People wait to receive a dose of the Pfizer-BioNTech vaccine against COVID-19 at the vaccination center set up at the University City Exhibition Center and Congress in Coyoacan, Mexico City on March 24, 2021. (Photo by CLAUDIO CRUZ / AFP) (AFP / Claudio Cruz)

Az “immun-menekülés” veszélye nem befolyásolja az oltási kampányok szükségességét

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Hasonlóan sok más európai országhoz Magyarországon is terjedni kezdtek állítások abból a nyílt levélből, amit egy Geert Vanden Bossche nevű belga tudós címzett a WHO-nak. A szöveg többféle prezentációban is kering a neten, de a főbb állítások ugyanazok: a jelenleg folyó oltási kampányok “epikus méretű katasztrófához” fognak vezetni, mivel fennáll a “immun-menekülés” veszélye, amit a koronavírus elleni oltások okoznak, ezért az oltási kampányokat azonnal le kell állítani. Az AFP által megkérdezett szakértők szerint, ha fenn is áll a vírus “menekülésének” a veszélye, azt a tömeges oltásokkal lehet elkerülni, és ez a veszély nem igazolja az oltási programok leállításának szükségességét. Ráadásul minden vírus mutálódik, de ettől nem feltétlenül lesznek fertőzőbbek vagy veszélyesebbek. 

Több mint 16 ezer Facebook-felhasználó osztotta meg azt a magyar nyelvű Facebook-bejegyzés, amelyben idézetek vannak Geert Vanden Bossche leveléből, valamint egy videó is csatolva van hozzá, amelyben szintén a levélről van szó. A videó egy hírműsorra emlékeztet, német nyelvű, de van hozzá magyar felirat. A videóban a műsorvezető röviden bemutatja Vanden Bossche-t és a levelét, majd idézetek következnek a levélből, valamint rövid bejátszások a Vanden Bossche-al készült interjúkból. A kivonatok hasonló sorrendben követik egymást, mint a Facebook-bejegyzés szövege. 

A videó készítője a zentralPlus nevű online műsor, amely a saját bevallása szerint az Epoch Times német kiadásával készül koprodukcióban. Az Epoch Times a New York Times leírása szerint egy “Falun kung hátterű újság, amely agresszív Facebook-stratégiát és jobboldali álhíreket használ, hogy egy Kína ellenes Trump-párti médiabirodalmat építsen fel”. Nem ez az első alkalom, hogy az Epoch Times egy német nyelvű, téves információkat tartalmazó anyaga Magyarországon is terjedni kezd. 

Egy másik Facebook-oldal szintén megosztotta az említett videót, igaz, egy szerkesztett változatot. A szerkesztett változat elé egy közel 1 perces bevezetőt is bevágtak. A bevezetőben oltásellenesnek tűnő ábrák, baljós zene, és két rövid bejátszás kapott helyet. A bejátszások kiragadott részletek Müller Cecília országos tisztifőorvos szokásos televíziós sajtótájékoztatójából. Az egyik bejátszásban Müller azt javasolja, hogy mindenki “betegedjen meg”, a másikban arról beszél, hogy már egy vakcina első adagja is “elősegítheti” egy súlyos betegség kialakulását. Mindkét eset nyelvbotlás volt, ahogyan azt a Koronavírus Sajtóközpont is megerősítette az AFP kérdésére egy emailben, 2021. március 29-én: “A videóban idézett két mondat mindössze nyelvbotlás volt”, írták.  A két részlet eredeti változata megtekinthető itt és itt

Az egyik bejegyzésről készült 2021. március 29-ei képernyőkép.

Geert Vanden Bossche

Az bejegyzésekben idézett szöveg forrása egy belga tudós, Geert Vanden Bossche, aki a Twitter-fiókján úgy mutatja be magát, mint “független oltási tanácsadó”, aki korábban éveken át gyógyszeripari cégeknél, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítványnál dolgozott. 

A kérdéses levélnek más országokban kétféle változata is terjed. Vanden Bossche a weboldalán azt írja, hogy a levelet az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és a “szakértőknek és hatóságoknak szerte a világban” küldi. Az egyik változatot, Vanden Bossche saját bevallása szerint, egy oltási csúcstalálkozón prezentálta Ohio-ban. Ebben a változatban az érvei összefoglalója olvasható. Egy másik levél, amelyben több a szakmai jellegű részlet, szintén terjed a neten, például a France Soir francia lap is megosztotta a Facebook-oldalán. 

Az említett szövegeket már számos nyelvre lefordították, angolul pedig már tényellenőrzésre is kerültek, például itt és itt. A Vanden Bossche-levél fő állításait az AFP francia nyelvű tényellenőrzői is megcáfolták, valamint a holland csapat is.  

Geert Vanden Bossche elmélete azon alapszik, hogy a jelenleg folyó oltási kampányok a világban potenciálisan veszélyesebbek lehetnek, mint  a vírus maga, mivel “adaptív immun-menekülést” okozhatnak, ami azt jelenti, hogy olyan variánsok fejlődnek ki, amelyek ellenállóbbak a vakcinákkal szemben, és így – Vanden Bossche szerint – veszélyesebbek is. 

Ha ennek van is elméleti esélye, akkor azt kiterjedt és gyors oltási kampányokkal lehet elkerülni, és ez a veszély nem igazolja az oltási kampányok leállításának a szükségességét, mondta el több szakértő is az AFP-nek. 

Az oltási kampányok teljes leállítása nem akadályozná meg az új variánsok feltűnését, amelyeknek a többsége az oltási kampányok előtt jelent meg. A valóságban pont az ellenkezője igaz, ha hagynánk a vírust szabadon tejedni, az megkönnyítené a vírus mutálódását, és a fertőzőbb (könnyebben átadható) és veszélyesebb variánsok kialakulását. 

A vírusok folyamatosan mutálódnak

Geert Vanden Bossche azt állítja, hogy a Sars-Cov-2 erősen hajlamos a mutálódásra. Ez félrevezető. Amikor egy vírus behatol egy sejtbe, másolatokat készít magáról, hogy terjedni tudjon. Minden egyes replikációval hibák jelenhetnek meg a vírus genetikai állományában. A vírus genetikai állománya folyamatos vátozásokon megy keresztül, anélkül, hogy ezek szükségszerűen jelentősek lennének.

Mindegyik vírus, főleg ha széles körben terjed, mutálódik és adaptálódik, hogy túlélje és elkerülje a rá leselkedő veszélyeket (gyógyszerek, antitestek, oltások). Az új variánsok felbukkanását a világ tudósai szorosan figyelemmel követik. Az AFP ebben a 2021 márciusi anyagában járta körül a témát. 

“Fontos kiemelni, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai állománya ugyan folyamatosan változik, de ez a változás viszonylag lassú folyamat más vírusok – például az influenzavírus – genetikai módosulásaihoz képest” – olvasható ebben a magyar tanulmányban

Más RNS-vírusoktól eltérően a koronavírusoknak van egy rendszerük a másoláskor fellépő hibák javítására, ez a jelentős mutációk esélyét jóval alacsonyabbá teszi, mint például a HIV esetében– mondta el  az AFP-nek Michel Moutschen a Liège-i Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó tanszékének vezetője, az immunpatológia professzora. 

“Meg kell érteni, hogy a proteintüskék [magyar szakirodalomban “glükoprotein-nyúlványok”] , amelyek átesnek ezeken a «menekülő» mutációkon, pont azok, amelyeket a vírus a sejtjeink megfertőzéséhez használ: az olyan mutációk száma, amelyek lehetővé teszik az immun-menekülést anélkül, hogy rontanák a vírus fertőzőképességét, így limitált. A vírus nem élhet minden fantázia adta lehetőséggel. Olyan mint egy jármű: a végtelenségig változtathatod a kerekek színét, de soha nem fogsz olyan járművet látni, amelynek szögletes kerekei vannak” – mondta a szakértő 2021. március 22-én. 

Az vírus menekülésének elméleti lehetősége a kiterjedt oltási kampányokkal kerülhető el

Az “adaptív immun-menekülés” a vírus azon képessége, hogy elkerülje az oltószer vagy az immunrendszer által kiváltott antitesteket, úgy, hogy a mutációk során növekszik az ellenállóképessége. 

Vanden Bossche szerint ezenkívül a koronavírussal szembeni oltás, a legnagyobb valószínűség szerint a vírus adaptív immun-menekülését fogja felerősíteni! Mivel egyik oltóanyag sem akadályozza meg a vírus-variánsok terjedését! Az oltóanyagok tehát se nem képesek kiirtani a vírust, se nem képesek a fertőzést megakadályozni! És mivel egyre több embert oltanak be korona ellen, így ezek a variánsok egyre gyakrabban jelennek meg és lesznek fertőzőbbek! És ezzel válik az egy ideig igen ártalmatlan vírus, egy kontrollálhatatlan szörnyeteggé! Hangsúlyozza a szakember!” olvasható az egyik bejegyzésben Vanden Bossche levelének az egyik fő állítása. 

Geert Vanden Bossche állítása szerint tehát a “globális katasztrófa” elkerüléséhez a koronavírus elleni védőoltási kampányok “azonnali leállítása” volna szükséges.

Az “immun-menekülés” kockázata már az E484K mutáció feltűnésekor említésre került, amely jelen van bizonyos Sars-Cov-2 variánsokban, és úgy tűnik, képes csökkenteni annak az esélyét, hogy az antitestek felfedezik a vírust, és semlegesíteni tudják azt, ahogyan azt a Public Health England tanulmányában is kifejtették.

Hogy ez a kockázat elkerülhető legyen, a kutatók szerint kiemelten fontos a gyors oltás. Geert Vanden Bossche-al ellentétben a kutatók nem javasolják az oltási kampányok leállítását, pont hogy a felgyorsításukra bíztatnak. 

“Ha egy nagyon kevés rovarirtót teszel egy hangyabolyra minden nap, akkor megölöd a hangyák egy kevés százalékát, és bizonyos hangyák rezisztensek lesznek a rovarirtóra. Közben, ha egy nagy adagot teszel oda egyszerre, akkor a mutánsoknak nem lesz esélye a túlélésre” – magyarázta el az AFP-nek Michel Moutschen immunpatológus professzor március 22-én. 

“Ezek darwini elvek, ha a vírus intenzív mértékben replikálódik egy nem hatékony immunválasz mellett, akkor többféle rezisztens mutáns fog feltűnni” – tette hozzá Moutschen, aki szerint vannak arra utaló jelek, hogy a vakcinák által kiváltott védettség átlagosan jobb, mint a fertőzés után kialakuló természetes védettség. “Az oltások pont ezért hatékony eszközök arra, hogy megakadályozzuk a vírus mutálódását” – mondta a szakértő. 

A Cellular & Molecular Immunology szaklap 2021 januári számában megjelent tanulmány szerint összefüggés figyelhető meg a Covid-19 tüneteinek súlyossága és a beteg szervezetében lévő antitestek száma között. Azok a betegek, akiknek enyhe tüneteik vannak, kevesebb semlegesítő antitestet termelnek, és így lehetővé válik a vírus menekülésének az esélye. “Az oltás pontosan ezt az kockázatot csökkenti azzal, hogy növeli a semlegesítő-képességet”  – mondta Michel Moutschen professzor. 

Nincs rá bizonyíték, hogy az oltások miatt tűntek fel a variánsok

Geert Vanden Bossche szerint a vakcinák miatt “hamarosan egy szuperfertőző vírussal állunk majd szemben, amely teljesen ellenáll a legértékesebb védelmi mechanizmusunknak: az emberi immunrendszernek”. 

Jelenleg nem lehetséges “a megfigyelésekre alapozva megállapítani, hogy az oltás miatt jelennek-e meg variánsok” – mondta el Pascal Crépey a francia EHESP epidemiológusa és biostatisztikusa az AFP-nek még egy korábbi tényellenőrzéssel kapcsolatban február 12-én. 

“Minden egyes fertőzéssel a vírus sokszorozódik és másolási hibák jönnek létre”, amelyek “olykor előnyére válnak a vírusnak” és “könnyebben tud terjedni”, magyarázta Crépey hasonlóan liège-i kollégájához. 

“Minél nagyobb a cirkuláció, annál több esélyt hagyunk a vírusnak arra, hogy megoldásokat találjon az olyan problémákra, mint az oltások vagy az immunitás” – mondta Crépey, aki szerint az ideális stratégia az, ha terjedés a lehető leglassabb, az oltás pedig olyan gyors, amennyire csak lehetséges, hogy a lehető legkevesebb ideje legyen a vírusnak rezisztenciát kialakítani a vakcinákkal szemben. 

A Flanders Vaccine nevű immunterápiával, valamint emberi és állati oltásokkal foglalkozó platform számos tudósa is osztja ezt a vélekedést, akik azt írták az AFP-nek adott válaszemailjükben, annak a kockázata, hogy a vakcinák miatt jönnek létre a variánsok, nem nagyobb, mint annak, ha szabadon hagynánk terjedni a vírust.

“Valószínű, hogy lennének mutációk vakcina nélkül is. Mindig van egy kockázat / haszon egyensúly, ha nem oltjuk be az embereket, a variánsok mindenképpen halálosabbak lesznek. És ha nem véded meg az embereket, akkor megvan az esélye, hogy egyszerűen meghalnak” – írták. 

A Sars-Cov-2 egyes változatai, például a brit vagy a dél-afrikai variáns, még az oltási kampányok előtt jelentek meg. 

Rusvai Miklós magyar víruskutató is úgy nyilatkozott a témáról február 28-án, hogy “minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek”.

A vakcináktól szerzett immunitás nem veszélyezteti a természetes immunitást

Geert Vanden Bossche azt is állítja, hogy a koronavírus elleni védőoltások miatt “nem csak a vakcinákon keresztül átadott védettségüket veszítik el az emberek, de az értékes, variáns-specifikus, veleszületett immunitásuk is oda lesz (mert a vakcinák általi antitestek kiszorítják a természetes antitesteket, amikor kötődnek a Covid-19-hez, még ha a variánsi iránti affinitásuk relatíve alacsony is”. 

“Ennek semmi értelme” – mondta Michel Moutschen professzor, aki megerősítette, hogy a “vakcináknak nincs hatása a természetes védettségre”. 

A vakcinák az immunrendszerre támaszkodnak, és kiegészítik a természetes védettséget a szerzett immunitással, ahogyan az a SOTE infovideójából is kiderül. 

Jelenleg világszerte  általános egyetértés van a tudósok között a vakcinák ajánlásával kapcsolatban. “Meg kell jegyezni, hogy nagyon széles egyetértés van a világ tudományos közössége körében a vakcinák azon képességéről, hogy megelőzzék a fertőző betegségeket, mint amilyen a Covid-19 is” – mondta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AFP-nek 2021. március 25-én. “A biztonságos és hatékony Covid-19 vakcinák megvédik az egyéneket a súlyos betegség kialakulásától, amelynek egyébként kórházi kezelés vagy halál lehetne a vége. Ez különösen fontos az egészségügyi alkalmazottak, és a sérülékeny személyek, mint az idősek vagy a krónikus betegek esetén” – mondta az EMA az AFP-nek. 

A vakcinák hatékonysága. Az első három oszlop a szezonális influenza különböző szezonjait jelöli (a 2019-20-as adatok becslés). A középső öt oszlop a Covid-19 vakcinákat mutatja (az AstaZeneca esetén módszertől függően eltérő adatok elérhetőek). A lila oszlop a rubeola, a rózsaszín pedig a járványos gyermekbénulás elleni vakcina hatékonyságát mutatja. Forrás: CDC, Moderna, Pfizer, orosz és kínai hatóságok. (AFP)

A világ számos országa jelenleg rohamtempóban oltja a lakosságot, hogy megelőzzék a vírust, amely már több mint 2,7 millió ember halálát okozta, amióta 2019 végén megjelent Kínában. Március 30-án már több mint 520 millió embert oltottak be a világon.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint március 30-án 645 733 volt a regisztrált fertőzöttek száma, 20 435 ember halt meg a Covid-19 következményeként, a beadott oltások száma pedig a délutáni órákban átlépte a 2 milliót. 

 
Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK