Pilóták egy Boeing 737 MAX repülőgép pilótafülkéjében, amint a felszállás előtt az aszfalton várakozik a Guarulhos nemzetközi repülőtéren, Sao Paulo közelében 2020. december 9-én. ( AFP / NELSON ALMEIDA)

Ez a gyászrovat egy amerikai magazinból nem bizonyítja, hogy az oltások óta több pilóta halt volna meg az Egyesült Államokban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százan osztottak meg olyan magyar közösségi média bejegyzéseket, amelyek azt állítják, hogy ugrásszerűen megnőtt az amerikai pilóták között a halálozások száma 2021-ben. A bejegyzések egy amerikai légi közlekedési szakszervezet, az ALPA magazinjára hivatkoznak forrásként, és a koronavírus elleni oltásokhoz kötik a haláleseteket. De az ALPA azt nyilatkozta, hogy valójában a Covid-oltások elérhetővé válása előtti években több halálesetről számoltak be, mint utána. Az Egyesült Államok légi közlekedési hatósága szerint alaposan elemezték az oltások biztonsági adatait, és utána döntöttek úgy, hogy a pilóták is megkaphatják azokat.

"Az Air Line Pilot magazin október-novemberi számának halálozási rovata. 2019-ben 1 pilóta, 2020-ban 6, 2021-ben 111 hunyt el. Nyilván nincs összefüggésben az oltásokkal, csak egyszerre öregedtek ki" – írja ironikusan egy Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 270 ember osztott meg 2021 december 9-e óta. A bejegyzéshez egy fényképet csatoltak egy amerikai légi közlekedési magazin gyászjelentés rovatából az elhunyt pilóták nevével.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőkép 2022. január 21-én készült.

Több másik Facebook-bejegyzésben is megosztották ezt a fotót a félrevezető állítással, például ebben, és néhány hozzászóló az oltások állítólagos halálos hatásáról írt a bejegyzés alatt.

"Az emberek túlnyomó többsége – oltáspártiak – akkor sem hajlandó felismerni azt a mára már teljesen nyilvánvaló tényt, hogy globális szinten szándékos népirtás zajlik" – írta például valaki.

Ez a gyászrovat nem bizonyítja, hogy több pilóta halt volna meg

Bár a magazinban szereplő listához csak az előfizetők férhetnek hozzá, az egyik oldalról készült fotó azzal a félrevezető állítással kezdett terjedni az interneten, hogy az egy aggasztó trendre mutat rá a pilóták közötti halálozásokban. De valójában ezen az oldalon nem csak az aktív, de a már visszavonult pilóták haláláról is megemlékeznek, olyanokéról is, akik olyan légitársaságoknál dolgoztak, amik azóta már megszűntek, mint például a TWA vagy Pan Am.

2021. december 23-án készült képernyőfotó egy Instagramon megosztott képről.

A félrevezető állítás angol nyelvű cikkekben is feltűnik, például itt. A kép és az állítás azután kezdtek el terjedni, hogy több légitársaság is kötelezővé tette az oltást az alkalmazottainak. A lépés egyfelől jogi vitákat szült, másfelől pedig szárnyra kapott az a hamis hír, hogy az oltások ellen tüntető pilóták miatt töröltek járatokat.

De az újságot kiadó Air Line Pilots Association (ALPA) – amelyik több tízezer pilóta és több tucat légitársaság képviseletét látja el – azt mondta, hogy a növekvő halálozásokról szóló szóbeszédek hamisak.

"A hozzátartozóktól származó megerősített információk alapján 2019-ben és 2020-ban is több pilóta haláláról számoltunk be, mint 2021-ben" – írta a szervezet egy Twitter-bejegyzésben 2021. december 9-én.

"A magazinunkban a családtagok információi alapján írunk az elhunytakról. Az egy kiadásban szereplő halálesetek nem adnak teljes képet az érintett év összes halálozásáról" – írta az ALPA. A szervezet egyébként támogatta, hogy a pilóták is megkaphassák a koronavírus elleni oltást.

Az amerikai szövetségi légi közlekedési felügyelet, az FAA azt írja, hogy a koronavírus elleni oltások "biztonságosságával kapcsolatban elérhető adatok alapos vizsgálata után" engedélyezték azokat a pilóták számára.

"Az FFA által kibocsátott egészségügyi engedélyekkel rendelkező légi közlekedési dolgozók felvehetik a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson koronavírus elleni oltásokat, de minden egyes adag felvétele után 48 órán át tilos repülni vagy a légi közlekedés biztonságát érintő feladatot ellátni" – írta az FAA.

Az FAA és az amerikai járványügy, a CDC a közzététel időpontjáig nem válaszoltak a pilóták haláleseteivel kapcsolatos megkeresésekre.

Ugyanezt az állítást az AFP már angol, szlovák és cseh nyelven is cáfolta.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19