Ez a szanaa-i robbanást ábrázoló fotó 2015-ös

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több ezren osztottak meg a közösségi médiában egy robbanást ábrázoló képet azzal az állítással, hogy az 2022 márciusában készült Jemen fővárosában, Szanaaban, ahol a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok vezette koalíciós erők légitámadást hajtottak végre. A képet megosztó felhasználók arról panaszkodnak, hogy a kép nem kap ugyanakkora figyelmet, mint az Ukrajna ellen folyó orosz légi- és tüzérségi támadásokról szóló híradások. De az említett a kép valójában 2015. áprilisában készült, amikor a szaúdi erők valóban támadást hajtottak végre Szanaa ellen, ahogyan arról a sajtó is beszámolt.

"Ez a tegnapi fotó arról, hogy az USA és Szaúd-Arábia bombázza Jement, de mivel az amerikai bombák nem olyan rosszak, mint az oroszok, senkit sem érdekel" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit 2022. március 11-én tettek közzé, azaz a bejegyzés írója szerint a kép 2022. március 10-én készült. Más bejegyzések ugyanezzel a képpel és szöveggel, de görögül 2022. március 3-ra datálják a kép készítését.

Az AFP azonban kiderítette, hogy a kép nem 2022 márciusában készült. A fotó tényleg egy robbanást mutat Jemen fővárosában, de a készítés ideje 2015 áprilisa. A képhez köthető eseményről többek között az AFP és a BBC is hírt adott.

Az egyik Facebook-bejegyzés a félrevezető képleírással. A képernyőmentés 2022. március 18-én készült.

A kép már legalább 2015 óta elérhető az interneten

A félrevezető bejegyzés alatti hozzászólások között több felhasználó is megjegyezte, hogy a kép 2015-ben, és nem 2022 márciusában készült. Többen cikkeket is linkeltek bizonyítékként, például ezt a cikket.

A legkorábbi előfordulása a képnek, amit egy fordított képkeresés segítségével sikerült megtalálni, egy 2015. április 20-i Twitter-bejegyzés. Tehát a kép már közel 7 éve elérhető az interneten.

A dátum és az esemény alapján sikerült találni cikkeket is a robbanásról: a Le Monde például az AP és a Reuters tudósítása alapján írta meg, hogy 2015. április 20-án hatalmas robbanás rázta meg Jemen fővárosát.

Az AFP is tudósított az eseményről, leírva, hogy 28 ember halt meg, miután a szaúdi vezetésű koalíciós erők két légitámadást hajtottak végre Jemenben. Mindkét cikk azt írja, hogy a támadások célpontja egy, a jemeni főváros dél-nyugati részén fekvő lőszerraktár volt.

A kép készítésének helyszíne

A fenti tudósítások szerint tehát a 2015. április 20-i támadások Szanaa város Fadzs Attani kerületében történtek. A megtévesztő kontextusban terjedő képen található részletek segítségével sikerült beazonosítani a Google Maps-en a készítés pontos helyszínét.

Először megfigyeltük a képen látható egyedi részleteket:

A Twitter-en talált fénykép, a piros köröket az AFP adta hozzá.

A képen látni egy sziklás peremet (1.), az út túloldalán egy arab feliratot(2.), és egy mintás ablakrácsot a jobb oldalon (3.). A Google Earth segítségével sikerült megtalálni a képen látható sziklás peremet:

A Google Earth-ön készült 2022. március 14-i képernyőkép. A sziklás gerincet pirossal karikáztuk be.
A Google Earth-ön készült 2022. március 14-i képernyőkép. A 2. számú kör a táblákat, a 3. számú a mintás ablakrácsos épületet jelzi.

 

 

A sziklaperem tisztán látható a bal oldali képen. A jobb oldali képen pedig látni a táblákat (2. kör), és az épületet a lekerekített ablakokkal (3.). Egy, a Google Mapsre feltöltött fényképen is felismerni a kereszteződést és az ablakrácsos épületet:

A Google Maps-ről 2022.03.15-én letöltött utcakép, amelyen a lekerekített ablakokkal és rácsokkal ellátott épület látható.

A megtévesztő kontextusban terjedő képen és a Google Earth-en közzétett fotón is fel lehet ismerni ugyanazokat a részleteket:

A Twitteren talált kép és a félrevezető kontextusban terjedő fotó összehasonlítása. A képernyőmentések 2022. március 15-én készültek.

Kivehetőek a lekerekített rácsokkal ellátott ablakok, amelyek az 1. képen be vannak karikázva, az Audi-reklám (2.) és egy elosztódoboz (3.).

Az alábbi képernyőképen látható a kép készítésének helye és a látószög:

A kép készítésének helye és a látószöge, a képernyőmentés 2022. március 15-én készült.

A korábban említett földrajzi elemek és a fenti műholdkép alapján sikerült meghatározni azt a helyet, ahonnan a fénykép készült, amit a fenti képernyőképen a 4-es számmal ellátott nyíl iránya jelez. A helyszínt a Google Maps-en is megtalálhatjuk itt.

A kép 2015. április 20-án készült

De nem csak a kép készítésének a helyét, hanem az idejét is sikerült ellenőrizni. Ezen az amatőr felvételen, amit 2015. április 20-án töltöttek fel a Youtube-ra, szintén látni a robbanást A videót több médium, például az Euronews és az Al Jazeera is átvették a 2015. április 20-i szanaa-i robbanásról szóló anyagukhoz. A Youtube-ra felöltött videóban a robbanás tűzgömbje és a füst formája is arra utalnak, hogy ugyanazt látni a felvételen, mint a megtévesztő kontextusban szereplő képen, csak más szögből.

A Reuters képén, amit például ebben a BBC-cikkben is látni, szintén ugyanezeket a formákat lehet felismerni.

Az említett részletek, a korábban bemutatott földrajzi információk, valamint az AFP, a Le Monde és a BBC cikkei alapján tehát megerősíthető, hogy a hamis kontextusban terjedő kép tényleg a jemeni Szanaában készült, 2015. április 20-án.

Az Ukrajna elleni orosz támadás óta számos kontextusából kiragadott fotó és videó kezdett terjedni az interneten. Az AFP ezek közül sokról sikerrel bebizonyította, hogy hamis vagy megtévesztő kontextusban lettek megosztva, mint például ennek a videónak az esetében.

Jemenben a mai napig dúlnak a harcok, ahogyan az ebben a március 14-i AFP tudósításban, vagy ebben a január 22-i 444-cikkben is olvasható.

Az országban rendkívül súlyos a humanitárius helyzet, több mint 30 ezer ember szenved éhezéstől az ENSZ szerint. A szervezet attól tart, hogy az ukrajnai háborúnak súlyos következményei lesznek a jemeni élelmiszerimportra is. Az országot egy hét éve tartó polgárháború sújtja az Irán által támogatott huthi lázadók és a nemzetközileg elismert kormány között, amelyet egy szaúdi vezetésű katonai koalíció támogat.

Az Egyesült Államok tavaly februárban megvonta a szaúdi vezetésű koalíció támogatását, ahogyan arról a BBC és a New York Times is beszámoltak.

Az AFP Ténykérdés az 2022-es ukrajnai konfliktusról szóló tényellenőrzéseit itt olvashatja.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus