Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2021. december 8-án. ( POOL / AFP / Olivier Matthys)

Ursula von der Leyen nem beszélt arról, hogy eltörölné a Nürnbergi Kódexet

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százan osztottak már meg egy magyar Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy el kéne törölni az embereken végzett kísérletek etikai alapelveit magába foglaló Nürnbergi Kódexet, hogy így nyisson utat a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéhez. De a 2021. december 1-én tartott sajtótájékoztatón, ahol állítólag ezt a kijelentést tette, Von der Leyen meg sem említette a Nürnbergi Kódexet. A kódexnek egyébként sincs jogi kötelező ereje, és más, az EU-ban érvényben lévő bioetikai szerződések sem zárják ki a kötelező védőoltást, így azok eltörlésének eleve nem lenne értelme ebben az összefüggésben.

"Van der Leyen eltöröltetné a Nürnbergi Kódexet és kötelezővé tenné a covid injekciókat az egész EU területén" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 470 ember osztott meg 2021. december 7-e óta.

A félrevezető poszt a Post Millenial oldalt nevezi meg az állítások forrásaként. A félrevezető bejegyzésben hivatkozott cikk azonban nem állítja explicite, hogy Von der Leyen azt mondta volna, hogy a Nürnbergi Kódexet el kell törölni, csak olyan embereket idéznek, akik Von der Leyen 2021. december 1-jei sajtótájékoztatóján tett, az oltásokkal kapcsolatos megjegyzését így értelmezték.

Az Európai Bizottság elnöke tényleg részt vett egy sajtótájékoztatón december 1-én, ahol arról beszélt, hogy az oltások kérdése tagállami kompetencia, de a személyes véleménye az, hogy az oltási hajlandóság növeléséhez párbeszédre, vitára van szükség, és a kötelező védőoltás kérdése is felmerülhet ebben a vitában. A nyilatkozatban Von der Leyen a Nürnbergi Kódexet egyáltalán nem említette.

Az AFP által megkérdezett szakértők szerint egyébként a kötelező oltás egyébként sem ellentétes a Nürnbergi Kódexszel, és a dokumentumnak nincs jogi kötelező ereje.

Az egyik félrevezető Facebook-poszt. A képernyőmentés 2022. január 26-án készült.

Von der Leyen nem javasolta a Nürnbergi Kódex eltörlését

Az interneten terjedő megtévesztő bejegyzések szerint Von der Leyen egy 2021. december 1-én tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy el kell törölni a Nürnbergi Kódexet. A sajtótájékoztatón a riporterek a járvány fellángolásáról és az omikron variánsról kérdezték az EB-elnököt, a teljes beszélgetés itt meghallgatható magyarul.

Von der Leyen a sajtótájékoztatón (a videón nagyjából 12:49-nél) azt mondta, hogy nem kompetenciája a tagállamok számára javaslatot tenni, hogy milyen módon védekezzenek a járvány ellen, ugyanis az oltás az uniós országok saját hatáskörébe tartozik. A nyilatkozatban Von der Leyen a saját véleményét mondta el a kérdéssel kapcsolatban, valamint azt, hogy szerinte párbeszédre van szükség, és ennek a párbeszédnek a része lehet a kötelező oltás kérdése is.

Von der Leyen a következőt mondta: "Két vagy három éve még nem gondoltam volna, hogy itt ez a szörnyű járvány, hogy van egy életmentő oltásunk, de nem mindenhol alkalmazzák őket megfelelő mértékben, és ennek komoly egészségügyi ára van. Az európai lakosság harmada nincs beoltva, ez 150 millió ember, ez jó sok. Nem lehet minden egyes embert beoltani [...] de a nagy többséget igen."

És ezzel kapcsolatban tette az EB-elnök a következő személyes megjegyzést: "Érthetőnek tartom és helyénvalónak tartom, hogy legyen párbeszéd arról, hogy hogyan tudjuk bátorítani az embereket és esetlegesen gondolhatunk a kötelező oltásra is. Ezt még meg kell vitatni, ez közös megközelítést igényel, de szerintem ezt a témát mindenképpen meg kell tárgyalni."

A Nürnbergi Kódexről a sajtótájékoztatón Von der Leyen egyáltalán nem tesz említést.

Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság egyik szóvivője 2021. december 6-án az AFP kérdésére elmondta, hogy Von der Leyen a sajtótájékoztatón "a személyes véleményét mondta el" a kötelező oltással kapcsolatban. De Keersmaecker hangsúlyozta, hogy Von der Leyen a Nürnbergi Kódexről "egyáltalán nem beszélt", és azt is elmondta, hogy nem tud olyan esetről, amikor a kódex előkerült volna az oltási politikával összefüggésben.

A kötelező oltás tényleg szembe menne a Nürnbergi Kódexszel?

A Nürnbergi Kódex egy 10 pontból álló kutatásetikai kódex, a második világháború után zajló nürnbergi perek egyikében, az "orvosok perében" (hivatalos nevén: Egyesült Államok kontra Karl Brandt) született, két orvosszakértő javaslatára – mondta el 2022. január 25-én az AFP kérdésére dr. Zeller Judit a TASZ magánszféraprojekt helyettes társvezetője, a bioetika szakértője.

Zeller elmondta, hogy a Nürnbergi Kódexnek nincs jogi kötőereje, és időközben részletesebb árnyaltabb etikai elvek és kódexek vették át a helyét, mint például a Helsinki Nyilatkozat, igaz jogi kötelező erővel utóbbi sem bír.

Vannak ugyan kötelező érvényű nemzetközi egyezmények a biológia és az orvostudomány etikus alkalmazásáról, mint például az Oviedói Egyezmény, amely minden uniós országban érvényes, de a kötelező oltásokat ezek sem zárják ki.

"Azt azonban fontos tudni, hogy ezeknek a szabályoknak a tiszteletben tartása mellett is bevezethető a kötelező oltás. Vagyis semmit nem kell eltörölni ahhoz, hogy bevezethető legyen a kötelező oltás. Jelenleg is vannak kötelező oltások (életkor szerint kötelezők), és ezekről több nemzeti felsőbíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy nem ellentétesek az emberi jogokkal, nem korlátozzák aránytalanul azokat " – mondta a szakértő visszautalva arra az esetre, amikor sikertelenül perelték a cseh államot az életkorhoz kötött kötelező oltások ellenzői azzal az indokkal, hogy az ellentétes az Oviedói Egyezménnyel.

Az AFP kanadai tényellenőrző csapata már 2020-ban cáfolta, hogy az oltások összeegyeztethetetlenek lennének a nürnbergi alapelvekkel. “A nürnbergi kódex az embereken végzett kísérletekről szól, nem az oltásról” – mondta akkor dr. Jonathan D. Moreno, a Pennsylvaniai Egyetem bioetika professzora. “Az oltás teljes mértékben összeegyeztethető a nürnbergi kódexszel.”

Egyes bejegyzések azt is állítják, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen, a Pfizer német leányvállalatának igazgatója. Valójában Heiko von der Leyen az Orgenesis amerikai genetikai kutatócég orvosi igazgatója, a Pfizer német leányvállalatát Peter Albiez vezeti.

Európában elsőként Ausztriában tették kötelezővé a koronavírus elleni oltást, amellyel kapcsolatban itt cáfolt meg hamis állításokat az AFP Ténykérdés. Magyarországon jelenleg is vannak kötelező oltások, az ezekkel kapcsolatos félrevezető kijelentésekről pedig itt írtunk.

COVID-19 VAKCÍNÁK