életeket mentsen a vakcinákkal, és azt reméli, hogy ennek a hosszú távú demográfiai hatása a népességnövekedés csökkenése lesz. Bill Gates és a felesége, Melinda Gates, a Gates Alapítvány társalapítója, ebben az oltási progragramjaikkal foglalkozó cikkben explicite is úgy nyilatkoztak, hogy életeket akarnak menteni a vakcinákkal.

Bill Gates úgy akarja csökkenteni a népességnövekedést a vakcinákkal, hogy csökkenti a halálozási rátákat, nem úgy, hogy embereket öl velük 

A Gates Alapítvány (Melinda és Bill Gates alapítványa) régóta támogat oltási kampányokat szerte a világban. De hogyan lehetséges csökkenteni a népességnövekedést „oltásokkal, egészségügyi ellátással, és reproduktív egészségüggyel”? A reproduktív egészségügy a WHO szerint „magába foglalja, hogy az emberek kielégítő és biztonságos szexuális életet élhessenek, és lehetőségük legyen a szaporodásra, és szabadságukban álljon eldönteni, hogy akarják-e az utóbbit, és ha igen, akkor mikor és milyen gyakran”. A reproduktív egészségügy foglalkozik többek között a családtervezéssel és a biztonságos fogamzásgátlási módszerekkel.

Amikor Bill Gates arról beszél, hogy egészségüggyel és vakcinákkal csökkenteni lehet a népességnövekedést, a milliárdos azt feltételezi, hogy összefüggés van a gyermekhalandóság és a születési ráták között. Bill Gates szerint a legtöbb szülő nem azért dönt úgy, hogy nyolc gyereke lesz, mivel nagy családot akar, hanem, mert tudják, hogy sok gyerekük meg fog halni. „Elég erősen az oltások felé fordultunk, amikor megértettük ezt” – mondta Gates 2011-ben a Forbesnak. Tehát amikor Gates azt mondja, hogy „sikeresek lesznek az új oltásaink, az egészségügyi ellátásunk, a reproduktív egészségügyünk, akkor ezt [a népességnövekedést] talán 10-15 százalékkal tudjuk csökkenteni”, akkor arra gondol, hogy a gyermekhalandósági ráták csökkentésével – a nézetei szerint – végül a születési ráták is csökkeni fognak. 

Nincs nyoma az interneten, hogy Gates 350 ezer napi halottról vagy egy “emberölési stratégiáról” beszélt volna

Nem világos, hogy mi a forrása annak az állításnak, hogy Bill Gates szerint 350 ezer embert kell naponta „megszüntetni”. Az említett TED Talkban, amelyre a Facebook-bejegyzés is hivatkozik, ez a szám nem kerül elő semmilyen összefüggésben. Az állításokat megfogalmazó  Facebook-bejegyzés szerzője egy 2016-os újságcikket linkel forrásnak, a cikkben szintén előkerül az említett 350 ezres szám. Az ExpressZeitung, az idézett lap, egy német nyelvű svájci újság. Egy, a svájci szélsőjobboldallal foglalkozó cikk az ExpressZeitungot  szélsőjobbhoz köthető lapként írja le, amely olyan állításokat terjeszt, amelyeket széles körben összeesküvés-elméleteknek tekintenek, mint például a „nagy népességcsere” elmélete. 

Az ExpressZeitung cikke alatt forrásként egy link szerepel, ami a Pravda TV nevű lap főoldalára vezet. A Pravda TV-t – a „rólunk” szekció információi alapján – Nikolas Pravda alapította, aki a saját bevallása szerint író, Csehszlovákiában született, majd a szüleivel Németországba költözött. A Pravda TV nem egy valódi tévé, inkább egy online blogra hasonlít, bár van Youtube-csatornája. Az oldalon számos olyan állítás van, amely megalapozatlannak tűnik és összeesküvés-elméletekhez kötődik. A cikkek olykor Pravda könyveire hivatkoznak, mint ez a cikk is, ami a Beatles és más zenekarok állítólagos sátánista és szabadkőműves hátteréről szól. 

A Pravda TV keresőjét használva számos találatot kapunk a „Bill Gates” szavakra. Az egyik egy 2016. február 18-ai cikk. Az ExpressZeitung cikkét 2016. február 25-én publikálták. A két cikk szövege és címe is azonos. A 350 ezer ember „megszüntetésére” vonatkozó állítás forrása a Pravda TV cikkében sincs feltüntetve.

A Pravda TV cikkének egy korábbi, 2016. február 20-ai változata azt mutatja, hogy korábban egy beágyazott videó is volt a cikkben. A videó már nem elérhető, de a címét még látni: „Bill Gates Admits Vaccines Are Used for Human Depopulation” (azaz: „Bill Gates bevallja, hogy a vakcinákat az emberi népesség csökkentésére használják”). Ha rákeres az ember erre a címre a Youtube-on, akkor az említett 2010-es TED Talkból kap részleteket. 

A „350 000 + Bill Gates” Google keresés csak egy cikket ad vissza a Gates Alapítvány honlapján, ahol az olvasható, hogy 1988-ban a poliovírus 125 országban volt jelen és évente 350 ezer embert bénított meg, többnyire fiatal gyerekeket. 

Becslések szerint 140 millió ember születik évente, azaz naponta nagyjából 380 ezer, és 55 millió hal meg. Lehetséges, hogy ezt a számot vették alapul, amikor a 350 ezres szám bekerült  a cikkbe. Arra nincs bizonyíték, hogy Bill Gates mondott volna ilyet, vagy bármilyen célszámot a napi halálozásokra, sőt, ahogy korábban elmagyaráztuk, ennek pont az ellenkezőjét tanácsolja. Egy 2018-as, a már említett ExpressZeitung/Pravda TV cikkel foglalkozó tényellenőrzésében a német CORRECTIV tényellenőrző csapat arra a következtetésre jutott, hogy a 350 ezres szám „légből kapott”. 

A „Bill Gates” és a “Menschentötungsstrategie” (ez a kifejezés szerepel „emberölési stratégiaiként” magyarul a Facebook-bejegyzésben, ez az, amiben állítólag Gates szerint mindenkinek egyet kéne értenie) kifejezésekre csak a Bill Gates-szel kapcsolatos összeesküvés-elméletekről szóló cikkek jönnek ki. A német kifejezés különféle angol fordításaival is ugyanez az eredmény. Annak, hogy Bill Gates valaha mondott volna bármi hasonlót, az interneten nincs nyoma. 

 
VAKCÍNÁK COVID-19