Ezt az elektromos autót hordozható akkumulátorral töltik, és nem benzines áramfejlesztővel

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több mint ezer magyar felhasználó osztott meg egy képet Facebookon, amin állítólag azt látni, ahogy egy dízelautóval vontatott benzines áramfejlesztővel töltenek egy elektromos autót. De ez félrevezető: a mobil töltőállomást üzemeltető osztrák ÖAMTC autóklub elmondta az AFP-nek, hogy bár tényleg dízelautókat használnak az autómentéshez, a képen látható eszköz egy lítiumion-akkumulátor, amit a helyi elektromos hálózatról töltöttek fel. 

"Diesel kocsival vontatott, benzines áramfejlesztő, amivel feltöltenek egy lemerült elektromos autót, tiszta zöldek" – írja egy Facebookon terjedő kép, a képen egy sárga kisteherautót látni utánfutóval, az utánfutón található akkumulátorról pedig egy elektromos autót töltenek. 

A bejegyzést 2021. november 2-a óta több mint 500 ember osztotta meg, és a kép 2022-ben ismét feltűnt a Facebookon .

Ugyanezt a képet angol és francia felirattal már több tízezren osztották meg a közösségi médiában. De a kép félrevezető, az utánfutón egy akkumulátort látni és nem egy áramfejlesztőt, erősítette meg az AFP-nek az osztrák ÖAMTC autóklub, a mobil töltőállomás tulajdonosa. 

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető képpel, a képernyőmentés 2022. február 2-án készült.

A képen egy akkumulátort, és nem egy áramfejlesztőt látni 

Egy fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy a képen látható jármű az ÖAMTC tulajdona (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club, azaz Osztrák Autó-, Motor-, és Túraklub). Az eszközt a lemerülve az útszélén ragadt elektromos autók mentéséhez használják.

A képet a klub eredetileg 2019. május 29-én posztolta a következő leírással: "Ha kifogy az akkumulátor, mi visszük a szuflát! Az elektromos autókhoz használt mobil power bankünk sikeresen teljesítette az első tesztjét a gyakorlatban. Húsz perc után ennek az elektromos Mercedesnek már volt elég töltöttsége, hogy gond nélkül eljusson a következő töltőállomásig."

Az AFP kérdésére az ÖAMTC szóvivője elmondta, hogy a "képet rosszul értelmezték, ez nem egy benzines vagy dízelgenerátor, hanem egy hordozható power bank elektromos autókhoz". A power bank "lítium-ion akkumulátortelepekből áll, és nagyjából 12 kilométerre elég árammal tud ellátni egy járművet. 

"Hamarosan egy új hordozható töltőt is tesztelni fogunk, ami segíthet a "lerobbant" elektromos autóknak folytatni az utat (még ha csak egy rövid útról is van szó)" – tette hozzá a szóvivő 2022. február 22-én.

A lítium-ion akkumulátorokat az ausztrál votexa cég gyártja. Amikor a kép először terjedni kezdett 2019-ben az interneten, a votexa alapítója, Stuart Davies a következőt mondta az AFP-nek: "Miután az ÖAMTC megvett egy ilyen töltőt, bármilyen forrásból feltölthetik." Davies egyébként maga is írt egy hozzászólást az egyik félrevezető bejegyzés alá, amiben elmagyarázta, hogy egy akkumulátorról, és nem egy generátorról van szó. 

"Az akkumulátorokat használat után a normál elektromos hálózatról töltjük fel" – mondta el az AFP-nek Gerhard Samek, az ÖAMTC mobil töltőszolgálatának vezetője. 2019-ben Ausztriában az éves áramfogyasztás 78 százaléka megújuló energiaforrásokból származott, nyaranta ez az arány néha a 100 százalékot is eléri. 

Az viszont igaz, hogy az ÖAMTC legtöbb autója dízelüzemű. "A legtöbbet használt járműveink dízelautók,  van VW Caddy-nk, Peugeot Partnerünk, és Citroen Berlingonk" – mondta el Samek. A képen egy dízel Citroen Berlingot látni. 

Fordítás és adaptáció: