Ellenzéki politikusok a Himnuszt és nem az Internacionálét énekelték ezen az eseményen

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több százan osztottak meg egy videót alig néhány óra alatt, ami azt állította, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és más ellenzéki politikusok az Internacionálét énekelték egy 2022. március 5-i kampányrendezvényen. De a videót módosították, az eseményről készült hivatalos live-ból kiderül, hogy a valóságban a Himnuszt énekelték a politikusok. 

"Ezek tényleg semmit nem változtak! [...] a ballibek megint a kommunista Internacionálét énekelték" – írta egy magyar Facebook-bejegyzés egy videóval, amin ellenzéki politikusokat lehetett látni egy 2022. március 5-i kampányeseményen, Debrecenben. A videót több mint 11 ezer alkalommal játszották le, mielőtt törölték, miután egy sor ember jelezte a hozzászólások között, hogy a felvétel meg van hamisítva.  

A felvételen látszólag az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és más ellenzéki politikusok az Internacionálét éneklik a színpadon egy rendezvényen. Sokan felháborodott hozzászólásokat írtak a videó alá, "kommunista csürhe", írta például valaki. 

De a videót manipulálták, és az eredeti hangsávot lecserélték az Internacionáléra. Márki-Zay Péter Youtube-csatornáján elérhető az esemény élő felvétele, amiből kiderül, hogy valójában a Himnuszt énekelték. 

A Facebook-poszt a hamisított videóval, 2022. március 07-én készült képernyőfotó.

A videót manipulálták

A videót megosztó "Számok - a baloldali álhírek ellenszere" oldal a Telex heti közösségi média ranglistája alapján egy nagyon aktív Facebook-oldal, ami főleg a Fidesz-kormányt méltatja, valamint az ellenzéket támadja. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása óta az oldal elkezdte az orosz narratívát terjeszteni Ukrajna megtámadásáról, például az Európában tiltólistára került RT videóit osztják meg, és Putyin dicsérik. 

Voltak olyanok, akik megkérdőjelezték a videó hitelességét, de az oldal következetesen kitartott mellette, hogy a videó valódi, és azt is állította, hogy szemtanúi is voltak az esetnek. 

A hamisított videót megosztó oldal a kommentekben bizonygatja, hogy a felvétel hiteles. A 2022. március 07-én készült képernyőkép.

A Számok egy másik, kisebb Facebook-oldalt jelöl meg forrásnak. 

A másik oldal a következő leírással töltötte fel a videót: "EZ HIHETETLEN!!! AZ INTERNACIONÁLÉ?! 
NÉZZÉTEK MEG ÉS OSSZÁTOK MINDENHOL!". Arra nem utaltak sehol, hogy a videó szerkesztett. Ez alatt a változat alatt is voltak, akik kételkedtek a felvétel valódiságában, de a legtöbb hozzászóló úgy tűnik elhitte, hogy az valódi. "Hazaáruló komcsi banda" – írta például valaki. 

Az Internacionálé egy mozgalmi dal, amit hagyományosan a baloldali mozgalmakkal és a szocializmussal azonosítanak. A dal volt a Szovjetunió és a magyar Tanácsköztársaság himnusza, valamint a szocialista rezsim idején gyakran elhangzott.

A videón a háttérben egy "Fórum" nevű bevásárlóközpontot látni. Ha rákeres az ember a pláza nevére, akkor kiderül, hogy a felvétel Debrecenben készült. 

Rákeresve a "Debrecen" és "Márki-Zay Péter szavakra" hamar meg lehet találni, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt részt vett 2022. március 5-én egy kampányrendezvényen három képviselőjelölt és más ellenzéki politikusok társaságában. Az eseményről készült élő adás elérhető Márki-Zay Youtube-csatornáján: 

A lenti összehasonlításon látni, hogy a manipulált videó és a Youtube-élőn látható videó eltérő szögből, de ugyanott és ugyanakkor készült. A háttérben látni a Fórum plázát, és ugyanazok az emberek, ugyanabban a ruhában feltűnnek mindkét felvételen. 

A Facebook-poszt videójának (balra) és az esemény hivatalos élő közvetítésének (jobbra) összehasonlítása. A képernyőképek 2022. március 07-én készültek. A piros köröket az AFP adta hozzá.

Az élő adás felvételén hallani lehet, hogy a Himnuszt énekelték az eseményen. A Facebookon terjedő változatban 0:28 környékén látni, hogy Márki-Zay elindul előre és tapsol, ugyanezt látni az élő felvételen 17:09-nél, ami bizonyítja, hogy mindkét videó ugyanazt a pillanatot mutatja. 

Az időközben törölt változaton, amit a Számok töltött fel, be volt vágva egy részlet a Magyar Szocialista Párt 2009-es kongresszusából, ahol tényleg elénekelték az Internacionálét, ahogyan azt a TV2 felvételén is látni. 

A Facebookon terjedő videóban, ami állítólag azt mutatja, hogy az ellenzék 2022-ben énekli a dalt, azt is hallani, hogy valaki hamisan énekel. Ez a hang úgy tűnik egy másik felvételből származik, amin az MSZP 2004-es kongresszusát látni. A kongresszusról készült videóban 0:45-nél a jobb oldalon látható szemüveges résztvevő ugyanúgy énekel. 

A 2022-es magyarországi választások közeledtével Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék közös jelöltje, Orbán Viktor fő kihívója, visszatérő célpontja a hamis információknak, igaz ő maga is tett már megalapozatlan kijelentéseket.