Frank-Walter Steinmeier német elnök felveszi a maszkját egy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, a WHO igazgatójával folytatott videokonferencia után. Berlin, 2021. február 22. (AFP / John Macdougall)

Ez a videó arról, hogy a német szövetségi elnök leveszi a maszkját egy nyilvános eseményen, félrevezető

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 1400 ember osztotta meg azt a videót, amit egy magyar Facebook-oldalra töltöttek fel, és amin Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök látható. A videóban Steinmeier egy egészségügyi létesítményben látható, ahogy egy mikrofonba beszél, majd leveszi a maszkját. A videóhoz fűzött szöveg azt állítja, hogy Steinmeier azt hitte, már nem veszi a kamera, amikor levette a maszkot. Ez nem igaz: a 2020 májusában készült videó teljes változata megmutatja, hogy Steinmeier tudta, hogy veszik. Az elnök kabinetirodája elmagyarázta, hogy Steinmeier tudatosan vette le a maszkot, hogy a nyilatkozatát jobban lehessen hallani.

Több mint 1400 ember osztott meg egy 2021. március 22-ei magyar Facebook-bejegyzést, amihez egy videó is van csatolva a német elnökről. A videón azt látni, hogy Frank-Walter Steinmeier meglátogat 2020 májusában egy ideiglenes ellátó központot Berlinben, amit koronavírusos betegnek hoztak létre (Corona-Behandlungszentrum Jafféstraße). A 26 másodperces videórészlet az orosz állami hátterű nemzetközi médiahálózat, az RT német kiadásának egyik videójából származik, amit Facebookra és a Youtube-ra is feltöltöttek. A felvételen Steinmeier látható más emberekkel. Steinmeier szól pár szót, majd leveszi a maszkját és odaadja valakinek. 

Csapó, maszkot le! Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke, a rettegés-propaganda egyik szekértolója ad a külsőségekre és a látszatra. Amikor nem tud arról, hogy még veszi egy kamera, elegáns lazasággal szabadul meg az arcmaszkjától, nyilván mert kényelmetlennek tartja annak viselését. A veszélyes hulladéknak minősülő textilt átadja valakinek, akin még kesztyű sincs - ami ez esetben talán indokolt lehetne. Nem feltételezzük, hogy egyiküknek sincs egyáltalán semmilyen veszélyérzete...” – olvasható a videóhoz fűzött szöveg. 

Steinmeier elnök korábban kritizálta azokat az embereket, akik nem akarnak maszkot viselni. „Én magam laikus vagyok az orvosi dolgokban. Mégis azt merészelem mondani, hogy a vírus elleni védekezés szempontjából a néha talán kényelmetlen és terhes szájmaszk inkább javasolásra méltó, mint az alufóliasapka” – mondta Steinmeier 2020 májusában. Az alufóliasapka az összeesküvés-elméletek híveire utal, a popkultúrában ugyanis sokszor alufóliasapkában ábrázolják őket. 

A Hihetetlen Magazin, amelynek a Facebook oldala a félrevezető bejegyzést közzétette (az érintett oldal URL-je a magazin címlapján is szerepel) egy magyar nyelvű nyomtatott magazin, amelyik olyan témákkal foglalkozik, mint az ufók, az állítólagos paranormális jelenségek, vagy éppen olyan történetekkel, összeesküvés-elméletekkel, amiket széles körben megalapozatlannak tartanak, és amik gyakran ellentmondanak a kortárs fősodorbeli tudomány nézeteinek. 

A bejegyzésről készült képernyőkép 2021. március 24-én.

Steinmeier tudta, hogy veszi a kamera, és nem véletlenül vette le a maszkot

Az orosz állami hátterű nemzetközi médiahálózat, az RT logója látható a Facebook-poszthoz csatolt videófelvételen. Ha rákeres az ember arra a Google-ön, hogy Steinmeier RT Krankenhaus besichtigt” (azaz: Steinmeier, RT, kórház, meglátogat), akkor megkapja az RT német kiadásának az oldalát a teljes felvétellel. A kivágott rész, amit a Facebook-bejegyzésben felhasználtak, az eredeti videóban 15:27 és 15:51 között található. A Facebook-bejegyzésből és az eredeti videóból vett képkockák világosan megmutatják, hogy a videóból még nagyjából 15 perc volt hátra ott, ahol a vágott változat szerint vége kéne hogy legyen.  

A Facebook-bejegyzésben található videó vége, a képernyőkép 2021. március 24-én készült. (bal). Ugyanez a képkocka az eredeti videóból az RT Youtube-csatornáján, a képernyőkép 2021. március 24-én készült. (jobb)

A teljes verzióban látható, hogy ezt követően egy álló mikrofont visznek oda, és az elnök még mintegy 10 percen át beszél. A beszéd alatt folyamatosan hallani a kamerák zárhangjait, és Steinmeier több kérdésre is válaszol. Nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy felveszik. 

Nem sokkal a 2020-as eseményt követően, amin a felvétel készült, egy hasonló, vágott változat kezdett terjedni a német közösségi médiában. Steinmeier alig tudja megvárni, hogy letéphesse a maszkot az arcáról, ahogy a kamera leállt” – írta a német szélsőjobboldali AfD párt egy bajor politikusa a Twitteren. Egy másik AfD-s politikus szintén megosztotta a vágott változatot azzal a megjegyzéssel, hogy Steinmeier csak pánikkeltésből hordja a maszkot. Mindkét videó alá bevágtak a végére egy dallamot, amit jellemzően a kínos, komikus jelenetekhez szoktak társítani. A tárgyalt Facebook-bejegyzés alá is egy hasonló dallamot vágtak be, de nem ugyanazt. 

Miután a vágott változat 2020-ban terjedni kezdett, a t-online német hírportál megkereste az elnök irodáját a videóval kapcsolatban. Az AFP kérdésére 2021. március 24-én az elnök szóvivője azt mondta, hogy továbbra is a 2020-ban adott nyilatkozatukat tekintik az ügyben mérvadónak. 

A maszk levétele tervszerű volt, hogy az elnököt jobban lehessen hallani az eseményt lezáró beszéde alatt, mondta el az elnök egyik szóvivője 2020-ban. Annál a résznél, ahol Steinmeieren már nincs maszk, a szóvivő szerint betartották a távolságtartási szabályokat. A beszéd után Steinmeier nem vette vissza a maszkot. A szóvivő szerint azért, mert az eseménynek vége volt, Steinmeier elhagyta a termet, és az autóhoz ment. 

Teljes mértékben meg tudom erősíteni az idézett t-online-cikket és az ahhoz fűzött válaszunkat”  – mondta a szövetségi elnök szóvivője 2021. március 24-én egy emailben az AFP-nek. 

Az arcmaszkokat a kommunális hulladék közé lehet dobni, de valóban fertőzőek lehetnek 

A Facebook-bejegyzés azt is állítja, hogy a használt maszkok veszélyes hulladéknak számítanak, és hogy indokolt lett volna kesztyűt viselnie annak, aki elvette Steinmeier maszkját. 2020. augusztus 20-án, egy helyi képviselő a témába vágó kérdésére, Baden-Württemberg tartomány környezetvédelemért, klímáért és energiapolitikáért felelős minisztere azt válaszolta, hogy normális esetben az arcmaszkok nem számítanak veszélyes hulladéknak, és a kommunális szemét közé lehet őket dobni. A kórházakban ennél lehetnek szigorúbb előírások, de a videó egy éppen felépült létesítményben készült, nem egy működő kórházban. 

Az igaz azonban, hogy a használt maszkokkal vigyázni kell, és hogy potenciálisan fertőzhetnek. Ezért a német gyógyszer és gyógyászati eszközökért felelős szövetségi intézet, a BfArM azt javasolja, hogy a használt maszokat a gumipántnál érdemes megfogni, és utána a higiéniai előírásoknak megfelelően kezet kell mosni.

COVID-19