Ez a felvétel régi és nincs köze Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójához

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar felhasználó osztott meg egy videót 2022. február 24-én, az Ukrajna elleni orosz támadás reggelén. A videón katonai gépeket látni, és egy légvédelmi szirénát hallani a háttérben. A posztok és hozzászólások azt sugallják, hogy a felvétel a konfliktussal kapcsolatos. De ez nem igaz. A videó már legalább 2020 óta elérhető online, és a jelek szerint a moszkvai éves katonai parádé próbáján készült.

"Hát mégis elkezdődött.. az ilyen felvételeket eddig csak hadgyakorlatok alkalmával láthattuk, ma hajnaltól viszont ilyenekkel lesz tele a közösségi média. A fél világ, beleértve magamat is, azt hitte blöff. Nem, nem blöff volt" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit a megjelenése utána néhány órában már több mint százezren néztek meg, és több mint négyezren megosztottak. A videót 2022. február 24-án reggel töltötték fel, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök légi és földi támadást indított Ukrajna ellen több hónapnyi fokozódó feszültséget követően.

Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval, a képernyőmentés 2022. február 24-én készült.

A videón azt látni, hogy repülőgépek kötelékben repülnek egy város fölött, és légvédelmi sziréna szól a háttérben. Sok felhasználó, aki hozzászólt vagy megosztotta a bejegyzést, azt feltételezte, hogy a felvétel a 2022-es orosz-ukrán katonai konfliktussal kapcsolatos.

"Gyorsan foglalják be Ukrajnát, és akkor végre nyugalom és csend lesz. Kárpátalja meg hátha visszakerülne. Máskor nem színészt választanak elnöknek!" – írta például valaki.

Egy másik Facebook-felhasználó a "Megszólaltak a légvédelmi riadót jelző szirénák Ukrajnában" címmel osztotta meg a videót.

De ez a felvétel már régi és nincs köze a jelen konfliktushoz. Az AFP ugyanezeket a képeket egy olyan videóban is megtalálta, amit 2020-ban töltöttek fel a Youtube-ra. A jelek szerint a felvétel a második világháború lezárását ünneplő, éves moszkvai "Győzelem Napi" katonai parádé próbáját mutatja.

A Yandexen fordított képkereséssel sikerült megtalálni egy hosszabb változatot, amit 2020. május 4-én töltöttek fel a Youtube-ra. A videó címe: "Parádé próba. 2020.05.04. Légi rész. Repülők Tusinó felett."

Tusinó korábban önálló település volt, most Moszkva része, a város észak-nyugati részén található.

A Facebookon terjedő videó a hosszabb, vágatlan Youtube-os felvétel egy szerkesztett változata. Összehasonlítva a fenti videót a közösségi médiában terjedővel látható, hogy ugyanarról a felvételről van szó, csak a facebookos verziót másképp vágták meg. A vízjel arra utal, hogy a Facebook-videó a TikTok-ról származik.

A Facebookon megosztott félrevezető videó (balra) és a Youtube-ra 2020-ban feltöltött videó (jobbra). A képernyőképek 2022.02.24-én készültek.

Egy másik 2020. május 4-i videóban ugyanezekkel a felvételekkel, egyes gépeket is megneveznek, mint a TU-95, TU-160 és a TU-22. Ha megnézi az ember a RIA Novoszti orosz állami hírügynökség képgalériáját a légi parádé próbájáról, amit ugyanazon a napon publikáltak, mint a Youtube videót (2020. május 4-én), a képeken ugyanazokat a gépeket látni ugyanabban a formációban.

Képek a RIA Novoszti fotógalériájából (balra) és képkockák a félrevezető videó hosszú változatából (jobbra). Az AFP montázsa, a képernyőképek 2022. február 24-én készültek.

A felvétel számos nyelven terjedni kezdett a támadás napján félrevezető kontextusban az egész világban a kínaitól a burmaiig.

Az Oroszország és Ukrajna közötti katonai és diplomáciai feszültségek kiélesedését az elmúlt hetekben online dezinformációs hullám is kísérte. A hamis vagy félrevezető kontextusban bemutatott régi fényképek és videók újrahasznosítása az ilyen félretájékoztatás egyik gyakori formája.

Tűzoltók oltanak egy épületet a kelet-ukrajnai Csuguiv városát ért bombatámadások után 2022. február 24-én. ( AFP / )
Ukrán-orosz konfliktus