Hamisak a hírek az oltatlanok elfogására "embervadászok"-at toborzó osztrák városról

  • Ez a cikk több mint egy éves.
  • Megjelent: 2022. január 25., 17:24
  • Frissítve 2022. január 25., 17:42
  • 4 perces olvasmány
  • Szerző: Ede ZABORSZKY, AFP Magyarország
Több mint ezer Facebook-felhasználó osztott már meg újságcikkeket, amik azt állítják, hogy az ausztriai Linz városa "embervadászok"-at toboroz, hogy felkutassák és elfogják azokat, akik az országban bevezetett kötelező oltás ellenére nem hajlandóak beoltatni magukat. Ez az állítás azonban hamis. A linzi magisztrátus tényleg keres embereket, hogy segítsenek a kötelező oltással kapcsolatos adminisztrációban, de ez tisztán adminisztratív munkát jelent, nem pedig fizikai kontaktust az érintettekkel, mondta el egy linzi tisztségviselő az AFP-nek.

"Egy ausztriai város olyan alkalmazottakat keres, akiknek embervadászként az lesz a feladatuk, hogy elkapják, szükség esetén begyűjtsék, valamint megbüntessék azokat, akik nem hajlandók beoltatni magukat" – olvasható egy, az Erdely.ma híroldalon megjelent cikkben, amelyet már több mint 1200 alkalommal osztottak meg a Facebookon 2021. december 22-e óta, például itt.

A cikkben egy felirat nélküli kép szerepel, a képen egy rendőr éppen leteper egy férfit. Ugyanezt a szöveget és képet használták egy másik magyar oldal cikkéhez is.

Image
A félrevezető cikk. A képernyőmentés 2022. január 24-én készült.

A történet forrása

Mindkét magyar cikk az RT.com angol nyelvű cikkét jelöli meg a történet forrásaként.

Az orosz állami hátterű RT cikkének a címe szintén félrevezető: "Egy város embervadászokat toboroz, hogy üldözzék és büntessék az oltatlanokat". Az RT is ugyanazt a képet használja, mint a magyar cikkek, igaz az RT-cikkben a teljes képleírás szerepel, miszerint a képen azt látni, ahogy a rendőrök letartóztatnak egy tüntetőt egy 2021. december 11-én tartott bécsi tüntetésen.

Az RT cikkének címe hamisan azt állítja, hogy Linz városa "embervadászokat" keres, de magában a cikk szövegében csak annyit írnak, hogy a leendő alkalmazottak feladata a "bírságok végrehajtása azok esetében, akik nem hajlandóak felvenni a koronavírus-oltást", valamint hogy "a jelöltek bírságokat állítanak ki, kérvényeket dolgoznak fel és intézkedéseket hajtanak végre", arra nem tér ki a cikk, hogy az utóbbi mit jelent.

A Magyar Jelen és az Erdely.ma cikkeibe azonban olyan részeket is beleírtak, amik az RT-riportban nem szerepelnek, például, hogy a jelöltek feladata az oltatlanok "elkapása", "begyűjtése" és "megbüntetése" lesz, valamint hogy az alkalmazottak adott esetben "kényszerintézkedéseket" alkalmazhatnak.

De ezek az írások elferdítették a valódi állásajánlatot, derítette ki az AFP. Linz városa tényleg keres embereket, hogy segítsenek az országban hamarosan életbe lépő kötelező oltással járó adminisztrációban, de ennek a munkának nem része emberek "begyűjtése" vagy "elkapása", vagy bármilyen testi kényszer alkalmazása, erősítette meg a linzi magisztrátus az AFP-nek. Azok, akik nem fizetik be a bírságot, bírósági eljárás elé néznek, de az osztrák kormány tájékoztatása szerint börtönbe akkor sem kerülnek.

A linzi magisztrátus adminisztratív munkára keres embereket, nem "embervadászat"-ra

Az AFP egy egyszerű kulcsszavas Google-kereséssel megtalálta az eredeti állásajánlatot, amelyet a linzi magisztrátus adó és járulékügyi részlege töltött fel.

Az állásajánlat szerint a város olyan embereket keres, akik segítenek majd az Ausztriában hamarosan bevezetésre kerülő kötelező oltással kapcsolatos adminisztrációban. A leendő alkalmazottaknak a következő feladatköröket kell ellátniuk:

  • "Büntetések kiállítása a Covid-19 elleni kötelező oltásról szóló szövetségi törvény alapján"
  • "A bírságok elleni fellebbezések feldolgozása, és végzések kiállítása"
  • "Adminisztratív feladatok"
  • "Végrehajtás szervezése (abban az esetben, ha a büntetés nem kerül befizetésre)"

Az osztrák parlament (Nationalrat) 2022. január 20-án megszavazta a koronavírus elleni oltások kötelezővé tételét a felnőttek számára. Az új törvény szerint egy kezdeti "bevezető fázis" után azok, akik nem hajlandóak felvenni az oltást, akár 3600 euró (nagyjából 1,3 millió forint) büntetésre is számíthatnak március közepétől kezdve.

A kötelező oltás három fázisban kerül bevezetésre: március 15-ig egy bevezető fázis van érvényben, hogy legyen ideje beoltatni magukat azoknak, akik hajlandóak erre.

Március 15-e után egészen egy még ki nem jelölt "oltási határnapig" büntetésre számíthatnak, akikről – például egy közúti ellenőrzés során – kiderül, hogy nem rendelkeznek érvényes oltási dokumentumokkal.

A határnap után az oltatlanokat automatikusan értesítik a lakcímregiszter és az oltási adatok alapján. Azok a 18 év felettiek, akik nem hajlandóak felvenni az oltást, és nem rendelkeznek érvényes felmentéssel, büntetésre számíthatnak. A harmadik fázis bevezetéséről egy bizottság fog dönteni az oltási ráták alakulása alapján.

A büntetések adminisztrációját a helyi közigazgatási szervek végzik majd, de Linz Tartományi Főváros Önkormányzatának szóvivője, Christoph Weissenböck 2022. január 21-én elmondta az AFP-nek, hogy a magisztrátus alkalmazottai nem vesznek részt a be nem fizetett bírságok behajtásában, az az igazságügyi rendszer hatáskörébe tartozik.

"A leendő alkalmazottak kizárólag az adminisztráción dolgoznak majd, és nem végeznek személyes 'látogatásokat'. Amennyiben a büntetés befizetése elmarad – ahogyan más adminisztratív bírságok esetében is – a végrehajtás a bírósági végrehajtók feladata. A linzi magisztrátus leendő munkatársai ebben a folyamatban már nem fognak részt venni. Bármilyen szükséges kényszerítést pedig csak a rendőrség végezhet" – nyilatkozta Weissenböck.

Tehát ellenben azzal, amit a cikkek tévesen állítanak, a linzi magisztrátus alkalmazottai nem fognak oltatlanokat begyűjteni, elfogni vagy kényszeríteni.

Az oltatlanok bírságra számíthatnak, börtönre nem

Ezek mellett Karoline Edtstadler, az osztrák kancellári hivatal uniós és alkotmányos ügyekért felelős szövetségi minisztere azt is elmondta, hogy az oltatlanok esetében a bírságot nem lehet kiváltani börtönbüntetéssel és nem kap szabadságvesztést, aki nem fizeti be azt – nem úgy, mint más elmaradt büntetések esetében.

"A harmadik fázisban automatizálva lesznek a büntetések. Egy embert legfeljebb négy alkalommal lehet megbüntetni, ha nem tesz eleget a kötelező oltásnak. A cél nem az, hogy büntessük az embereket, hanem hogy rávegyük őket, hogy oltassák be magukat" – mondta Edtstadler.

Az AFP korábban már cáfolt olyan hamis állításokat, amelyek megpróbálták eltúlozni az oltatlanokat érő korlátozásokat, például ebben és ebben a cikkben.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk