Mario Draghi olasz miniszterelnök beszél egy sajtótájékoztatón Rómában 2022. január 10-én. ( AFP / Alberto PIZZOLI)

Eltorzított változatban terjed a közösségi médiában az olasz miniszterelnök egy nyilatkozata az oltatlanokról

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több nyelven is terjedni kezdett 2022 februárjában egy rövid videorészlet, amin Mario Draghi olasz miniszterelnököt látni. A bejegyzések azt állítják, hogy Draghi a felvételen azt mondta: "az oltatlanok nem részei a társadalmunknak". A valóságban Draghi nem mondta ki ezt a mondatot a sajtótájékoztatón. A 2021 novemberében készült felvételen tényleg beszél arról, hogy az oltatlanoknak korlátozásokkal kell szembenézniük, de azt is mondja, hogy egyetért azokkal, akik szerint vissza kell térni a normális élethez azoknak is, akik most korlátozva vannak, ha javul a járványhelyzet.

"Mario Draghi: 'Az oltatlanok nem részei társadalmunknak.'" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit már több mint 200 ember osztott meg 2022. február 15-e óta. A bejegyzéshez egy rövid, felirat nélküli videót is csatoltak, amin az olasz miniszterelnököt látni.

Sok felhasználó a hozzászólások között felháborodását fejezte ki Draghi állítólagos megjegyzése miatt, valaki például azt írta, hogy "ezt az alakot kéne kiközösíteni".

A magyar Facebook-bejegyzés egy angol Twitter-bejegyzést idéz egy "Radio Genova" nevű felhasználótól, a fiók látszólag főleg lezárás- és oltásellenes tiltakozásokról közöl bejegyzéseket. Ugyanez a videó és az arról készült képernyőmentés már más nyelveken is terjedni kezdett, például szlovákul, csehül és németül.

De a videó alaposabb vizsgálatából kiderül, hogy Draghi nem mondta azt, amit a bejegyzések állítanak, és a nyilatkozat kontextusából az is világos, hogy az olasz miniszterelnök annak a lehetőségéről beszélt, hogy minden állampolgár visszatérhet a normális életéhez, ha javul a járványhelyzet.

A félrevezető Facebook-bejegyzés, a képernyőmentés 2022. február 17-én készült.

A videó eredete

Rákeresve Google-ön Mario Draghi a videorészletben elhangzó mondataira kiderül, hogy a klip egy ötven perces felvételből lett kivágva, ami egy 2021. november 24-én tartott sajtótájékoztatón készült.

A sajtótájékoztatón Mario Draghi miniszterelnök, Roberto Speranza egészségügyi miniszter, valamint Mariastella Gelmini régiós ügyekért felelős miniszter beszéltek egy új rendeletről, amit akkor hagyott jóvá az olasz Minisztertanács. A rendelet egyebek mellett kiterjesztette az oltási kötelezettséget a rendőrökre, a hadsereg tagjaira, tanárokra és az egészségügyi kisegítő személyzetre is.

A sajtótájékoztatóról készült felvételen (nagyjából 47:30-nál) azt látni, hogy egy újságíró megjegyzi: az olasz kormány új járványügyi intézkedéseket vezet be a koronavírus ellen, pedig a járványügyi helyzet nagyon más, mint egy évvel azelőtt. "Ez lesz az utolsó nem normális karácsony az olaszoknak?" – kérdezi ezután az újságíró.

A kérdésre Mario Draghi a következő választ adta: "Az oltottak számára ez egy normális karácsony lesz. És reménykedjünk, hogy a járvány úgy alakul, hogy a következő karácsony már mindenkinek az lesz. Ezt akarjuk visszanyerni mindenki számára. Igaza van abban, hogy azoknak, akik mostantól korlátozásokkal néznek szembe, vagy továbbra is korlátozva vannak, vissza kell tudniuk térni a társadalomba együtt mindannyiunkkal."

A közösségi médiában terjedő videó a miniszterelnök válaszának csak a végét mutatja, az eredeti videóban 48:40-től kezdődő részt.

A pontos olasz fordításból kiderül, hogy Draghi nem mondta azt, amit a bejegyzésekben idézetként tálalnak, igaz azt elismerte, hogy az oltatlanoknak több korlátozással kell szembenézniük.

Bár a családi összejövetelekre Olaszországban 2021-ben nem vonatkoztak speciális szabályok, sok helyen zöldútlevélre volt szükség a belépéshez, például az edzőtermekben, uszodákban, stadionokban, múzeumokban, gyógyfürdőkben és mozikban.

2021. december 6-val kezdődően egészen legalább március 31-ig a zöldútlevelet felváltja a "megerősített zöldútlevél", ami hasonlóan az osztrák "2G-szabály"-hoz csak az oltottak és a gyógyultak számára elérhető, ezzel az oltatlanok egy sor nyilvános helyről lényegében kitiltásra kerültek.

Az ötven év fölöttiek oltási kötelezettsége

A Facebookon terjedő bejegyzések azt is állítják, hogy "Olaszországban ma 500 000 50 év feletti beoltatlan embert bocsátanak el a munkából".

Ez az olasz kormány 2022. január 5-én bejelentett döntésére utal, ami kötelezővé teszi az oltást február 15-től az ötven év fölöttiek számára. Ezt a rendelkezést a közösségi médiában terjedő videó készítése után jelentették be, annak ellenére, hogy a Facebook-posztok azt a benyomást keltik, mintha a felvételen Draghi erről a szabályról beszélne.

Az új szabályok értelmében az ötven év fölöttiek csak a már említett megerősített zöldútlevéllel léphetnek be a munkahelyükre, valamint, ettől függetlenül, százeurós bírságra is számíthatnak, ha nem veszik fel az oltást. Ezzel lényegében minden ötven év fölötti számára, akinek nincs érvényes egészségügyi felmentése, kötelezővé vált az oltás.

Olaszország lakossága 59 millió fő, ebből 28 millióan vannak az ötven év fölöttiek az Istat nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. A "szuper zöldútlevélnek" is nevezett új igazolás nélkül az ötven év fölöttiek nem léphetnek be a munkahelyükre, és a távollétük igazolatlan távollétnek számít.

Az olasz kormány február 4-i hivatalos adatai szerint körülbelül 1,5 millió ember nem kapott még egy adag oltást sem ötvenéves kor fölött. Az AFP nem talált hivatalos becslést vagy jelenést az új rendelet hatásáról a foglalkoztatottságra.

2022. február 21. A cikkben a megerősített zöldútlevél bevezetésének dátuma javítva lett 2022. január 10-ről 2021. december 6-ra, valamint ennek megfelelően javítva lett a 11. bekezdés is.
COVID-19