Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart Berlinben egy uniós csúcs után. 2021. március 25. (AFP / Michael Kappeler)

A németek nem ünnepelték tömegesen Merkelt, miután bejelentette a lemondását a CDU elnökségéről

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 16 ezer ember osztotta meg azt a február 3-ai Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy miután Angela Merkel lemondott a CDU vezetéséről a “polgárok többsége” az erkélyekre vonult, ahol “ ujjongtak, sikítottak a teljes 6 percig”, hogy így mutassák ki a hálájukat. A bejegyzésben több tárgyi tévedés is van, és részben egy 2018-as BBC cikk módosított változata, Merkel ugyanis valójában akkor mondott le a CDU vezetéséről. Merkel lemondását valóban több mint 6 percen át tartó álló ováció kísérte, de a párt jelenlévő képviselői részéről, 2018-ban, és nem magánszemélyek részéről nyilvános helyeken, vagy erkélyeken. Nincs nyoma, hogy lett volna kiterjedt ünneplés Németországban Merkel lemondása után.

“Tegnap Németország hosszú percekig tapsolt miniszterelnökének [sic], Angela Merkelnek...! [...] Tegnap Angela lemondott a pártelnöki posztról, és átadta a stafétát utódjának... ! Németországnak és a nemzetnek jól megy, ezért a németek reakciója hihetetlen volt... A polgárok többsége tegnap este kiment az erkélyre, és ujjongtak, sikítottak a teljes 6 percig...!” – olvasható egy 2021. február 3-ai magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet már több mint 16 ezren osztottak meg.  

A szövegnek több változata is létezik, van olyan, ami helyesen 2018-ra teszi Merkel lemondását a CDU éléről, de a többi részt megtartja. Van angol és francia változata is a posztnak, a magyar változat pedig, úgy tűnik, az idegen nyelvű változatok részleges fordítása, bár egyes elemeket kihagytak belőle. Mindegyik változat méltatja Merkelt mint olyan politikus, aki nem vált az évek alatt korrupttá, és hajlandó önként lemondani a hatalomról. 

Egyes variánsok kontrasztot állítanak a helyi politikával, a francia változat például az afrikai, bizonyos magyar variánsok pedig a magyar politikai élettel. “A Nagy EMBEREK így teszik a dolgukat ! De sajnálom, hogy nálunk nincsen belőlük” – írta egy magyar felhasználó az egyik bejegyzés alatt, és több más komment is arról szólt, hogy a magyar politikusoknak olyannak kéne lenniük, mint Merkelnek.

Az egyik bejegyzésről készült képernyőkép 2021. április 7-én.

Angela Merkel 2018-ban mondott le a CDU vezetéséről 

A bejegyzés legnépszerűbb változata azt állítja, hogy a lemondás “tegnap” történt, azaz 2021. február 2-án. Ez azonban egész biztosan nem igaz, mivel Angela Merkel 2018-ban mondott le a legnagyobb német kormánypárt, a CDU elnökségéről. Merkelt Annegret Kramp-Karrenbauer követte a CDU élén, aki 2020-ban lemondott. 2021. január 22-én választottak új CDU-elnököt, Armin Laschetet. A szöveg angol változata január 25-ei, az egyik magyar pedig február 3-án jelent meg.

Lehetséges, hogy a szöveg szerzője nem volt tisztában vele, hogy már nem Angela Merkel a CDU elnöke, és azt feltételezte, hogy Laschet őt váltotta a párt élén. A szöveg Németország miniszterelnökének nevezi Merkelt, Németországban azonban csak bizonyos tartományoknak van miniszterelnöke, de a szövetségi kormány élén a kancellár áll. A magyar változatban felváltva szerepel a kancellár és a miniszterelnök kifejezés. 

A tény, hogy Merkel 2018-ban lemondott a pártja vezetéséről, de közben kancellár maradt, lehetséges, hogy hozzátett a zavarhoz. A poszt azt állítja, hogy Merkel 18 év után távozott, ami igaz, 2000 és 2018 között volt a CDU elnöke. 2005-ben választották először kancellárnak, az utódját pedig a 2021-es német szövetségi választásokon jelölik majd ki. 

Nem volt kiterjedt ünneplés Merkel lemondása után 

A bejegyzés szerint a németek “többsége” kiment az erkélyekre, hogy örömsikolyokkal és tapssal fejezzék ki a háláját Angela Merkel felé. Merkel lemondása után 2018-ban tényleg több mint 6 percen át tapsoltak, ahogyan arról több nemzetközi médium, köztük a BBC is beszámolt, de a párt az eseményen résztvevő képviselői éljeneztek, nagyjából ezer ember, és nem a lakosság. A t-online beszámolója szerint az éljenzés közel 9 percig tartott. 

Nincs nyoma, hogy bármilyen országos nyilvános ünneplés lett volna Merkel lemondásához kapcsolódóan. Ha rákeres az ember németül és angolul, akkor a már említett 2018-as CDU-s eseményt kapja meg. Van egy Frankfurter Allgemeine Zeitung cikk 2001-ből, amely arról számol be, hogy 2001-ben – az akkor még friss pártelnök – Merkelt “6 perc 36 másodpercen” át ünnepelték a CDU képviselői. 

Nincs említés arról a német és az angol nyelvű hírekben a Google szerint, hogy emberek erkélyekről ünnepelték volna Merkelt bármikor. Utóbbi elem azokra az alkalmakra emlékeztet 2020-ból, amikor az emberek világszerte erkélyeken tapsoltak és ujjongtak, hogy kimutassák a hálájukat a koronavírusos betegek életéért küzdő egészségügyi dolgozók felé. 

A Merkel magánéletéről szóló idézet nem pontos

A bejegyzésben több állítólagos Merkel-idézet is van a politikus magánéletével kapcsolatban. Ezek közül egy idézet biztosan beazonosítható. A Facebook-bejegyzés szerint egy riporter megkérdezte Merkelt, hogy ki mossa a ruháit, ő vagy a férje, mire a politikus állítólag azt mondta:  "Én vasalok, a férjem a mosógépet kezeli, általában éjszaka mos mert akkor olcsóbb az áram [...] Reméltem, hogy innentől több kérdést kapok a kormányom sikereiről és kudarcairól. mint a magánéletemről."

Ez az idézet azonban pontatlan. 

Merkel valóban mondott valami hasonlót egy digitális csúcstalálkozón 2020-ban, amikor a riporter a mosógépéről kérdezte. A politikus azt mondta, jellemzően a férje kezeli a mosógépet. Ezen a ponton a riporter megjegyezte, hogy reméli legalább éjszaka mosnak, mire Merkel azt mondta, hogy vastagabb falak kellenének a zaj miatt. Merkel nem kérte számon a riportert, amiért az a magánéletéről kérdezte, a férjét ő maga hozta fel. 

Különböző német Google-keresések sem adnak ki semmit a másik két állítólagos idézettel kapcsolatban, az egyik Merkel öltözködéséről, a másik a háztartásáról szól. A német RTL televízió megjegyzi, hogy a kancellár ritkán beszél a magánéletéről. Egy 2017-es interjúban Merkel azt mondta, hogy a férje szokott neki segíteni, például bevásárol, valamint azt is elárulta, hogy szeret krumplilevest főzni. Egy másik, 2010-es interjú szerint Merkel és a férje részt vesznek a házimunka elvégzésében, de utalás van rá, hogy van kisegítő személyzetük is, ami ellentmond annak az idézetnek, miszerint “nincs házvezetőnője”.

A bejegyzés azt is állítja, hogy Merkel ugyanabban a házban él hivatalba lépése óta, ez valóban így van.